Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů

David Petráček | 2. 9. 2002
Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů
Bolestivou ránu zasadilo investorům v uplynulém týdnu ohlášení hodnoty spotřebitelské důvěry, z čehož se trhy dlouho vzpamatovávaly.

Spojené státy

Pondělní obchodování bylo pokračováním pátečního vývoje, avšak s pozitivním závěrem. Mírným stimulem pro trhy bylo ohlášení objemu prodaných domů, který vzrostl o 6,7 % na 1 017 tisíc. Tento den však byl na zprávy pro investory skoupý. Snad jen pozitivní komentář pro Cienu Corp. (profil, názory) a pozitivní hodnocení situace v Bank of America (profil, názory) od deníku Barron's naznačily investorům, kterým směrem se vydat. Na trhu se také objevily spekulace o tom, že Boeingu (profil, názory), největšímu americkému výrobci letadel, hrozí stávka.

Úterní otevření trhů bylo silně optimistické, a to díky oznámení hodnoty objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby (+8,7, očekával se růst 1,5 %). Tato výrazně pozitivní zpráva zastínila i snížení odhadu společnosti Intel (profil, názory) pro třetí čtvrtletí. Avšak poté, co byla oznámena hodnota spotřebitelské důvěry, která v měsíci srpnu klesla z 97,4 na 93,5 bodu., začaly trhy ztrácet. Výraznější pokles zaznamenaly technologie, zatímco automobilový a letecký sektor fixoval své ztráty. Ropné společnosti těžily z projevu viceprezidenta D. Cheneyho, který se důrazně vyjádřil pro útok na Irák, což způsobilo tlak na růst cen ropy.

Ve středu pokračovaly trhy v oslabujícím trendu. Ani ohlášení výsledků společnosti Hewlett-Packard nepřineslo žádný stimul, a to i přesto, že firma potvrdila výhled pro další čtvrtletí. Avšak analytici už tak optimističtí nebyli. Telekomunikační sektor byl zasažen snížením výhledu společnosti Nortel Networks (profil, názory). Jedním z mála zpevňujících titulů byl Philip Morris (profil, názory), který se rozhodl zvýšit dividendu. Tento den se také investoři stále ještě vzpamatovávaly z úterní oznámené spotřebitelské důvěry, jelikož její hodnota vzbudila obavy z vývoje US ekonomiky.

Čtvrteční obchodování pozitivně ovlivnilo oznámení o růstu HDP, které potvrdilo předpoklady, když došlo k růstu v ročním vyjádření o 1,1 %. Naopak negativně vyznělo oznámení o mezitýdenním růst žádostí o podporu v nezaměstnanosti, a také k růstu opakovaně podaných žádostí o podporu. Chipový sektor zasáhl downgrade od UBS Warburg. Goldman Sachs snížil odhad pro letecké společnosti a Lehman Brothers snížily odhad pro GE (profil, názory). Po 16-té hodině došlo k obratu a trhy začaly i přes tyto negativní zprávy růst.

V pátek byla oznámena konečná hodnota spotřebitelské důvěry za měsíc srpen dle Universtity of Michigan, která mírně klesla na 87,6. (očekávalo se 88,0) z předchozích 87,9. Americký Commerce Department zveřejnil údaje o červencovém vývoji osobních příjmů a výdajů v USA. Osobní příjmy v červenci zaznamenaly nulový vývoj, zatímco osobní výdaje vzrostly o 1 % oproti revidovanému červnovému růstu o 0,5 %. Společnost Sun Microsystems (profil, názory)oznámila odhad tržeb pro třetí čtvrtletí, který je o 200 milionů USD nižší než očekával trh. Tato zpráva měla negativní vliv na její obchodování. S podobnou zprávou přišla také společnost Novellus Systems (profil, názory), výrobce polovodičů.

Evropa

Uplynulý týden byly evropské kapitálové trhy opět "řízeny" z USA. Nejbolestivější ránou pro evropské investory bylo ohlášení hodnosty spotřebitelské důvěry v USA. Avšak ani domácí makrodata nedopadla dobře. Německá asociace exportérů oznámila, že pro tento rok očekává růst HDP v SRN o 0,5 %, což je o 0,1 % méně, než dříve odhadovala. Důvodem je snižující se poptávka po německém zboží v USA. Také IFO index, který hodnotí mínění manažerů v 7,000 společnostech v SRN, poklesl na 88,8 z červencových 89,9. Ze společností oslabily například pojišťovna Allianz (profil, názory) a zajišťovna Munich Re. Pokles zaznamenala také společnost Infineon Technologies. Naopak telekomunikační sektor v začátku týdne těžil z pozitivního očekávání spojeného se schválením spolupráce na síti vysokorychlostního přenosu dat mezi DTE a britským MM02 od EU.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozporuplná makrodata

19. 8. 2002 | David Petráček

Rozporuplná makrodata

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno mnoho makroinformací, které však v konečném důsledku nedávaly jasný směr vývoje.

Snaha o umazávání ztrát

12. 8. 2002 | David Petráček

Snaha o umazávání ztrát

I přesto, že se trhy snažily v uplynulém týdnu umazávat ztráty z předešlých seancí, vždy zde existovaly negativní zprávy, které těmto pokusům házely "klacky pod nohy".

Mohutný nástup trhům nevydržel

5. 8. 2002 | David Petráček

Mohutný nástup trhům nevydržel

Přestože vstup do obchodování naznačoval v uplynulém týdnu mnoho optimismu mezi investory, další dny bohužel daly za pravdu spíše skeptikům.

Propady neznají hranic

29. 7. 2002 | David Petráček

Propady neznají hranic

Ohlašování hospodářských výsledků v uplynulém týdnu bylo víceméně rozporuplné a výhledy do budoucna naznačují ještě mírné zhoršení. Toto a mnoho dalších zpráv se podepsalo na pokračujících... celý článek

Lepší výsledky staré ekonomiky

22. 7. 2002 | David Petráček

Lepší výsledky staré ekonomiky

Obchodování v uplynulém týdnu bylo silně ovlivněno probíhajícím ohlašováním hospodářských výsledků. Z prozatímního vývoje je patrné, že klasické tituly jsou na tom lépe než technologické.... celý článek

Partners Financial Services