Kolik stojí soud

Kolik stojí soud
"Každý se může domáhat svého práva u nezávislého a nestranného soudu", říká Listina základních práv a svobod. V praxi však velice často narazíte na rozličné problémy. Každý spor nějakou dobu trvá a náklady na něj se mohou vyšplhat na slušnou sumu.

Sáhnete hluboko do kapsy

Soudní řízení stojí desítky tisíc korun a má nejistý výsledek, proto je vždy snahou vypořádat při dohodou. Soud je tedy poslední řešení, když všechna ostatní selžou. Náklady s ním spojené tvoří soudní poplatky, odměna advokáta, popřípadě ještě odměna znalců a svědečné náklady.

 Soudní poplatky

 Výše plnění (Kč)  Poplatek
 do 15 000  600 Kč
 nad 15 000  4 % z žalované částky
Zdroj: Zákon o soudních poplatcích

Výše nákladů na soudní řízení závisí na několika faktorech. V prvé řadě se jedná o velikost žalované částky. Čím je vyšší, tím více budete podle advokátního tarifu muset zaplatit právníkovi. Kdybychom však vyjádřili odměnu procentem z hodnoty sporu, vývoj je přesně opačný. U pře o tisíc korun má advokát nárok na tři tisíce, tedy 300 procent, u 100 tisíc Kč činí odměna 19,5 procenta a v případě jednoho milionu korun už jen 4,65 procenta z žalované částky. Se soudními poplatky je situace podobná. Do částky 15 tisíc činí 600 Kč, nad ni čtyři procenta. Z toho vyplývá jednoznačná snaha soudů zabývat se pouze spory o vyšší hodnoty.

 Odměny advokátů dle tarifu

 Výše plnění (Kč)  Odměna (Kč)
 do 500  1 500
 500 - 1 000  3 000
 1 000 - 5 000  4 500
 5 000 - 10 000  6 000
 10 000 - 200 000  6 000 + 15 % z částky nad 10 000
 200 000 - 10 000 000  34 500 + 1,5 % z částky nad 200 000
 nad 10 000 000  172 500 + 0,015 % z částky nad 10 000 000
Zdroj: Vyhláška ministerstva spravedlnosti 484/2000 Sb.

Konkrétně při vymáhání pohledávky 500 000 korun musí klient složit 20 000 korun jako zálohu u soudu (4 % z žalované částky), jeho advokátovi vzniká nárok na odměnu 39 000 korun podle advokátního tarifu a pokud si přivede svědky či znalce, zaplatí ještě několik tisíc korun navíc. Celkem tedy nejméně 59 000 korun, což je přibližně 12 procent z žalované částky. V případě prohry zaplatí ještě advokáta protistrany, jeho svědky a znalce. Soudní spor o půl milionu ho tedy přijde přibližně na 100 tisíc korun.

Soudní řízení se stává dražším se složitostí případu. Je logické, aby advokát dostal větší odměnu, když musí vykonat více činností. Komplikovaný spor si zpravidla vyžádá více znaleckých posudků a více svědků. Také riziko prohry roste. Někteří právníci si proto účtují poplatky za úkony nebo zvyšují smluvně ujednanou odměnu nad rámec tarifu. Podle advokáta Jana Hynšta by si právní zástupce neměl nárokovat více než 20 procent z žalované částky. Především konkurence, která nutí advokáty stále více se přibližovat tarifu způsobila, že soudní spor není ještě dražší. Hynšt dodává: "V padesáti procentech případů si účtuji advokátní tarif, druhá polovina připadá na mimopražské klienty, u kterých jsou náklady vyšší." Jen velké a renomované právní kanceláře si mohou dovolit si sjednávat vysoké odměny. Hodina jejich práce vás může přijít na několik tisíc korun.

A co když na to nemám?

Na soudní spor je třeba vyčlenit nejméně sto tisíc korun. Co má však dělat firma nebo občan, kteří takovou sumu nemohou postrádat? Několik řešení existuje. První možností je úvěr. Žádná z bank na českém trhu nenabízí účelovou půjčku na financování soudního řízení, nicméně například klienti ČSOB (profil, názory) mohou využít krátkodobé formy provozního financování, například kontokorentní nebo revolvingový úvěr. Ani ostatní banky nevylučují možnost použít provozní úvěr na soudní výlohy. Běžní občané mohou žádat o klasický neúčelový spotřebitelský úvěr. Otázkou však zůstává, jak velká bude dostupnost úvěrů na tento účel. A pokud ho dostanete, za jakou úrokovou sazbu? Rozhodně toto řešení je poměrně drahé a také riskantní. Úroky i dluh budete muset splatit i v případě, že soud prohrajete.

Jinou možnost nabízí společnost Procesinvest. Tato firma se zabývá financováním soudního řízení. To znamená, že nepřebírá spor a jeho vyřešení za vás, nýbrž pouze dodává finanční prostředky. Právníka, svědky nebo jakékoli podklady sháníte vy. Zásadní rozdíl od bankovního úvěru spočívá v tom, že Procesinvest přebírá riziko prohry. Tedy, nevyhrajete-li, hradí náklady. Výše odměny se odvodí jako podíl z vysouzené sumy a pohybuje se v rozmezí 30 – 50 procent. Konkrétní výše závisí na rizikovosti případu. Za nejdůležitější při posuzování výše rizika se považují vyhlídky na úspěch a vymožitelnost nároků od protistrany.

Vydělat mohou firmy účtující v podvojném účetnictví. Ty, pokud mají určitou pohledávku, mohou vytvářet opravnou položku ve výši 33 procent pokud ji soudně nevymáhají. Ovšem v případě, že ano, mohou ji odepsat celou. Samozřejmě, že se vyplatí druhá možnost, 100% opravná položka. A pokud náklady na prohraný soud hradí financující společnost, výsledný efekt bude kladný.

Svou pohledávku rovněž můžete  nechat vymoci mimosoudní cestou nebo ji prodat. Své služby v této oblasti nabízí mnoho firem. Například Astra Company nabízí odkup pohledávky za 70 – 50 procent její nominální hodnoty, nebo její vymáhání mimosoudní cestou (ovšem v mezích zákona), kde odměna činí 20 – 15 procent. I ostatní firmy si účtují 10 – 20 procent s tím, že platíte až pokud máte peníze zpět.

 Řešení pohledávek

 Právní služby

 Procesinvest

 Vymáhání mimosoudní cestou

 (+) Levné v případě výhry  (+) Nulové riziko  (+) Nízké riziko
 (+) Zisk 100 % pohledávky  (+) Řešení nedostatku financí  (+) Levnější než Proceinvest
 (-) Riziko prohry  (-) Vysoká provize  (-) Dražší než výhra u soudu

Soudili jste se někdy? Jaké s tím máte zkušenosti? O jak vysokou částku byste byli ochotni se soudit? Co si myslíte o českých soudech? Podělte se s námi o své názory.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2002 22:04

Ještě jste zapomněl k tématu, kolik stojí, jestli-že byl někdo nespravedlivě nařčen a obviněn. I když jej soud nakonec osvobodí, náklady vynaložené na právní obhajobu, kolikrát v řádu desítek korun, mu nikdo nenahradí. Jediné řešení prý podat žalobu v občansko-právním sporu proti člověku, který neprávem obvinil, ale vyhlídky na výhru v tomto soudním sporu jsou mizivé. Mluvím z vlastní zkušenosti a v ruce mám důkazy, čeho se může slušný člověk dožít, když se rozhodne pro rozvod a opouštěná polovina manželského páru má správné kamarády na správných místech.

+79
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services