USA: Hospodářské výsledky zamíchají trhem

Robert Kubín | 16. 4. 2002
USA: Hospodářské výsledky zamíchají trhem
Akcioví investoři netrpělivě očekávají nadcházející období ohlašování hospodářských výsledků společností obchodovaných na amerických akciových trzích. To se v plné síle rozeběhne v několika málo týdnech a na dlouhou dobu bude přinášet důležité kurzotvorné informace.

Americká ekonomika má nastartovaný solidní růstový trend a pozitivní makroekonomické informace by se měly postupně přesouvat i do mikroekonomické sféry, tedy do hospodářských výsledků jednotlivých firem. Podle průzkumu agentury Thomson Financial/First Call by zisky firem měly v prvním čtvrtletí tohoto roku ještě meziročně klesnout o 8,6 procenta a až ve druhém čtvrtletí by měly meziročně vzrůst o 8,8 procent.

Tyto hodnoty se samozřejmě liší podle jednotlivých odvětví ekonomiky. Například výsledky počítačového průmyslu jsou výrazně volatilnější. V posledním čtvrtletí loňského roku poklesly o 55 procent, v prvním tedy současném čtvrtletí se očekává pokles už jenom o 25 procent a v druhém kvartálu se očekává průměrný meziroční nárůst o 38 procent. Všeobecné tržní očekávání pro společnost Intel je nastaveno na zisk v prvním i druhém čtvrtletí ve výši patnácti centů na akcii, což pro první čtvrtletí činí meziroční pokles o šest procent a pro druhé čtvrtletí meziroční růst o 25 procent.

Jiná je situace u výrobců automobilů, Ford pravděpodobně završí první kvartál se ztrátou 14 centů na akcii, když ve stejném období o rok dříve dosáhl zisku 56 centů na akcii. Návrat do zisku je očekáván ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Ford by měl dosáhnout ve druhém čtvrtletí zisku 13 centů na akcii, ve stejném období o rok dříve hospodařil se ztrátou 31 centů na akcii.

Kromě samotného ohlašování bude velice důležitý proces nastavování očekávání a série komentářů jednotlivých analytiků a samotných společností. First Call uvádí, že doposud snížily výhled na současné čtvrtletí zhruba čtyři stovky firem, což je velice dobrý výsledek v porovnání s počtem 825 společností, které varovaly o čtvrtletí dříve. Z nedávné doby jmenujme PeopleSoft, jehož varování poslalo akcie celého počítačového sektoru výrazně dolů, nebo snížení výhledu analytiků Goldman Sachs pro společnosti Siebel, Microsoft, EMC, IBM a Sun Microsystems. Z hlediska akciových kurzů se jako riziková tedy jeví právě současnost, kdy se očekávání tvoří.

Trhy jsou volatilní a jakákoliv investice je velice riziková, ovšem samozřejmě s velkým ziskovým potenciálem. Pokud budou tato očekávání realistická, potom samotné období ohlašování již bude pouze klidnou formalitou, kdy by měly trhy pozvolna posilovat. Tento scénář platil pro minulé čtvrtletí a dá se očekávat, že bude nyní více méně zopakován.

Budou trhy pozvolna posilovat? Stane se vyhlašování hospodářských výsledků v USA jen poklidnou formalitou, tak jak očekává autor článku? Nakupujete nyní akcie? Ne? A proč? Podělte se o své názory a zkušenosti!

Autor je analytikem burzovní společnosti FIO.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services