Fondy: mají dluhopisy kam stoupat?

Fondy: mají dluhopisy kam stoupat?
Předposlední srpnový týden vnesl do obchodování podílových fondů znovu řád. Investiční společnosti obnovily po povodních činnost, na obvyklé hodnoty se vrátily také prodeje.

S následky povodní se doposud nevypořádaly dvě společnosti – J & T (profil, názory) a Akro (profil, názory). Obě sídlící na pomezí pražského Karlína a v jejich kancelářích stále ještě nejde elektrický proud. Všechny ostatní firmy obnovily v průběhu týdne obchodování, některé jako ISČS (profil, názory) nebo IKS KB (profil, názory), prozatím ze záložních prostor v prostorách mateřské banky.

Konec léta s sebou přinesl oficiální vysvětlení, proč se letos nedaří fondu IKS Dluhopisový (profil, názory). Ten byl loni nejvýkonnějším tuzemským fondem a peníze se do něj jen hrnuly – více než desetiprocentní meziroční zhodnocení lákalo další a další podílníky. Letos ale přišlo vystřízlivění – fond se propadl na samý chvost žebříčku dluhopisových fondů. Jeho kurz vůbec nereagoval vzestupem na trojí jarní snížení sazeb ČNB. Graf vývoje vlastního jmění na podílový list tak připomínal fond peněžního trhu. Ostatně IKS Dluhopisový se od těchto ani fondů svou pětiprocentní meziroční výkonností prakticky nelišil. Mezi podílníky to vneslo rozčarování, ventilované mnohokrát také prostřednictvím názorů na Peníze.CZ. Snad nejkurióznější kritikou manažerů fondu bylo, že se letos více než práci věnují potápění.

Oficiální zdůvodnění neúspěchu fondu si je možné od minulého týdne přečíst v zprávě o předběžných pololetních výsledcích: "Za poklesem dynamiky růstu výkonnosti stojí zejména aplikovaná defenzivní strategie, která vycházela z předpokladu postupného ekonomického oživení v USA a v zemích eurozóny, které bude tlačit na růst úrokových měr v celém spektru výnosové křivky, což by znamenalo pokles cen dluhopisů. Vzhledem k celkově nízké nominální úrovni výnosů českých dluhopisů a nadále se nelepšícím vyhlídkám rozpočtové politiky jsme předpokládali, že český dluhopisový trh bude pod tlakem globálního vývoje. Naše předpoklady se nepotvrdily, neboť předpokládané ekonomické oživení bylo nabouráno sérií firemních účetních skandálů v USA, které nadále snížily důvěru investorů v akciový trh a obrátily zájem investorů zpět k dluhopisům. Tuzemské dluhopisy posílily v celém spektru výnosové křivky na svá historická maxima," uvádí dokument IKS KB.

Předpoklady, se kterými IKS vstupovala do prvního pololetí, jako by se naplňovaly až nyní. V uplynulém týdnu všechny dluhopisové fondy ztrácely, akciové naopak rostly. Nejvíce propadly dluhopisové fondy Citicorp (OFCITDL) (-0,30 procenta) a ČSOB (profil, názory) (-0,19 procenta). Fondy ze skupiny ČSOB měly vůbec smolný týden. V desítce nejvíce ztrácejících fondů mají hned sedm zástupců.

Akciové fondy za poslední týden vzrostly v průměru o 3,45 procenta. V měsíčním horizontu připsaly vynikajících 12,05 procenta. V dalším horizontu však stále ještě dosti ztrácejí. Nejúspěšnější byla dvojice fondů ČSOB evropský akciový (profil, názory) a ČSOB světový akciový (profil, názory) s týdenním zhodnocením přesahujícím 4,6 procenta. V desítce nejvíce zhodnocujících fondů se po dlouhé odmlce objevil také Pioneer Trust (profil, názory) (+3,24 procenta).

Jen fondy členů UNIS ČR nabraly za týden bezmála miliardu nových investic. Nejúspěšnější mezi retailovými fondy bylo, vynecháme – li korporátně orientovaný ČSOB výnosový (profil, názory) (+300 milionů korun), tradiční kvarteto Sporoinvest ISČS (profil, názory) (+363 milionů korun), Sporobond ISČS (profil, názory) (+232 milionů korun), IKS Peněžní trh (profil, názory) (+176 milionů korun) a Sporokonto ŽB- Trust (profil, názory) (+65 milionů korun). Ze zahraničních fondů si nejlépe vedl KBC Multi Cash ČSOB CZK (+130 milionů korun).

Více než slova vypoví o situaci naše přehledné tabulky:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Odrazily se již akciové trhy od dna? Má při stávajících cenách dluhopisů ještě smysl investovat do dluhopisových fondů? Není v ročním horizontu výhodnější peněžní trh? Myslíte, že za propadem IKS Dluhopisového je něco víc než uvádí pololetní zpráva investiční společnosti? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2002 11:06, TGP

Záleží asi jak kde a jak pro koho. Já třeba do zahraničí jdu pouze přes indexové fondy, které považují za "jistější" a významnou roli hrají i nižší poplatky. Stejně tak i celé mé portfolio je především o držení, pouze se zhruba 20 % "spekuluji", tedy přesouvám mezi bondy a akciemi a mezi různými trhy. Ale to je spíše pro zábavu...

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 8. 2002 23:37, CSrypatschek

V tomhle bémiš prostoru investicím a spekulacím už za pár měsíců pšenka, jak vidím, nepokvete. Po nedávném extempore poslance Křečka, kterého také s jemu podobnými volebně sponzorovala milióny Kč slovutná Česká spořitelna, je jasné, že brzo mohou přijít další a další zpochybnění majetkových práv, nejen u majitelů nemovitostí. Důvěra a jistoty jsou pryč. To je můj názor a obava.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo je vlastně vítěz?

12. 8. 2002 | Tomáš Skřivánek

Kdo je vlastně vítěz?

První deset dní měsíce s sebou přinesl jako obvykle smršť tiskových zpráv jednotlivých investičních společností. Co z nich lze vyčíst?

Fondy: stojí vše na jediném fondu?

5. 8. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: stojí vše na jediném fondu?

Do českých fondů minulý týden přiteklo přes jeden a půl miliardy. Téměř všechny peníze ovšem přitekly do jednoho jediného fondu, určeného pro institucionální investory. Rostoucí výkonnost... celý článek

Fondy: podílníci plačte

29. 7. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: podílníci plačte

Ne, tentokrát se české fondy nerozhodl zdecimovat Viktor Kožený, ale trh. Neuvěřitelné propady na akciových trzích přinášení velké ztráty, zatímco snižování úrokových sazeb stlačí výnosy... celý článek

Partners Financial Services