Jsou trhy všemocné, nebo iracionální?

Jsou trhy všemocné, nebo iracionální?
Hypotéza efektivních trhů, jeden ve základních stavebních kamenů moderní teorie financí, říká ve své silné verzi, že veškeré relevantní známé informace jsou okamžitě zohledňovány v cenách veřejně obchodovaných cenných papírů. Nová zpráva se objeví na monitoru obchodníků a BANG!, cena se změní.

Investor tedy nemůže systematicky získávat větší výnos než trh, protože informace, které jsou relevantní a známé jsou již v ceně zohledněny. Tato teorie byla zformulována v šedesátých letech na základě mnoha statistických testů, které ukazovaly, že v čase neexistuje žádná významná závislost mezi cenami akcií. Ceny akcií se podle těchto testů z hlediska svého minulého vývoje pohybují náhodně, jejich budoucí pohyb závisí pouze na nových informacích.

Naivní extrapolace krátkodobých minulých trendů zbavená jakýchkoliv smysluplných kauzálních vysvětlení, která je často typická pro technickou analýzu, dostala právem těžkou trhlinu. Jaké další implikace vyplývaly z této teorie pro investory? Jelikož pokoušet se "porazit trh" je prakticky nemožné, to nejlepší co investor může udělat je na základě své současné a budoucí očekávané finanční situace, rizikové preference a délky investičního horizontu sestavit diverzifikované portfolio, která bude držet po celou dobu investice. Existuje velké množství faktické evidence, které hovoří ve prospěch tohoto doporučení pro většinu investorů. Vezměme si kupříkladu skutečnost, že většina výnosů je koncentrována ve velmi malém množství dnů, nebo že v každém roce většina portfolio manažerů (asi 90%) nedosahuje výnosu trhu.

Samotná formulace hypotézy efektivních trhů je však absurdní. Zpracovat novou informaci vyžaduje čas, nelze to provádět "okamžitě" bez dopadu na kvalitu zpracování této informace. V každém odvětví a oboru existují lidé, kteří mají větší zkušenosti, znalosti, schopnosti či lepší teorie než průměrný investor či analytik, proto mají reálný předpoklad k překonání trhu. Budou-li tito potenciální či skuteční výjimeční investoři své znalosti rozvíjet se stejnou motivací i do budoucna a udržovat si tak náskok, mají šanci i v budoucnu dosáhnout nadprůměrných výnosů. Jedná se však o velmi těžký úkol. Mnoho dobrých portfolio manažerů v okamžiku dosažení úspěchu přestane svou specifickou konkurenční schopnost rozvíjet, ze specialisty např. na malé banky se s růstem objemu jím zpravovaných aktiv najednou stane "odborník" na biotechnologie, z fondu, který ve dvou předchozích letech překonal trh o pět procent, se stane fond průměrný.

Nebo z vynikajícího odborníka na začínající růstové hi-tech firmy z množstvím kontaktů v Silicon Valley, jehož klienti mají velmi dlouhý investiční horizont a nedbají tolik o roční výkyvy, se najednou pod tlakem ekonomického cyklu stane nezkušený podprůměrný market timer. Další příčinou časové nekonzistence výkonu, kdysi výjimečných portfolio manažerů je ztráta motivace, která může přijít s prvními úspěchy. Z "hladového", nadšeného a mnoho hodin denně pracujícího začínajícího manažera se postupem času spokojený udržovatel status quo, neschopný udržet svou konkurenční výhodu před konkurenty (a tedy trhem).

Praktické dopady

Hypotéza efektivních trhů přinesla mnoho dobrého, avšak její nerealistická formulace měla a má také nepříznivé důsledky. Pomohla vyvolat reakci přesně opačným směrem, jelikož efektivita trhů znamená okamžité zpracování informace do ceny akcií, což je očividně nemožné, tak pravdou je přesný opak, řekli si někteří jako nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2001 Joseph Stiglitz. Jelikož trhy tuto schopnost nemají, tak jsou nedokonalé a vyžadují státní regulace jako státní regulace účetnictví a zveřejňovací povinnost firem, které ve svém důsledku vedou k povinnému a vysoce nákladnému zveřejňování množství neužitečných informací, vytvářejí falešný dojem bezpečnosti a úsilí firem při snaze získat a udržet si důvěryhodnost investorů nahrazují vyplňováním státem předepsaných kolonek.

Nerealističnost definice efektivních trhů také pomohla vyvolat zájem o behaviorální finance, které se snaží studovat finanční trhy na základě emocí a psychologie, ceny akcií a cenných papírů obecně, pak spíše než ekonomickou hodnotu odrážejí emoce. Od této teorie je jen krůček k dalším státním regulacím a zásahům, Alan Greenspan a jeho kolegové z Fedu mohou zase v budoucnu zvýšit úrokové sazby, až si budou myslet, že ceny jsou nadhodnocené emocemi neukázněných investorů. Proč také ne? Vždyť jen opravují neukázněné "děti", a jak víme pozorná výchova dětem prospívá.

Falešná alternativa

Trhy jsou racionální a efektivní, ale racionalita neznamená všemohoucnost. Racionalita znamená zvažování faktů pomocí logiky a jednání na základě faktů. Investoři vedeni ziskovým motivem mají tendenci zvažovat všechny dostupné informace a dělat co nejlepší analýzy v kontextu svých schopností. Na základě těchto analýz pak obchodují. Ceny odrážejí názory investorů a v dlouhém období odrážejí reálná fakta, protože s postupem času přicházejí nové informace, které potvrzují či popírají názory minulé a nutí investory v případě chyb měnit své pozice.

V krátkém období jsou ceny ovlivněny těmi, kteří mají nejvíce peněz, což jsou ve světě investování, ti kteří v minulosti byli nejvíce úspěšní, takže ceny i v krátkém období mají tendenci odrážet skutečná ekonomická fakta. Ceny na trzích mají tendenci odrážet "pravou" hodnotu, protože dlouhodobě je ovlivňují racionální investoři, kteří tím vydělávají peníze a vytlačují méně schopné investory. Státní regulace nedělají trhy bezpečnějšími, protože v nich pracují vesměs lidé, kteří nijak nevyčnívají svými schopnostmi nad průměrných analytiky, proč by tedy měly odhalit podvod na investory a tedy nadhodnocenou cenu dříve než sami investoři? Trhy jsou historicky založené na důvěře a reputaci, státní regulace je nemohou nahradit, pouze vytvářejí falešný dojem bezpečí a morálního hazardu.

Co o teorii efektivních trhů myslíte vy? Souhlasíte s autorovou tezí, že ceny v krátkodobém horizontu jsou "pravdivější" než v horizontu dlouhém? Napište svůj názor!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2002 14:56, petrblaha1

Děkuji za typ ale já jsem myslel stránky podobné tehle a ne společnost která mě vypracuje strategický plán investování. Já jsem se svým ziskem nadprůmněrně spokojen a likvidita je uplně suprová. Dovedl jsem si vybrat osobního makléře a ne někoho kdo śe na mě bude snažit zbohatnout, můj finanční makléř plně vyhovuje mím požadavkům a na všem se domluvíme. začínal jsem ze 300,- usd a za tyhle peníze bych do akciového trhu jít nemohl. nyní mám samozřejmě o hodně větší porfolio.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 4. 2002 7:41

Z predchozich prispevku nebylo zrejme, ze jste cizinec. Aspon ja jsem to nepoznal.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services