Fondy: pád do hluboké propasti

Fondy: pád do hluboké propasti
Minulý týden byl pro české fondy velmi špatný. Výkonnost byla katastrofická a ani prodeje nebyly tak dobré, jak jsme si zvykli. Spousta peněz zmizela i z institucionálních fondů. Přichází se začátkem léta obrat?

Tři české fondy fondů minulý týden ztratily téměř neuvěřitelných 6,4 procenta a fondy akciové 3,8 procenta. Není se co divit, neboť akciové trhy minulý týden padaly na všech stranách. Nejhůře dopadl fond fondů Globaltrend (profil, názory) se ztrátou 7,4 procenta. Těsné za ním se ztrátou 7,2 procenta skončily akciový fond První investiční (profil, názory) a Sporotrend (profil, názory). Více než šest procent ztratily také Akro Eurotech (profil, názory) a IKS fond fondů (profil, názory), přičemž ztráty dalších fondů nezůstaly daleko pozadu.

Jediné fondy, které podílníkům přinesly alespoň trochu radosti, byly fondy dluhopisové. Nejlépe dopadl dluhopisový fond První investiční (profil, názory) se zhodnocením 0,7 procenta a mírně za ním zůstaly Bondinvest (profil, názory), Fond státních dluhopisů ČP Investu (profil, názory, koupit), ČSOB český dluhopisový (profil, názory) a Citicorp OPF dluhopisů (OFCITDL). Ovšem jejich desetinky procenta zisku jen obtížně vyváží procenta ztrát fondů akciových…

Nepříliš dobré zprávy přináší i tabulky prodejů. Celkové čisté prodeje dosáhly mínus jedné a půl miliardy a kromě fondů dluhopisových ztráty zaznamenaly všechny kategorie fondů. Propad ve statistikách má ovšem na svědomí jeden jediný fond, ČSOB výnosový (profil, názory), ze kterého si podílníci minulý týden vybrali 1,8 miliardy. Tak vysoké výběry jsou poměrně překvapivé, protože tento fond až doposud peníze pouze přitahoval a navyšoval statistiky úspěchů českých fondů.

Konečně pořádek ve statistikách!

Právě proto, abychom předešli těmto manipulacím se statistikami, rozdělili jsme naše tabulky prodejů a odkupů na fondy retailové a fondy institucionální. Do této kategorie jsme zařadili pětici fondů: ČSOB výnosový (profil, názory), ČSOB institucionální euro peněžní (profil, názory), ČSOB nadační (profil, názory), ISČS Merkur (profil, názory) a ŽB Balancovaný fond nadací (profil, názory). V tabulkách prodejů a odkupů proto najdete třikrát více tabulek než doposud - přehled fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, prodeji a odkupy. Podobně jsme rozšířili také tabulky věnované tržnímu podílu investičních společností, kde najdete údaje jak za celý trh, tak i za trh retailový a institucionální.

Čísla, která v nových tabulkách objevíte, stojí za pozornost. Trhu institucionálních peněz dominuje OB Invest (ISOBI) s 87% podílem. Druhý ŽB Trust (profil, názory) spravuje 11 procent majetku a třetí ISČS (profil, názory) necelá dvě procenta. OB Invest je díky dominanci v segmentu institucionálních fondů pátou největší investiční společností s celkovým tržním podílem 5,3 procenta, ovšem podíváte-li se na tabulku tržních podílů v retailovém segmentu, zjistíte, že OB Invest ovládá pouze 0,15 procenta a je dvanáctou ze třinácti českých investičních společností. To je dáno nejen minimální aktivitou OB Investu na retailovém trhu, ale i neochotou mateřské ČSOB (profil, názory) retailovým klientům fondy OB Investu nabízet. Místo toho banka prosazuje fondy KBC, kterých jen minulý týden prodala za 174 milionů korun. Naprostá většina (minulý týden 132 milionů korun) každý týden směřuje do korunového fondu KBC Multi Cash ČSOB (ZFKBCMCZ), který v nabídce banky hraje podobně klíčovou roli jako třeba Sporoinvest (profil, názory) v nabídce na přepážkách České spořitelny (profil, názory).

Sporoinvest vs. vkladní knížky

Právě Sporoinvest minulý týden vykázal nejvyšší čisté prodeje, a to 208 milionů korun. Někteří lidé tvrdí, že minimálně část peněz, které nyní do Sporoinvestu proudí, pochází z výměny anonymních vkladních knížek klientů České spořitelny (profil, názory). To ale není příliš pravděpodobné kvůli jednoduché matematice: převedení anonymní vkladní knížky na knížku na jméno přepážkové pracovnici trvá pouhých 45 vteřin, zatímco sepsání smlouvy o investici do podílových fondů trvá šest minut, nemluvě o dalším čase potřebném pro přesvědčení klienta k investici do fondů. Stručně řečeno - spořitelně se nevyplatí lidi přemlouvat, aby do fondů investovali.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

A co vy? Převedli byste své peníze z anonymní vkladní knížky do podílového fondu? Má cenu takto získávat investory? A jak se vám líbí naše nové tabulky institucionálních fondů? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2002 13:37

Doporučuji sledovat diskuse ...
http://www.penize.cz/info/zpravy/nazory.asp?NewsID=1089

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2002 9:44, TGP

To rozdělení statistik je velmi dobré, jen škoda, že to nedělá taky UNIS, jehož data přebírají ostatní...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services