Strašák účetních machinací stále žije

David Petráček | 15. 7. 2002
Strašák účetních machinací stále žije
Přestože se už několikrát zdálo, že trhy už dosáhly svých minim a dočkáme se růstu. Stále nám dokazují, že dolů to stále jde.

Spojené státy

V pondělí se na amerických kapitálových trzích obchodovalo v záporných číslech. Tento vývoj byl způsoben další zprávou na téma účetní machinace. Tentokrát se jednalo o společnost Merck (profil, názory). Pozitivně jsme však mohli vnímat trend, kdy investoři spojovali účetní problémy selektivně jen s tou určitou firmou, a ne s celým trhem jako dříve. Pozitivně byl také vnímán postoj americké administrativy, která se snaží proti těmto machinacím rázně zakročit.

Ani v úterý se trhům nepodařilo zakončit v plusových hodnotách. Již otevření trhů bylo poznamenáno snížením výhledu pro chipový sektor od Merrill Lynch. Mezi propadající sektory patřily polovodičový a farmaceutický. Pokles druhého jmenovaného podpořil ještě výrobce léčiv Wyeth, když se ukázalo, že jeho hormonální přípravek zvyšuje riziko rakoviny. Po 17. hodině vystoupil prezident Bush s projevem, ve kterém uvedl, že se zasadí o lepší kontroly a větší tresty za účetní machinace, na což trhy reagovaly růstem. I přes celkový pokles trhů posilovaly některé softwarové tituly jako například Microsoft (profil, názory) nebo Oracle (profil, názory).

Nákupní doporučení pro Cisco Systems (profil, názory) od Merrill Lynch způsobilo, že trhy otevřely ve středu v plusových hodnotách. Trhy však poté poslala dolů zpráva o vyšetřování ve společnosti Qwest Com (profil, názory). Následně došlo k určitému vzpamatování. V 16:00 byla také zveřejněna hodnota velkoobchodních zásob (růst 0,1 %, předpověď -0,2 %), na což trhy reagovaly krátkým růstem než si uvědomily, že by měly klesat. Tento trend trhům vydržel až do projevu ministra financi O'Niella, který se pozitivně vyjádřil k vývoji ekonomiky. To však trhům nevydrželo a opět klesaly na nová minima. Za středečním propadem opět stály farmaceutické tituly, dále například GM (profil, názory) a Ford (profil, názory).

Ohlašovaní hospodářských výsledků 21 méně významných společností - kromě Yahoo! - dopadlo dobře. Devatenáct firem dosáhlo nebo předčilo očekávání. To se pozitivně odrazilo na vývoji obchodování, a to i díky dalším společnostem, které ohlašovaly optimistické hodnoty. První polovina obchodování však byla poznamenána další zprávou o problémech v účetnictví a to u farmaceutické společnosti Bristol-Myers (profil, názory). Po 18. hodině začaly trhy růst a dostaly se do pozitivního teritoria, ve kterém také seanci uzavřely. Další propad hodnoty akcií zaznamenala společnost WorldCom (profil, názory), která prohlásila, že pravděpodobně nebude vyplácet dividendy na akcie MCI Group, aby si tak zlepšila svou likviditu. V pátek byly zveřejněny důležité makroekonomické informace. Jedním z nich byla hodnota maloobchodních tržeb za měsíc červen, kdy se očekávala hodnota 0,6 %, oproti předchozím -0,9 %. Další zprávou byla spotřebitelská důvěra dle University of Michigan, která měla dle očekávání vzrůst na 93,0 bodu z červnových 92,4 bodu.

Evropa

Také evropské kapitálové trhy byly negativně ovlivněny zprávami o účetních problémech společností Merck a Bristol-Myers. Negativně se vyvíjely akcie výrobců automobilů. Volkswagenu nepomohlo ani zmírnění rozhodnutí Evropské komise o kontrole prodeje a cenových podmínek u dealerů společnosti. Ani BMW se nevedla dobře, a to i přes optimistické prohlášení o vývoji tržeb. Razantně také klesala společnost Munich Re, největší světová zajišťovna, která musela sanovat svou dceřinou společnost American Re a vytvářet dodatečné rezervy. Dalšími společnostmi, které zaznamenaly na trhu ztráty, byly například Siemens, Lufthansa a Deutsche Telecom, který však propad další den umazal díky "dceře" T-Mobile, která zvýšila zisk o více než jednu miliardu euro. Negativně se na vývoji německých kapitálových trhů podepsala míra nezaměstnanosti, která sice splnila očekávání a dosáhla 9,8 %, avšak vzrostla tak z předchozích 9,7 %. Také údaje o německé průmyslové produkci nedodaly trhům optimismu, když nesplnila ani očekávání a meziročně klesla o 4 % (očekávalo se -2,1 %). Naopak červnová meziroční inflace činila v SRN pouze 0,8 % (předpověď 1,1 %). Páteční obchodování začalo díky vývoji v USA a v Asii v plusových hodnotách.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


 


Při koupi přes Peníze.CZ dostanete do 16.8. k investici 1% bonus!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trhy doháněly ztráty

8. 7. 2002 | David Petráček

Trhy doháněly ztráty

Přestože vývoj v první polovině týdne nenaznačoval přílišný optimismu, ve druhé polovině došlo k obratu a trhy nasadily výrazný pozitivní spurt.

FED – křehkost finančních trhů

1. 7. 2002 | David Petráček

FED – křehkost finančních trhů

Z komentáře Fedu bylo sice cítit mírně pozitivní naladění, ovšem také zde vyjadřuje přesvědčení o křehkosti finančních trhů.

Počáteční optimismus vyprchal

24. 6. 2002 | David Petráček

Počáteční optimismus vyprchal

Přestože byl začátek uplynulého týdnu na kapitálových trzích optimistický, nevydržel tento trend déle než jeden den.

Propady opět převyšovaly růsty

17. 6. 2002 | David Petráček

Propady opět převyšovaly růsty

I když docházelo v některých dnech ke kladnému vývoji na kapitálových trzích, v konečném zúčtování skončilo obchodování negativně.

Nedůvěra investorů vše překonala

10. 6. 2002 | David Petráček

Nedůvěra investorů vše překonala

Ani pozitivní makroekonomické informace o vývoji ekonomiky nedokázaly zlepšit negativní náladu investorů na počátku června.

Partners Financial Services