První vítězové investiční hry

První vítězové investiční hry
Více než měsíc uplynul od spuštění Investiční hry 2002, ve které si můžete vyzkoušet své investorské štěstí a umění. Vítězům se dařilo velmi dobře – portfolia za měsíc zhodnotili o třetinu.
V kategorii mužů se v průběžném měsíčním hodnocení podařilo vložených deset milionů nejlépe zhodnotit soutěžícímu s přezdívkou Littlewolf, který odvážnou investicí akcií dosáhl růstu o 33,68 procent. Pozadu nezůstala ani nejlepší investorka. Hráčka s přezdívkou petra007 dokázala prostřednictvím českých akcií zhodnotit své portfolio o 32,27 procent.

Vítězný muž, podobně jako vítězná žena, založil své portfolio na daytradingu, akcie nakupoval a prodával několikrát denně, často jen při drobném růstu kurzu. Své spekulace založil především na akciích ČEZ (profil, názory), Českého Telecomu (profil, názory), Českých radiokomunikací a Unipetrolu (profil, názory). České tituly v jejich portfoliích doplnily ještě tituly Nokia (profil, názory) a indexový certifikát Nasdaq (profil, názory).

Zhodnocení portfolií nejúspěšnějších hráčů (v %)

Datum  littlewolf  petra007   vrbno 
10.5.  11,48  nehrála  8,61 
17.5.  21,85  -0,87  10,52 
24.5.  25,84  22,3  27,13 
31.5.  33,68  32,27  30,32 
Poznámka: Absolutní zhodnocení portfolia od počátku hry

Štěstí naopak v květnu nepřálo hráčům na opačném konci tabulky. Největším propadem u žen je výsledek -16,15 %, u mužů dokonce - 19,34 %. Ani tito hráči však neztrácí naději na získání jedné z cen. V měsíčních kolech totiž rozhoduje procento zhodnocení, kterého se hráčům podaří dosáhnout. Proto se může vítězem měsíčního kola stát i člověk, jemuž po předchozích neúspěšných investicích zbyla třeba jen poslední tisícikoruna.

Z rozložení investic hráčů je poznat, že se mnozí rozhodli využít možnosti virtuálně si zariskovat. Polovina zvolila investici do akcií či akciového fondu. V průměru mají hráči zainvestováno prostřednictvím RM-Systému 3,5 milionu korun. Přes 1,2 milionu korun má průměrný hráč investováno do některého z podílových fondů J & T. Na běžném nebo termínovaném účtu v J & T Bance a na Jumbo účtu RM-Systému leží v průměru polovina peněz každého hráče.

Hráči svá portfolia pečlivě ošetřují. Statistiky ukazují, že třetina z nich přichází několikrát denně, aby zkontrolovala vývoj investice a provedla nové obchody. Pořadí se aktualizuje každou hodinu, k dispozici je detailní statistické centrum popisující všechny růsty i pády. Lákavou službou je i investiční voyeur, který vyhledá jakéhokoli hráče a ukáže jeho aktuální výsledy.

Investiční hru 2002 vytvořil server Peníze.CZ společně s J&T Asset Management a RM-Systémem. Společnosti využily již existující internetové aplikace umožňující obchodování s finančními produkty v reálném čase. Během prvních dvou týdnů se do hry zapojilo více než tisíc hráčů, do 12. června jejich počet stoupnul na více než 1600.

Přihlášení ke hře, stejně jako další informace, najdete zde.

Jelikož z principu hry mají šanci na výhru i ti, co se zapojí až v jejím průběhu, počet hráčů stále roste. Připojte se i vy, případně se podělte o svůj názor!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete deset milionů korun?

1. 5. 2002 | Tomáš Skřivánek

Chcete deset milionů korun?

V hotovosti je pro vás bohužel nemáme, pravděpodobně ale takového bohatství dosáhnete, pokud budete dobře investovat. Naučit se to vám pomůže naše nová investiční hra s virtuálními... celý článek

Partners Financial Services