Harvard: Peníze jsou, akcionáři je zatím nedostanou

Harvard: Peníze jsou, akcionáři je zatím nedostanou
Dvě stě padesát tisíc drobných akcionářů přes dva roky marně čeká na peníze. Situace je navíc již tak komplikovaná, že řešení se zdá v nedohlednu.

Možná proto se pokusila Komise pro cenné papíry (KCP) nabídnout možnosti, jak by mohli být akcionáři vyplaceni. Vlastně KCP nepřišla s ničím novým. Kroky, které navrhla, se již v minulosti snažili navrhnout a prosadit i drobní akcionáři HPH. Jejich snaha však byla neúspěšná. Pokus Komise o jejich prosazení je určitě chvályhodný, současně však nepříliš pochopitelný. Své nápady prezentovala KCP samostatně bez návaznosti na nějaké podniknuté kroky či události v HPH. Jako by šlo jen o naznačení cesty (přijatelné pro KCP), jak by se kyperské společnosti mohly vypořádat s českými drobnými akcionáři. Variantou také může být fakt, že za měsíc se blíží volby a celá šaráda (která vlastně kromě další diskuze nic nepřinese) může být způsobena politickým tlakem na KCP – ukázat čtvrt milionu voličů, že se v tomto případě podnikají nějaké kroky.

Možnosti řešení, které nabídla Komise jsou tyto:

  • zrušení registrace akcií HPH (zrušení veřejné obchodovatelnosti) – všichni akcionáři, kteří se nezúčastní valné hromady či budou hlasovat proti tomuto kroku, mají nárok na odkup svých akcií
  • nabídka převzetí "kyperkami" – kyperskými společnostmi, které společně mají majoritu v HPH

    Pro další úvahy předpokládejme, že Viktor Kožený (a jím ovládané firmy) se chtějí vyrovnat s českými akcionáři. V opačném případě postrádá zkoumání jakýchkoliv variant řešení smysl. Důvodů, proč by měl mít Kožený zájem na vyrovnání, je několik. Tím hlavním může být fakt, že celková situace v Čechách se za několik posledních let změnila a za své činy by mohl být (či spíše někteří jeho spolupracovníci) i potrestán. Je hodně pravděpodobné, že snaha o vyplacení akcionářů pochází především od jeho českých spolupracovníků, kteří (na rozdíl od Koženého) riskují zatčení v souvislosti se starými obchody Harvardů.

    Majetkové vztahy Harvardského holdingu

    Výhody a nevýhody jednotlivých variant navrhovaných KCP:

    Zrušení registrace:

    Pro
  • je to jednoduché, stačí svolat valnou hromadu a kyperské společnosti si stejně jako v minulosti odhlasují to, co budou chtít
  • výplata proběhne z peněz společnosti, podle slov člena představenstva Michala Pacovského má společnost Daventree Resources, která spadla do klína HPH jako zástava, na účtu 22 milionů dolarů (zmrazila policie) a dalších 117 milionů by již mělo dorazit (slova Michala Pacovského – na žádost o vysvětlení, jestli to znamená, že peníze jsou na cestě či něco jiného, neodpověděl)
  • drobní akcionáři se nebudou muset dělit s Koženým (kyperskými společnostmi) – to platí pouze teoreticky, ke schválení totiž stačí prostá většina hlasů na valné hromadě, některé z nich se tedy mohou svézt s drobnými akcionáři
  • společnost unikne jakémukoliv dozoru, KCP se v této kauze angažuje jen proto, že akcie HPH jsou registrované
  • Proti
  • KCP nemusí schválit cenu, pokud by byla ochotna jako ocenění přijmout součet veškeré hotovosti, pak by se s největší pravděpodobností výše zmíněných cca 140 milionů USD rozdělilo mezi všechny (tedy i kyperky) a na akcii by tak připadalo asi 285 korun
  • Nabídka odkupu:

    Pro
  • je to ještě jednodušší než zrušení registrace
  • čeští akcionáři se nemusí dělit s kyperkami (je tedy třeba méně peněz, aby se dosáhlo 600 korun na akcii)
  • Proti
  • KCP nemusí schválit cenu a podmínky
  • kyperky nemají peníze, ty jsou dnes zprostředkovaně (přes Daventree Resources) v Harvardu (možná)
  • kyperky by tak potvrdily podezření, že jednají ve shodě, což pravděpodobně nechtějí, jinak by shodu přiznaly už dnes
  • KCP je "překážkou"

    Pokud je pravdivý údaj o příchodu peněz z Kantupanu, je celkově asi vhodnější zrušení registrace. Jeho průchodnost (podobně jako u druhé varianty) však naráží na problém. Tím je Komise pro cenné papíry. Ona totiž musí schválit podmínky případného odkupu či nabídky převzetí. Cena odkupu musí být přiměřená hodnotě akcie stanovené znalcem. V tom je však kámen úrazu, vzhledem k tomu, že již tři roky neexistuje audit (a ocenění aktiv) společnosti, bude stanovování jakékoliv ceny obtížné. A i v situaci, kdy se najde znalec, který bude ochoten ocenění vydat, se může stát, že si KCP najde jiný důvod pro neschválení nabídky. Možností má hodně – může zpochybnit původ peněz či třeba právě znalcovo rozhodnutí.

    Z ocenění vycházející cena bude asi nejproblematičtějším parametrem. Viktor Kožený sice slíbil, že vyplatí za akcii 600 korun, vzhledem ke stávající situaci však nejde o příliš pravděpodobnou variantu. Pokud totiž bude chtít KCP schválit odkup v souladu se zákonem (musí být přiměřené ocenění), budou se muset peníze v HPH rozdělit mezi všechny akcionáře, tedy i kyperské společnosti. Pokud má tedy Harvard k dispozici jen oněch policií zabavených (a částečně vyplacených) 23 milionů dolarů, připadne na jednu akcii 47 korun. Jestliže by k těmto penězům přibylo i 117 milionů dolarů avizovaných Michalem Pacovským, pak na jednu akcii připadá 285 korun. Možná by se ještě nějaké peníze našly ve společnosti Oily Rock. Ocenění jí vlastněných ázerbajdžánských kupónů na 350 milionů korun je však více než rok staré a dnes již pravědpodobně nereálné. Vzhledem k omezené platnosti totiž mají kupóny dnes mnohem nižší hodnotu a jsou těžko prodejné. Z toho a výše řečeného pak plyne, že bájných šest set korun by bylo možno českým akcionářům vyplatit pouze v situaci, kdy buďto přiteče více peněz (bylo by potřeba dalších asi 175 milionů dolarů) nebo se najde způsob, jak se kyperky vzdají svých peněz. Způsobů, jak to udělat snadno, není mnoho. Teoreticky by se mohly kyperské společnosti spokojit se zbytkem směnek. Musí však najít někoho, kdo je ocení tak, aby bylo možno vyplatit ostatním slibovaných šest set korun a hlavně tento krok musí schválit KCP. Je však těžko představitelné, že po letech pochybností někdo znenadání změní názor a schválí ocenění postavené jen na hromádce odhadů a nejistých informací. Leda, že by za současnou snahou KCP stály politické tlaky motivované snahou o získání hlasů voličů za "úspěšné" vyřešení zamrzlých peněz v Harvardu. Přiznejme si však, že tato varianta je až příliš šílená - kterékoliv z výše zmíněných řešení chce minimálně půl roku a do voleb zbývá jen měšíc.

    Napadá vás nějaká lepší varianta výplaty peněz z HPH? Co myslíte, že stojí za akcí Komise pro cenné papíry? Podělte se o názory s ostatními.

    Chronologii vývoje kauzy Harvard si můžete přečíst v materiálu KCP.


  • Držíte se udržitelnosti?

    Držíte se udržitelnosti?

    Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    +4
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 6 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    17. 5. 2002 15:40, Miloš/ mipoem@atlas.cz

    Počínání KCP je podivné a je třeba položit si otázku, čí zájmy vlastně hájí.Nezdá se mi, že by dbala o zájmy svých živitelů, daňových poplatníků!
    Loni a předloni probíhalo pod patronací KCP bezuzdné okrádání minoritních akcionářů formou rušení veřejné obchodovatelnosti akcií.Firmy vlastněné zahraničním kapitálem vyplácely většinou ceny slušné.Firmy, kde zůstali ve vedení VUMLem zocelení soudruzi vyplácely ceny směšné, a to se souhlasem KCP!!! Pokusil jsem se s KCP polemizovat a dověděl jsem se:
    "Názor na cenu akcií při povinném výkupu není jednotný.Jeden názor se přiklání k tzv. váženému průměru, druhý říká, že cena by měla představovat podíl akcie na čistém obch.jmění a.s." Přestože zákon o KCP KCP ukládá pravidelně vyhodnocovat dění na trhu, upozorňovat na nedostatky a předklá-
    dat návrhy na jejich odstranění, neudělala v této věci, přes mé upozornění, nic! Vlastně udělala. Doporučila mně, abych se obrátil na soud, projevila tedy značnou dávku cynismu a přezíravosti k minoritním akcionářům. Kdo se asi
    v našem právním absurdistánu tahat 5 let po soudech k vůli 10 akciím?
    O tom, že by si KCP udělalav souladu se zákonem udělala jasno ve věci, která podléhá jejímu dozoru a schvalování ani slovo! Zato nám pohotově znemožnila inkasovat 600 od Harvardu, tedy částku pro většinu akcionářů ziskovou a zabránila nám ji dalším investováním svobodně zhodnodit...

    +45
    +-
    Reagovat na příspěvek

    Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

    14. 5. 2002 9:14, maxman

    Výborná analýza, gratuluji!

    -26
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Akcionáři Harvardu plačte

    16. 8. 2001 | Petr Vykoukal

    Akcionáři Harvardu plačte

    Na čtvrteční únavné dvanáctihodinové valné hromadě Harvardského průmyslového holdingu byl sice schválen odkup akcií od jejich majitelů, celá věc však má stále příliš mnoho háčků.

    Partners Financial Services