Oskarova banka v mobilu je konečně na světě

Oskarova banka v mobilu je konečně na světě
Nejmladší mobilní operátor dohnal své konkurenty a do své nabídky zařadil GSM Banking. Od počátku tohoto týdne tak lze bankovní účet ovládat prostřednictvím mobilu u všech operátorů v České republice.

Jak jsme již informovali v článku z minulého týdne (Oskar spustí GSM Banking), Český Mobil po delší dobu připravuje zavedení nové služby umožňující majitelům bankovních účtů spravovat své peníze prostřednictvím mobilního telefonu. Oficiálně představil Oskar svou nabídku včera.

Zatím jen dvě banky

Na výběr mají zákazníci s paušálem i s předplacenou kartou prozatím ze dvou bank, a to eBanky (profil, názory) a GE Capital Bank (profil, názory). Předtím než zajdete do své banky je potřeba si nechat vyměnit starou SIM kartu za novou nazvanou SIM Plus, která obohatí menu vašeho mobilu o bankovnictví a další řadu služeb. Aktivace nové SIM plus karty přijde na 300 korun a lze ji získat na prodejně, zažádat o ni v internetové samoobsluze či přes telefonní prodejce. M-Banka (tak se bankovní aplikace jmenuje) dokáže spravovat účty až deseti různých bank najednou.

Přestože již nabízejí GSM Banking všichni operátoři na trhu, nelze toto říci o bankách. Stále se však přidávají nové a na přelomu roku by měli mít bankovnictví v mobilu všechny významné finanční instituce vyjma Komerční banky, která prozatím tuto službu nabídnout nehodlá. V nejbližší době Oskar přibere Union banku a Eurotel spustí GSM Banking s ČSOB (profil, názory) a Poštovní spořitelnou (profil, názory) v pondělí 16. září. Dle vyjádření tiskového oddělení T-Mobile bude i jejich síť rozšířena o minimálně jednu banku do konce tohoto roku.

Na českém trhu se nachází dvě rozdílné verze GSM bankovnictví. Ta první je prezentována T-Mobilem a umožňuje nahrání jediné banky. U Eurotelu a Oskara lze využít i deseti bank a oživení bankovního menu v telefonu probíhá prostřednictvím SMS zprávy. Aplikace T-Mobile tak má jisté omezení, nicméně jeho aplikace je uživatelsky příjemnější.

Oskar nezůstal pouze u GSM Bankingu, ale s novou kartou SIM Plus získáte i zjednodušený přístup k informačním službám a M-Platbu. Pomocí menu telefonu najdete požadovanou rubriku (Zprávy, Sport, Počasí, Na cesty, Zábava, Praktické a Podnikání) a necháte si buď jednorázově nebo pravidelně zasílat informační textové zprávy. Tuto možnost nabízí klientům již dávno T-Mobile i Eurotel. Další funkci, kterou SIM karta s rozšířenou pamětí na 64 kb skrývá, je M-Platba. Služba dříve prezentovaná jako Platba z mobilu umožňuje platit za služby Oskara (faktury, dobíjení…) přímo z mobilu. K placení je přitom využívána platební karta vydaná Komerční bankou (profil, názory), eBankou, Volksbank (profil, názory) a nově i kartou vydanou společností Home Credit.

Uměli to, ale nevěděli o tom

Jako jeden z prvních jsem v pondělí ráno zkusil aktivovat službu na účtu eBanky. Má schůzka byla domluvena na půl desátou tak, abych stihl i tiskovou konferenci, která začínala o hodinu později. Nejprve mi bankéřka z pobočky na Václavském náměstí řekla, že neví, zda mi může Oskara nahrát. Má prý jen informaci o tom, že služba bude nabídnuta v září. Volá tedy manažera eBanky a po chvíli vychází najevo, že tedy opravdu dneškem počínaje je produkt na trhu. Zástupkyně banky si stihla ještě postěžovat, že nemá žádné informace a jediné z čeho vychází jsou veřejně dostupné údaje na internetu. Po ukončení hovoru se dozvídám, že musím nejdříve získat od Oskara speciální SIM kartu. Zašel jsem tedy do jeho nejbližší prodejny. Přišel ke mně první "červenáček" a zjišťoval co potřebuji. Po vyřčení mého dotazu, který zjevně slyšel prvně, odkázal mne na znalejšího kolegu. U něj jsem zaplatil tři sta korun, za které jsem dostal bankovní SIM kartu. Prodejce mě nezapomněl upozornit na to, že na zadní straně karty, ze které se SIM karta vylamuje se nachází důležité kódy, které nejsou nikde jinde. Nesmím tedy kartu ztratit. Aktivuji službu na lince *077 a dozvídám se, že M-Banka bude do několika hodin aktivní (není to tak docela pravda, aktivace probíhá přes noc). Během této aktivace bude zrušena karta původní a nahrazena novou SIM Plus. Vracím se zpět do eBanky. Totožná bankéřka se mě ujímá a snaží se zadat potřebné informace do systému. Diktuji jí sériové číslo karty a zjišťuje, že několik číslic chybí. Po pěti minutách pracovnice dohledává ve svých materiálech počáteční čísla, která se musí zadat, nicméně na SIM samotné se nenachází. Celá procedura včetně běhu do prodejny Českého Mobilu zabrala třicet minut. Vy již byste na tom měli být lépe. Nyní již alespoň na Václavském náměstí vědí jak na to.

Je pro vás možnost nahrání deseti bank do jedné SIM karty důležitá? Bude vám zavedení GSM Bankingu v síti Oskar k něčemu? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oskar spustí GSM Banking

29. 8. 2002 | Vojtěch Horna

Oskar spustí GSM Banking

Oskar dojednává poslední podrobnosti o spuštění GSM Bankingu. Navíc začnou mobilní bankovnictví brzy nabízet další banky - HVB Bank a Živnostenská banka.

Partners Financial Services