Mohutný nástup trhům nevydržel

David Petráček | 5. 8. 2002
Mohutný nástup trhům nevydržel
Přestože vstup do obchodování naznačoval v uplynulém týdnu mnoho optimismu mezi investory, další dny bohužel daly za pravdu spíše skeptikům.

Spojené státy

V pondělí trhy výrazně posílily, a to i přes negativní zprávy od Qwest Communications (profil, názory) a Xcel Energy (profil, názory), které čelí vyšetřovaní podezřelých obchodů. Důvody pro takovýto skok nebyly zcela zřetelné. Dobře se vedly akcie General Electric (profil, názory) i General Motors (profil, názory) patřící do indexu Dow Jones (profil, názory). GM rostl díky oznámení o propojení svých aktivit s Fiatem na evropských a jihoamerických trzích s cílem snížit náklady. GE těžil ze zprávy o rozdělení GE Capital na čtyři jednotky. Mocný růst zaznamenaly letecké společnosti a hlavně UAL (profil, názory) získávala díky nastávajícímu schválení aliance s Lufthansou a Scandinavian Airlines System.

Úterní otevření bylo záporné. Důvodem byla korekce pondělního vývoje a očekávání investorů týkající se zveřejnění spotřebitelské důvěry, která však byla výrazně horší než se očekávalo (předpoklad byl pokles indexu na hodnotu 101, skutečnost byla 97,1). Na to reagoval trh poklesem, ovšem v krátké době došlo k obratu vzhůru. Trend však nebyl jednoznačný a trhy víceméně kolísaly. Ztrátovými byly tento den bankovní tituly Citigroup (profil, názory) a JP Morgan Chase (profil, názory), a to díky přetrvávajícím obavám z účetních skandálů a také zprávě, že výbor Kongresu, zabývající se kauzou Enronu (profil, názory), vyšetřuje podíl viny Merrill Lynch (profil, názory) na jeho bankrotu. Růstovými byly sektory biotechnologií, polovodičů, výrobců PC, aerolinií a služeb.

Ve středu byl začátek obchodování poznamenán zprávou o čtvrtletní změně GDP, která vyzněla spíše negativně, jelikož růst byl pouze 1,1 %, přičemž se očekával 2,3 %. Negativní bylo také oznámení Chicagského PMI, které nečekaně pokleslo k padesáti procentům. Z něho se pak usuzuje na národní PMI (byl ohlášen ve čtvrtek), který hodnotí průmyslový sektor americké ekonomiky. Zprávou dne pak byl souhlas s akvizicí IBM (profil, názory) a konzultanské divize PricewaterhouseCoopers, z čehož je patrné, že IBM myslí vážně opuštění výroby computerů a soustředění se na poradenskou a konzultanskou činnost. K nejhůře si vedoucím sektorům ve středu na Nasdaqu (profil, názory) jednoznačně patřily polovodiče, když Nvidia (profil, názory) oznámila horší výsledky za čtvrtletí, a to díky klesající poptávce po osobních počítačích. Klesaly také akcie AOL Time Warner (profil, názory), když byl oznámen záměr státních orgánů o prošetření účetnictví firmy, a to hlavně z období jejích akvizic.

Vstup do čtvrtečního obchodování byl ve znamení vyčkávání na zveřejnění makroekonomických informací, ke kterým se trhy obrátily poté, co ohlašování hospodářských výsledků téměř skončilo. Makrodata však nedopadla dobře, a trhy proto nezískaly důvod pro růst. Ve čtvrtek silně oslabily akcie Adobe Systems (ZAADB), výrobce grafického softwaru. Důvodem pro pokles bylo ohlášení společnosti týkající se snížení výhledu ziskovosti a tržeb ve 3. Q. Dalším důvodem bylo již často opakované, že výdaje spotřebitelů na technologické produkty jsou nízké. Díky spekulacím o změnách ve vedení společnosti poklesly též akcie Cisco Systems (profil, názory). Propadu se neubránily ani akcie Qualcommu (profil, názory), když Credit Suisse First Boston prohlásila, že zisková očekávání jsou u této společnosti nastaveny příliš vysoko.

V pátek byly před začátkem zveřejněny makroekonomické informace, ze kterých je patrné, že nedošlo k žádným výrazným odchylkám od očekávaných hodnot. Míra nezaměstnanosti zůstala na hodnotě 5,9 %, spotřební výdaje v červnu mírně poklesly v dynamice (na 0,5 %), zatímco osobní příjem vzrostl na 0,6 %. Tento den také varovala společnost Walt Disney (profil, názory), že výsledky v započatém čtvrtletí budou horší než se očekávalo. To vše stálo za počátečním poklesem kapitálových trhů. Svůj podíl na tom měla i společnost AOL Time Warner (profil, názory), která je vyšetřována ohledně jejích účetních praktik.

Evropa

Také evropské kapitálové trhy zaznamenaly mohutný nástup v začátku týdne, který jim však nevydržel. V pondělí zaznamenaly výrazný růst automobilové a pojišťovací tituly, které však již další den stály spolu s bankovními tituly za poklesy indexů. Na vývoji obchodování se nemalou měrou podepsalo středeční oznámení amerického GDP. Hlavním strašákem německého hospodářství je vysoká nezaměstnanost a nízká spotřebitelská poptávka. Jedním z mála titulů, který si vedl dobře i v druhé polovině týdne byla Lufthansa, která zvýšila roční ziskový odhad o 25 %. Naopak propadaly akcie Siemensu (profil, názory), který oznámil další výrazné propouštění zaměstnanců. Také Infineon (profil, názory) klesal poté, co jeho výkonný ředitel prohlásil, že stále neočekává stabilizaci a růst cen chipů. Díky cenové válce v polovodičovém sektoru výrazně poklesly zisky této firmy.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.



Při koupi přes Peníze.CZ dostanete do 16.8. k investici 1% bonus!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services