Propad akciových trhů není ještě u konce

Propad akciových trhů není ještě u konce
Po fraudech ve společnostech WorldCom a Enron, hloupých účetních tricích společností Qwest a Xerox nebo nepřiměřených odpisech společností AOL Time Warner a JDS Uniphase se obavy investorů stále prohlubují.

Bohužel tyto případy jsou pouze špičkou ledovce a v současné době si nikdo nedokáže ani představit co bude následovat. Příkladem může být mediální gigant Vivendi Universal, jehož akcie utrpěly pod vlivem nedůvěry v účetnictví. Světová jednička ve výrobě chipů Intel ohlásil další nutné snižovaní počtu pracovních míst nebo silný výrobce léčiv Merck připustil zaúčtování příjmů ve výši 12 miliard dolaru, které se nepodařilo nikdy realizovat. Tyto zprávy posílají trhy níž a níž. K tomu se přidává obvinění auditorských firem v čele v KPMG z podpory daňových úniků.

Na druhou stranu je zde I početná skupina investorů, která je přesvědčena , že současné ceny už jsou natolik atraktivní, že další propad akciových trhů je omezen. Bohužel opak je pravdou. Je nutné počítat s dalšími nesrovnalostmi v účetnictví, s dalšími soudními spory a hlavně se špatnými výsledky firem. Tedy WorldCom nebyla poslední bomba, která explodovala.

Vraťme se nyní o několik měsíců zpátky, kdy většina analytiků a poradců tvrdila,že akcie velkých společností nemůžou již více klesat. Opak byl pravdou a většina z nich výrazně propadla. Například od 1.března 2002 zaznamenaly propad následující společnosti:

Sun Microsystems   -33 %  
Flextronics   -39 %  
Bristol-Myers Squibb   -49 %  
LSI Logic   -49 %  
Home Depot   -37 %  
Corning   -38 %  
JDS Uniphase   -24 %  
AT&T   -34 %  
GE   -36 %  

Tyto společnosti budou následovány dalšími při pokračujícím prodejním cyklu na Wall Streetu. Velký počet společnosti bude v blízké budoucnosti čelit "nepřekonatelným" dluhům, další pocítí propad poptávky po svých produktech a rychlé snižovaní svých tržních podílu, které jim bude brát pružnější konkurence.

Tyto problémy spolu se současnou ekonomickou situací a politickou nejistotou mohou přivést spoustu investorů do velkých problémů. Příkladem může být názor, že farmaceutické firmy jsou v tomto období bezpečnou investicí – CHYBA - opak je pravdou. Farmacie je oblast plná problémů, postupně bude klíčovým produktům končit patentní období a nových produktů je jako šafránu. I přesto spousta investorů tyto společností má ve svém portfoliu, jen doufám,že vy ne.

Zažijí technologické akcie "comeback"? Jistě, ale zatím není jisté kdy. Chybou by bylo budování pozice v tomto sektoru právě teď v období propadu zisků těchto společností. Existuje zde sice velká technologická jména, které podle společenského konsensu musí mít každý investor ve svém portfoliu, ale když je tam má tak prodělává. Proto se jim v současné době vyhněte. Obdobné příklady se dají najít i v jiných sektorech jako jsou například telekomunikace a zvláště mobilní telekomunikace, které sice prošly za poslední měsíc dvoucifernou korekcí, ale výsledky leadrů trhu nebyly pozitivní.

V současné době probíhá čtvrtletní zveřejňování výsledků, které bohužel nejsou optimistické. Spousta negativních predikcí byla zveřejněna již v červnu a investorská veřejnost očekává mírně lepší čísla, která by zlepšila "medvědí" sentiment na trhu. Bohužel tato očekávaní nebyla zcela naplněna. Příkladem mohou být výsledky společností jako Siebel Systems, Intel, Ericsson, Nokia, IBM, atd. nebo výhled společnosti Microsoft.

Ve srovnání s devadesátými léty, kdy největší důvodem růstu zisků amerických společností byl pokles úrokových sazeb. V současné době již není prostor pro další výraznější pokles amerických úrokových sazeb. A proto když investoři opět začnou věřit tomu co společnosti říkají o svých ziscích mohou být opět negativně překvapeni jak pomalu zisky porostou. To bude pro Wall Street další zklamání, která tvrdě trestá.

Proto je nutné v nadcházejících čtvrtletích počítat s vysokou volatilitou akciových trhů. Pozitivní zprávou pro akciové trhy je prohlášení FEDu, že dokonce roku nezpřísní monetární politiku. FED zároveň zvýšil svůj odhad růstu HDP až o 3,5 procenta. To by ovšem mohlo vést k prohloubení platební nerovnováhy, kterou prohlubuje i odliv investorů, a následnému zpřísnění monetární politiky.

Co bude následovat? Domníváte se, že přiznané případy jsou jen špičkou ledovce? Jaký je váš názor?

Autor pracuje jako portfolio manažer ve finanční skupině J&T.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2002 11:54

Co je to stock picking??

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 7. 2002 11:39, kocickam

Článek mne "pobavil",kdyby byl aktuální stav akciových trhů k pobavení. Podívejte se totiž na portfolio fondů J&T Prosperita A (http://www.jtam.cz/perspektiv a_a.html)a porovnejte s tímto článkem . Vyhýbejte je farmaciím apeluje článek a portfolio k tomu dodává Johnson & Johnson 3,07% Amgen ING 1,13% Pfizer Inc.0,78% ještě markantnější je apel začínat si teď s akciemi technologickým je chyba a sledujte se mnou MICROSOFT CORP 2,21% United Technologies Corp.1,85% ASML Holding N.V. 1,47% USA Networks 1,32% Intel corp. 1,18% INTL BUSINESS MACHINES 1,11% Cisco Systems Inc. 0,82% Texas instruments in 0,56% Telefonica S.A. 0,54% Flextronic Intl Ltd 0,53% Vodafone group 0,48% SAP AG 0,47% Nokia OYJ 0,45% ADVANCED MICRO DEVICE 0,35% APPLIED MATERIALS INC 0,30% Ericsson adr 0,09% Nortel Networks corp. 0,03%. Trošku mi to připomíná ta "doporučení",která se objevili i USA. Není to spíše tak ,že je potřeba diferencovat mezi obory , diferencovat teritoriálně a ještě jednou diferencovat raději dluhopisy vysokého výnosu . Nikdo neví kolik takových WordComů bude a jestli je pokles trh u konce

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services