Dopad penzijních fondů na kapitálové trhy

Dopad penzijních fondů na kapitálové trhy
Investice penzijních fondů jsou sofistikovanější než soukromé a tudíž jsou i efektivnější. Empirické studie dokazují, že transakční náklady penzijních fondů jsou menší než u soukromých investic nebo pojišťoven.

Správou obrovského objemu majetku během dlouhého časového úseku mohou penzijní fondy dosáhnout značné diverzifikovanosti svých portfolií, což zmenšuje jejich citlivost na tržní výkyvy. Mezinárodní investice významně ovlivňují kapitálové trhy, proto je potřeba podporovat jejich transparentnost a zlepšovat regulatorní principy. Tyto změny mají vliv na způsoby investování penzijních fondů.

Zároveň se penzijní fondy stávají hlavní hybnou silou při vytváření nových finančních produktů. Je pro ně typické, že jejich závazky mají dlouhodobý charakter. Navíc je od nich požadováno reálné zhodnocování příspěvků vyhlazené od krátkodobých tržních výkyvů. Z tohoto důvodu vytváří poptávku po nových finančních produktech jako jsou indexované obligace, futures, opce, kontrakt apod.

Zahraniční investice a penzijní fondy v ČR

České penzijní fondy mají možnost od 1.1.2000 investovat do zahraničních cenných papírů. Konkrétně do vládních obligací členských zemí OECD nebo jejich centrálních bank. Vzhledem k tomu, že mnoho zahraničních cenných papírů (jak státních tak podnikových) má lepší ratingové ohodnocení než Česká republika, byl předchozí stav nesmyslný. Do jisté míry je i v současnosti, neboť penzijní fondy mohou dnes investovat pouze do vládních obligací členských zemí OECD nebo jejich centrálních bank. Opět existují na zahraničních trzích korporátní obligace (např. nadnárodních koncernů), jejichž rating je lepší než rating České republiky (ponechávám stranou diskusi o vhodnosti investovat do členských zemí jako je Turecko).

Od penzijních fondů, které chtěly investovat v zahraničí ČNB navíc vyžadovala devizovou licenci, kterou sama uděluje. Stanovisko ministerstva financí bylo opačné a devizovou licenci pro penzijní fondy nevyžadovalo. Nakonec ČNB prosadila svůj názor a začala devizové licence udělovat. To že devizovou licenci získaly všechny penzijní fondy, které o ni požádaly, svědčí jen o nesmyslnosti tohoto požadavku. Navíc penzijní fondy nakupují cenné papíry prostřednictvím obchodníků s cennými papíry a ti již devizovou licenci většinou vlastnili. Byl to jen další z byrokratických požadavků, plynoucí z nejednotné koncepce regulace a dohledu nad soukromým penzijním systémem.

Fakt že zákon konkrétně zmiňuje do kterých instrumentů mohou penzijní fondy vložit prostředky, omezuje pouze defaultní riziko. Neřeší to otázku měnového rizika, neboť podíl zahraničních investic na celkovém majetku není zákonem omezen a tak rozhodnutí o zahraniční angažovanosti závisí jen na uvážení jednotlivých investičních manažerů. Tento stav by byl přijatelný, kdyby existovala možnost uzavřít měnovou pozici. Dle současného zákona, ale nesmí penzijní fond využívat finančních derivátů.

Povolení využívání finančních derivátů

Penzijní fondy by měly mít možnost využívat při zajišťování proti riziku finančních derivátů. V současné situaci, se snaží penzijní fondy tento zákaz obejít pomocí různých inovací, které mají stejný dopad na zajištění jako deriváty, jenom název je jiný. Penzijní fondy často se využívají investice do tzv. strukturovaných depozit. Nejedná se o nic jiného než o peněžní vklad u kterého je výnosnost vázána na jiný instrument. Tyto vklady pak mohou být s garantovanou jistinou, což sráží jejich výnosnost a riziko. V praxi se tak potvrzuje, že regulace je vždy o krok za finančními inovacemi.

Je třeba umožnit penzijním fondům investovat do zahraničních akcií nebo podílových listů otevřených podílových fondů. Český kapitálový trh nenabízí dostatek kvalitních akciových titulů, o které by měli penzijní fondy zájem. Tato skutečnost je zřejmá pokud se zaměříme na český kapitálový trh. Ten neplní svoji základní funkci, tj. nealokuje efektivně nový kapitál. Obchody zde prováděné jsou minimální.

Pokud by bylo umožněno investovat do akcií na trzích členských zemí, tak kursové riziko bude přibližně stejné, problém by představovalo měnové riziko, to ovšem může být sníženo pomocí měnových derivátů. S tím tedy souvisí umožnění využívat měnových derivátu na zajištění portfolia proti měnovým rizikům.

V současné době mohou penzijní fondy držet pouze podílové listy kótované na veřejném trhu a to jsou pouze podílové listy uzavřených podílových fondů. Pokud by bylo umožněno investovat do podílových listů otevřených podílových fondů, kursové riziko bude stejné jako v případě podílových listů uzavřených podílových fondů. Likvidita podílových listů otevřených podílových fondů je ovšem mnohem vyšší neboť podílový fond je povinen uskutečnit jejich zpětný odkup.

Jak hodnotíte kvalitu portfolio managementu penzijních fondů v České republice? Považujete ukládání peněz do penzijních fondů za bezpečnou formu spoření? Podělte se s ostatními o své názory!

Autor je ředitel a místopředseda představenstva Penzijního fondu České pojišťovny.


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services