Propady opět převyšovaly růsty

David Petráček | 17. 6. 2002
Propady opět převyšovaly růsty
I když docházelo v některých dnech ke kladnému vývoji na kapitálových trzích, v konečném zúčtování skončilo obchodování negativně.

Spojené státy

V pondělí panoval na začátku obchodování mezi investory optimismu, který však vyprchal po oznámení zprávy od vrcholného představitele USA, J. Ashcrofta. Ten se zmínil o chystaném útoku na Spojené státy pomocí tzv. "špinavé" (radioaktivní) bomby. Pozitivně ovlivnily obchodování komentáře ke společnosti Nokia (profil, názory), která v úterý hodnotila svůj výhled, a podpora maloobchodního sektoru. Naopak negativně dnes byly hodnoceny networkingové společnosti jako např. Juniper Networks a Tellabs (profil, názory), které obdržely snížený ziskový výhled od UBS Warburg. 

Také v úterý vstoupili investoři do obchodování s optimismem, který jim dlouho nevydržel. Trhy byly zasaženy výprodejní vlnou dlouhých pozic. Tato situace byla ovlivněna obavami z terorismu a ze špatně vedeného firemního účetnictví, které jsou na trhu stále živé. Dnešnímu poklesu vévodily sektory biotechnologií, polovodičů a léčiv, který ztrácel díky společnosti Abbott Laboratories (profil, názory), která ohlásila nižší očekávání zisku. Ztrácel také Merck & Co. (profil, názory), který oznámil zpoždění v uvedení nového léku proti bolesti. Získané prostředky investoři umisťovali do zlata a do dluhových instrumentů. 

Přestože vládl ve středu na trhu pesimismus, v konečném zúčtování skončily trhy v plusových hodnotách. Hlavním strůjcem propadů byla společnost Safeway Inc. (profil, názory), provozující síť supermarketů, která snižila předpověď zisků. Dobře se nedařilo ani společnostem Siebel Systems Inc. (profil, názory) a Juniper Networks Inc., které neočekávají lepší vývoj v prodeji svých produktů. Technologickému indexu Nasdaq pomáhal korigovat své dosavadní ztráty polovodičový sektor. 

Ve čtvrtek byly během několika málo chvil smazány středeční zisky. Vliv na tento trend měly makroekonomické informace, především propad maloobchodních tržeb o 0,9 %. Investoři mají na paměti, že jde už o druhý pokles v posledních třech měsících. Podporu trhu nesly na svých bedrech technologie a hlavně sektor polovodičů. Ovšem všechen optimismus vyprachal na konci obchodování, když se spekulanti rozhodli realizovat své zisky, a obchodování skončilo opět v červených číslech

V pátek před otevřením snížila společnost Sprint (profil, názory) svůj příjmový odhad a oznámila omezení růstu kapitálových výdajů, což se podepsalo hlavně na vývoji telekomunikačních titulů a v bezdrátovém sektoru. Dále společnost Adobe (profil, názory) snižila odhad tržeb pro třetí čtvrtletí. Optimimismus investorům nedodal ani bombový útok před americkým konzulátem v Karáčí. Všechny tyto informace se podílely na počátečním negativním trendu amerických kapitálových trhů. Tyto propady ještě posílila zpráva University of Michigan o vývoji spotřebitelské důvěry, která klesla na 90,8 b. (očekávalo se 96,6 b.).

 

Evropa

Ani Evropě se nevyhnuly některé negativní makroekonomické informace. Např. v Německu klesly maloobchodní tržby oproti březnu klesly o 2,4 % (očekávalo se -0,3%). Ovšem ani manažeři podle průzkumu neočekávají pozitivní vývoj největší evropské ekonomiky, což bylo zjištěno podle průzkumu ohledně výše budoucích investic a vytvořených pracovních míst. Naopak za mírně optimistický můžeme pokládat vývoj průmyslové výroby v SRN, která meziměsíčně vzrostla o 0,2 %. I když jde o nižší než očekávaný vzrůst, trhy si tento vývoj vyložily pozitivně. Ve svém červnovém reportu ve čtvrtek Evropská centrální banka zvýšila svou předpověď inflace pro tento rok, při akceleraci ekonomického růstu. V této souvislosti prohlásila, že tomu bude nutné přizpůsobit také úrokové sazby. V uplynulém týdnu se nedařilo výrobcům automobilů. Propadaly všechny významné automobilky - BMW, DaimlerChrysler (profil, názory) i VW.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedůvěra investorů vše překonala

10. 6. 2002 | David Petráček

Nedůvěra investorů vše překonala

Ani pozitivní makroekonomické informace o vývoji ekonomiky nedokázaly zlepšit negativní náladu investorů na počátku června.

Pochybovační investoři

3. 6. 2002 | David Petráček

Pochybovační investoři

Pochyby investorů o ekonomickém oživení a obavy z vývoje krizové situace mezi Indií a Pákistánem nedovolily trhům růst.

Technologie vládly propadům

27. 5. 2002 | David Petráček

Technologie vládly propadům

Vývoj obchodování na kapitálových trzích ve dnech 20. – 24. 5. 2002 V uplynulém týdnu došlo opět k propadům technologií díky prohlášení analytiků, že pozice získané před týdnem nemají... celý článek

A zase ty technologie

20. 5. 2002 | David Petráček

A zase ty technologie

V uplynulém týdnu využili investoři nízkých cen zajímavých technologických titulů a začali nakupovat. Trhy nesly, na rozdíl od minulého týdne, vzhůru i maloobchodní společnosti.

Technologie opět hýbou trhy

13. 5. 2002 | David Petráček

Technologie opět hýbou trhy

Zatímco index Dow Jones klesal prakticky celý týden, technologiským titulům na Nasdaqu se zprvu dařilo, nakonec ale do ztrát propadly i ony.

Partners Financial Services