Globalizace ve středověku

Globalizace ve středověku
Svět před pěti sty lety nebyl zas o tolik jiný než dnes. S platební kartou byste sice na žádném jarmarku neuspěli, ale nadnárodní společnosti tu byly již tenkrát. Dvěma z nich, Hanze a bance Medici, je věnována unikátní výstava v belgických Bruggách, nazvaná HANZE@M€DICI.COM.

Bruggy se v letošním roce pyšní titulem Evropské město kultury. Program organizátoři pojali jako připomínku slavných dob města, kdy Bruggy byly místem, kde se na poli kultury i obchodu setkávala severní a jižní Evropa. Španělský šlechtic Pero Tafur, který město navštívil v roce 1438, si do deníku poznamenal: "Ve městě jsem viděl potraviny a produkty z celého světa - pomeranče a citrony z Kastilie, ovoce a víno z Řecka, koření z Alexandrie, krajky a hedvábí z Itálie. Na světě není místa, jehož nejlepší výrobky by zde nebyly k dostání!"

Ve 14. a 15. století patřily Bruggy mezi nejvýznamnější evropské metropole. Co do počtu obyvatel se s nimi mohla měřit jen Paříž a města severní Itálie. Flandry byly důležitým centrem textilní výroby, ale samotné město, které bylo nejvýznamnějším přístavem severně od Alp, žilo hlavně z obchodu. Na svou dobu nabízeli místní bankéři řadu velice moderních služeb. Poskytovali úvěr, převáděli velké peněžní sumy, měnili valuty a umožňovali i bezhotovostní platby. Již tenkrát se zde také rozvinul čilý obchod s dlužními úpisy. Označení burza vzniklo podle hospody rodiny Van der Beurse, která stávala na náměstí, kde se obchody uzavíraly.


Ve 14. a 15. století v Bruggách žilo kolem 45 tisíc obyvatel a přijížděly sem lodi z celého světa. Během následujícího staletí se kanál spojující přístav s pobřežím zanesl a město prodělalo ekonomický úpadek, z nějž se vzpamatovalo až v moderní době.


Quentin Massys (1466-1530): Bankéř a jeho žena
Banka Medici byla po celé 15. století nejvýznamnější evropskou bankou. Centrála banky byla ve Florencii a jednotlivá zahraniční zastoupení fungovala na bázi partnerství. Právě díky rozvinuté síti poboček banka Medici za svého klienta získala Vatikán, odkud jí pak plynula celá polovina všech výnosů. V Bruggách banka sídlila v paláci Hof Bladelin, který je jedním z nejranějších příkladů italské renesanční architektury v Zaalpí. Její obchodní aktivity byly velice různé - od investic do anglické vlny až například po najímání sborových zpěváků pro bruggskou katedrálu.

Pro Hanzu byly Bruggy výchozem bodem při obchodech s jižní Evropou a Středomořím. Tento obchodní spolek kolem roku 1400 sdružoval více než stovku měst v Německu, Polsku, Pobaltí a Nizozemí a představoval významnou sílu v evropské politice. Samotné Bruggy sice nebyly jeho členem, ale Hanza ve městě měla své stálé obchodní zastoupení. Jak již naznačil v úvodu citovaný španělský cestovatel, obchodovalo se s ledasčíms. Z Ruska a z Polska se dováželo obilí, dřevo, kožešiny, med a len, z Anglie vlna, ze Skandinávie měď a železná ruda. Opačným směrem putovaly flanderské látky a luxusní zboží z celého světa.


Nákladní jeřáb v bruggském přístavu.
U příležitosti výstavy byla zhotovena jeho replika.
Výstavu HANZE@M€DICI.COM tvoří několik samostatných částí a nezastupitelnou roli v jejím scénáři hraje i samotné město. Spíše než o výstavu v tradičním slova smyslu jde o kulturněhistorickou procházku po místech, kde středověcí obchodníci a bankéři uzavírali své obchody a finanční transakce. Jednotlivé expozice jsou věnovány problémům každodenního života, zahraničnímu obchodu či finančnictví. K vidění jsou účetní knihy, iluminované rukopisy, právní listiny, deskové obrazy, předměty denní potřeby a nejrůznější příklady užitého umění. V roli Evropského města kultury tak Bruggy nepochybně obstály se ctí.

HANZE@M€DICI.COM: Výstava trvá do 9. září 2002 www.brugge2002.be

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

25. 6. 2001 | Jan Skřivánek | 1 komentář

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

Nalákán článkem v novinách jsem se v sobotu šel podívat na aukci, na které se dražil obraz malířky Toyen. Očekával jsem velkolepou společenskou událost, na které budu usrkávat šampaňské... celý článek

Partners Financial Services