Felix má v ABN AMRO následovníky

Tomáš Skřivánek | rubrika: Analýza | 5. 6. 2002 | 8 komentářů
Felix má v ABN AMRO následovníky
Když před <a href=" http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=323" target=_blank> více než rokem</a> dokázala IKS Komerční banky úspěšně oslovit nové klienty balíčkem Felix, čekali jsme smršť podobných produktů ostatních investičních společností. Nestalo se.

Na vavřínech usnula i samotná IKS Komerční banky (profil, názory), produkt od jeho uvedení na trh neinovovala, nepřinesla nové kombinace, přesto, že svou nabídku rozšířila o potenciálně velmi zajímavý fond Plus bondový (profil, názory) vhodný k začlenění do Felixe. Koncepci "přátelského názvosloví" fondů, ve kterém měla IKS velkou šanci být neporazitelnou jedničkou, nyní dále rozpracovala ABN AMRO Asset Management. Od června uvedla na trh produkt nazvaný "Investiční řešení pro životní situace".

ABN AMRO Asset Management (profil, názory) uvedla na trh fondový balíček, jehož složení, rizikovost, likvidita i výnos odpovídá konkrétním životním situacím, které se objevují v životě každého člověka. Dosavadní nabídka podílových fondů na českém trhu je totiž bohužel pro běžného investora stále nepřehledná a z pohledu jeho potřeb nesrozumitelná, což zvyšuje nebezpečí špatných investic.

O jaké životní situace jde?

Jedná se o tři základní období života, která lze předvídat a která vyžadují větší investice. Lze je popsat následovně:

  1. Plánuji bydlet ve větším. 
  2. Plánuji pomoci svým dětem postavit se na vlastní nohy. 
  3. Plánuji nezávislý život i v důchodu.

Pro tyto situace vznikla investiční řešení nazvaná PROSTOR, START a ÚRODA, stačí znát účel investice a časový horizont, kdy má být účel splněn. Jednotlivá investiční řešení se dále člení podle předpokládané délky investice.

Co je v balíčcích?

Základem Investičních řešení PROSTOR, START a ÚRODA je šest modelových fondů založených v Lucembursku právě pro tyto potřeby - jejich charakteristiky najdete zde - první (profil, názory), druhý (profil, názory), třetí (profil, názory), čtvrtý (profil, názory), pátý (profil, názory) a šestý (profil, názory). Modelové fondy po stránce rizika, likvidity, výnosu a délky investice odpovídají výše zmíněným životním situacím. Zvolené řešení je pro podílníka jednodušší v orientaci o vývoji portfolia. Zatímco u Felixe si podílník, chce-li se dozvědět "jak je bohatý" musí hodnotu majetku spočítat sečtením majetku v jednotlivých fondech, u balíčků ABN získá přehled o portfoliu prostým vynásobením kurzu jediného fondu počtem podílových listů.

Vhodná investiční strategie a podíl akciových investic na strategii
  Investiční horizont
  do 3 let 3 až 6 let déle než 6 let
 Start Umírněná defenzivní
30 %
Umírněná
50 %
Umírněná - 50 %
Umírněná agresivní - 75 %
Agresivní - 100.0%
Prostor Defenzivní
15 %
Umírněná defenzivní - 30 %
Umírněná - 50 %
Umírněná - 50 %
Umírněná agresivní 75 %
Agresivní - 100 %
  do 5 let 5 až 15 let déle než 15 let
Úroda Udržení reálné hodnoty
0 %
Umírněná defenzivní - 30 %
Umírněná - 50 %
Umírněná - 50 %
Umírněná agresivní - 75 %
Agresivní - 100 %

Nově založené fondy ABN AMRO jsou denominovány v euru (profil, názory). To může, pokud se naplní optimistické scénáře (viz článek Marný boj s korunou) o dalším posilování koruny, negativně ovlivňovat výkonnost a konečné zhodnocení pro podílníka.

ABN AMRO Asset Management si zaslouží pochvalu za inovativní přístup k prodeji fondů, který se již na příkladu Felixe osvědčil. Jelikož ABN disponuje menším množstvím prodejních míst a určitě též omezenějším marketingovým rozpočtem než IKS KB, nelze očekávat, že by fondy rozhýbaly trh podobně masivně jako Felix, určitě ale stojí za pozornost sledovat, zda a jak výrazně se prosadí.

Co si o marketingovém balení fondů představeném ABN AMRO myslíte? Prosadí se díky nim společnost výrazněji mezi zahraničními fondy? Investovali byste raději do fondů "životních situací" nebo pojmenovaných klasicky? Podělte se s ostatními o své názory!


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2002 10:20, urubkova

Mně to přijde srozumitelné a zároveň motivující. Jenom se trochu bojím pohybu koruny. Každopádně je to určite krok správným směrem.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 6. 2002 18:20, TGP

To ano, otázkou je jenom, jak dobře zvládnou distribuci. Myslím, že v tom jsou zatím hodně pozadu.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Marný boj s korunou

21. 2. 2002 | Radek Létal

Marný boj s korunou

Centrální banka bojuje, seč jí síly stačí, na obchodníky v Londýně nemá. Boj proti posilování koruny je jen hrstí hrachu vrženou na zeď.

Léto ve znamení balíčků

21. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

Léto ve znamení balíčků

Trend letošního léta je jasný – balíček sestavený z vlastních fondů, a to podle ochoty jednotlivých klientů podstupovat riziko. IKS prodává Felixe, SIS začala v červenci nabízet Sporoplán... celý článek

Sádlo, teplé ponožky, bouraná auta… a fondy

7. 5. 2001 | Tomáš Skřivánek

Sádlo, teplé ponožky, bouraná auta… a fondy

Co mají položky z titulku společného? Do počátku května nic. Nyní je spojila jedna reklamní kampaň stavějící investování na roveň sádla a teplých ponožek. IKS Komerční banky se rozhodla... celý článek

Partners Financial Services