Fondy: Škatulata, hejbejte se!

Fondy: Škatulata, hejbejte se!
Razantní nárůst čistých prodejů a výrazný propad výkonnosti všech fondových segmentů s výjimkou dluhopisového, takový byl první zářijový týden ve světě fondů. Kromě toho již brzy bude o jednu investiční společnost méně.

Když před více než rokem investiční společnost J&T (profil, názory) koupila společnost InvestAGe (profil, názory), netajila se tím, že její chuť růst dalšími akvizicemi není nasycena. Nyní se akviziční snaha posunula do dalšího, a nutno říci, že dlouho očekávaného, dějství. Komise pro cenné papíry schválila převod fondů všech fondů obhospodařovaných doposud investiční společnosti Newton (profil, názory) pod střechu J&T. Fondy Newton teď čeká proces slučování, který vyvrcholí jejich splynutím s fondy Perspektiva – Akciový (profil, názory) Smíšený (profil, názory) a Peněžní trh (profil, názory). Pohledem do portfolia fondů Newtonu lehce zjistíme, že nejvíce – 120 milionovým nárůstem majetku pod správou - se převzetí fondů Newton projeví ve fondu Perspektiva – Smíšený.

Model převzetí je tentokráte jiný než při nákupu InvesAGe. J&T neměla zájem o převzetí celé investiční společnosti, ale koupila jen aktiva – spravované fondy. J&T se tímto krokem zřejmě definitivně podaří překonat psychologickou hranici jedné miliardy korun pod správou, vnímanou jako hranici efektivity. Momentálně sice skupina J&T spravuje přes 2,2 miliardy korun, většina peněz je ale v postkuponových fondech, které postupně podílníci opouštějí. 1,2 miliardy například spravuje fond InvestAGe AGb (psali jsme o něm v článku Obchod Motoinvestu zaplatí daňoví poplatníci). V jádrových fondech Perspektiva, AG 2000 (profil, názory) a AG 7 (profil, názory), se kterými J&T do budoucna počítá, je majetek přibližně za 650 milionů korun.

Slučování určitě nebude probíhat hladce, podle neověřených zpráv jsou transformace některých z fondů IS Newton napadené minoritním akcionářem. Pokud by se podařilo některé z fondů sloučit do konce roku, bude se jednat o velký úspěch.

Dalších objektů k převzetí, které by J&T stály za pozornost, již na trhu mnoho není, vlastně jen jediný - investiční společnost Akro (profil, názory) s 200 miliony korun pod správou. Není však pravděpodobné, že by J&T chtěla zrovna tuto společnost koupit před vyřešením problému fondu Svět (profil, názory).

Konsolidace fondového byznysu nabírá na obrátkách – připomeňme, že kromě J&T se připravují také sloučení První investiční (profil, názory) s OB Investem (ISOBI) (Psali jsme o ní v článku ČSOB Asset Management přichází) a ŽB-Trustu (profil, názory) s Pioneerem (profil, názory) (Psali jsme o ní v článku Pioneer a ŽB-Trust: jak dopadne fúze?)

Statistikami v prvním zářijovém týdnu opět po menší odmlce zamíchal korporátní ČSOB výnosový (profil, názory) – získal 482 milionů korun nových investic. Z retailových fondů dopadly nejlépe Sporoinvest ISČS (+222 milionů korun), Sporobond ISČS (+128 milionů korun), jež následuje IKS peněžní trh (profil, názory).

Nejvíce – 416 milionů korun - odplynulo z Restitučního fondu (profil, názory). Podívejte se, jak poklesl majetek pod správou fondu od jeho otevření před necelými dvěma roky (graf vývoje majetku pod správou Restitučního fondu najdete zde). O 22 milionů korun poklesl majetek také v Růstovém fondu ŽB Trust (profil, názory). V desítce fondů s největším úbytkem majetku nenajdete žádný fond ISČS. Naproti tomu IKS KB zde má tři reprezentanty a První investiční dokonce čtyři. Peloton fondů s odlivem majetku doplňují ještě Pioneer Trust a J&T Perspektiva A.

Propad pokračuje

Týdenní výkonnosti akciových, smíšených fondů a fondů fondů jsou výrazně záporné (-4,65 %). O stejné procento propadá výkonnost také v měsíčním horizontu. Za tři měsíce akciové fondy ztrácejí v průměru dokonce 16 procent. Fondy peněžního trhu tentokrát stagnovaly, respektive mírně ztrácely. Kladného zhodnocení dosáhly jen dluhopisové fondy. Nejúspěšnějším z nich (+1,7 % za týden) byl Fond korporátních dluhopisů ČP Invest (profil, názory, koupit) a Dluhopisový fond První investiční (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Soubor tabulek dokumentující tržní podíly a celkové prodeje jednotlivých investičních společností

Udělala J&T dobře, když převzala fondy Newton? Má šanci konkurovat na trhu velkým hráčům? Zůstane Akro samostatné, jak dlouho? Kdo koho ještě koupí? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2002 0:12, CSrypatschek

Ty ostatní nebankovní subjekty, který chtějí ve fondovým byznys tady podnikat, tak jsou furt braný spíš jako ty už jednou profláknutý finanční holdingy. No ty, co je taťka stát nechal, sice s brbláním, z kupónových fondů zmorfovat, ale pak se už na ně dál s dohledem vykašlal. Tedy, nechal je kliďánko vytunelovat. Nebo se ty firmy, co byly v portfoliích holdingů, staly samy obětí těch vševědoucích her taťky státu, když všelijak zachraňoval od byrokratů vybranou konkurenci a ony musely netržně uhnout. Nebo měly jen tu smůlu, že byly úvěrovaný třeba nespolupracující zlou IPB a tak musely též uhnout do nebytí, páč dělaly konkurenci firmám z úvěrového portfolia naopak spolupracující skrumáže hodných bank ČS, ČSOB, KB aspol.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2002 0:23, CSrypatschek

...teď to po sobě čtu a nevím, jestli jsem tu Českou spořitelnu a tu její ISČS zase nějak moc nepřechválil ! No, ňák bude, a stejně, dokud ten křovan bude hrozit a házet v té emerice tím svým tomahafkem, tak to tady a ve světě bude na draka a investičně spekulačně taky, a jestli je pravda, že saúdové odtamtud stahujou tý svý majetky, tak to je vážný, Bůh je ale milosrdný a slitovný...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Není Beneš jako Beneš

28. 8. 2002 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Není Beneš jako Beneš

Na jméno Beneš narazíte v čele nově vznikajícího ČSOB Asset Managementu a Beneše najdete i v orgánech První investiční. Je to znak probíhající fúze? Ne, jen náhodné setkání dvou bratrů... celý článek

Obchod Motoinvestu zaplatí daňoví poplatníci

29. 5. 2002 | Petr Vykoukal

Obchod Motoinvestu zaplatí daňoví poplatníci

Akcionáři (nyní podílníci) bývalého fondu AGB IF II, kdysi okradení IPB a Motoinvestem se možná po šesti letech dočkají náhrady škody. Správce fondu vyjednává s ČSOB o mimosoudním vyrovnání... celý článek

Mezinárodní hospodářská krize (1836-1838)

17. 5. 2002 | Stanislav Volek

Mezinárodní hospodářská krize (1836-1838)

Velká hospodářská krize, která navštívila v druhé polovině třicátých let 19. století některé evropské země i USA, byla v tomto století jednou z nejhorších. Bylo to hned několik faktorů... celý článek

J&T Asset management: Ze stínu mezi největší

17. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

J&T Asset management: Ze stínu mezi největší

Do první ligy, mezi největší tuzemské správce podílových fondů, vstoupila koupí společnosti InvestAGe investiční společnost J & T Asset management.

Partners Financial Services