Černá středa se nekonala

David Petráček | 16. 9. 2002
Černá středa se nekonala
Přestože obavy investorů z 11. září v minulých týdnech ovlivňovaly vývoj na trhu, nic zásadního se nestalo. Tohoto dne využili pouze spekulanti k realizaci mimořádných zisků.

Spojené státy

Přestože nálada v pondělí nebyla nastavena na růst, skončily trhy v plusových hodnotách, a to díky spekulacím investorů na růst po 11. září. Goldman Sachs oznámila, že v krátkodobém horizontu jsou akcie Cisco Systems (profil, názory) přehřáté, avšak ve středně- a dlouhodobém horizontu se jedná o zajímavý titul. Důvodem pro toto prohlášení bylo očekávání nárustu objednávek síťových zařízení v Asii a hlavně v Číně. Silný propad zaznamenaly akcie J.P. Morgan Chase (profil, názory), když Merrill Lych snížil investiční aktivitu z "buy" na "neutral" a cílovou cenu o $8 na $25 za akcii. Na trhu se také spekuluje, že společnost sníží dividendy, jelikož se jí nedaří v oblasti investičního bankovnictví.

Také úterý bylo růstovým dnem. Rostly polovodičové tituly, když reagovaly na prohlášení, že kapitálové výdaje Intelu (profil, názory) vzrostou v roce 2003 o 20 % a více, což je velký obrat oproti očekávané stagnaci, resp. poklesu. Dalším pozitivním signálem pro čipy bylo oznámení Taiwan Semiconductor, že plánuje rozšířit své výrobní kapacity do Číny a hodlá postavit nový závod v Songjiang Science Park (průmyslová zóna) v Shanghai. Rostla i společnost Wal-Mart (profil, názory), která zveřejnila, že tržby v minulém týdnu opět rostly. Společnost Ford (profil, názory) oznámila, že očekává pro toto čtvrtletí i pro celý rok 2002 malý zisk, což je pozitivní změna oproti předpokládané ztrátě.

Přestože začátek obchodování předznamenával ve středu další růstový den, po dvou hodinách se pozitivní nálada vytratila a trhy začaly klesat. Hlavním důvodem bylo realizování zisků investory. Závěry béžové knihy zveřejněné Fedem nebyly povzbudivé, když hovoří o pomalém růstu ekonomiky v letních měsících. Maloobchod stagnoval, průmysl mírně klesal, zemědělství bylo postiženo suchým počasím, mírné zlepšení zaznamenala zaměstnanost. To vše ponechává Fedu otevřený prostor pro případné snížení úrokových sazeb. Tento den se dařilo hlavně titulům spojeným s počítačovým sektorem. Společnost Intel představila dva novější a rychlejší modely procesoru Xeon. Intel hodlá podpořit růst tržeb zvyšováním rychlosti svých procesorů a implantováním nových charakteristik.

Ve čtvrtek byl zveřejněna některá makrodata, která však nevyzněla nijak pozitivně (neočekávaný růst mezitýdenních žádostí o pracovní podpory; rekordní schodek platební bilance USA - $130mld. ve druhém čtvrtletí). Zraky investorů byly upřeny hlavně na výsledky projevů G. Bushe a A. Greenspana. G. Bush tento den obhajoval svůj postoj proti Iráku v OSN a z jeho závěru si investoři vydedukovali, že vojenský zásah bezprostředně nehrozí, na což cena ropy reagovala mírným poklesem. A. Greenspan pak před rozpočtovým výborem hovořil o nutnosti rozpočtové disciplíny, nízkých firemních investicích, oslabujících akciových trzích a hrozbě terorismu v souvislosti s ekonomickým vývojem.

V pátek investoři očekávali zveřejnění některých důležitých makroekonomických informací. Maloobchodní tržby vzrostly v srpnu o překvapivých 0,8 %, což bylo více, než očekávaných 0,5 %. Index cen producentů (PPI) se v srpnu meziměsíčně nezměnil, ačkoli analytici očekávali růst o 0,2 %. Meziročně pak poklesl o 1,6 %. Krátce po otevření byl také zveřejněn zářijový index spotřebitelské důvěry dle University of Michigan, u kterého se očekával růst na 88,0 ze srpnových 87,6. Nálada na trhu však nebyla optimistická a trhy v počátečná fázi klesaly, když zde stále panovaly obavy ohledně dalšího vyhrocení situace kolem Iráku. Na poli podnikových zpráv přišlo varování od Lucent Technologies (profil, názory) ohledně svých budoucích tržeb. Společnost Honeywell (profil, názory) ve čtvrtek již podruhé letos snížila očekávání zisku, tentokrát konkrétně pro třetí čtvrtletí a celý rok 2002.

Evropa

Evropské kapitálové trhy byly hned v počátku týdne zasaženy zprávou, že šér ECB Wim Duisenberg nebude podporovat snížení úrokových sazeb, což je v rozporu s názory analytiků, kteří naopak snížení prosazují. Tato informace se projevila na vývoji zejména bankovních titulů, jejichž propad vedla Deutsche Bank. Vinou prohlášení agentury Moody's, že výhled pojišťovacího průmyslu se zhoršuje, propadly i některé pojišťovací ústavy. V uplynulém týdnu si naopak vedly dobře akcie automobilových výrobců. Díky růstu tržeb posílily akcie BMW. Také Volkswagen rostl, když oznámil zvýšení výhledu tržeb pro své čínské divize. Kvůli zvýšení doporučení a příznivým výsledkům efektivity rostla i společnost Deutsche Lufthansa. Zajímavým titulem byl Infineon, který se pohyboval v minulém týdnu jak v plusových tak v mínusových hodnotách. Ve čtvrtek bylo oznámeno, že ECB ponechává úrokové sazby na současné úrovni. Analytici však předpokládají, že pokud se udrží současná míra inflace v EU a také nedojde ke změně v ekonomickém vývoji států unie, může do konce roku dojít ke snížení sazeb. Na konci týdne táhla trhy dolů společnost MobilCom, která se ocitla na pokraji bankrotu, když už ji odmítl jeho 28procentní akcionář France Telecom dále financovat.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlomit nedůvěru investorů je těžké

9. 9. 2002 | David Petráček

Zlomit nedůvěru investorů je těžké

Obchodování v minulém týdnu bylo silně ovlivněno blížícím se výročím teroristických útoků na WTC a nepříznivými makroekonomickými i podnikovými informacemi.

Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů

2. 9. 2002 | David Petráček

Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů

Bolestivou ránu zasadilo investorům v uplynulém týdnu ohlášení hodnoty spotřebitelské důvěry, z čehož se trhy dlouho vzpamatovávaly.

Rozporuplná makrodata

19. 8. 2002 | David Petráček

Rozporuplná makrodata

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno mnoho makroinformací, které však v konečném důsledku nedávaly jasný směr vývoje.

Snaha o umazávání ztrát

12. 8. 2002 | David Petráček

Snaha o umazávání ztrát

I přesto, že se trhy snažily v uplynulém týdnu umazávat ztráty z předešlých seancí, vždy zde existovaly negativní zprávy, které těmto pokusům házely "klacky pod nohy".

Mohutný nástup trhům nevydržel

5. 8. 2002 | David Petráček

Mohutný nástup trhům nevydržel

Přestože vstup do obchodování naznačoval v uplynulém týdnu mnoho optimismu mezi investory, další dny bohužel daly za pravdu spíše skeptikům.

Partners Financial Services