Pracovní programy? Ještě není pozdě!

Helena Hnízdilová | 9. 4. 2002
Pracovní programy? Ještě není pozdě!
Jste student, kamarádi a známí mají naplánované pracovní pobyty v zahraničí, internshipy a vy stále nic. Myslíte si, že už je pozdě? Omyl. Několik pracovních pobytů ještě využít můžete.

Národní parky v Americe, exotika Jihoafrické republiky či Kostariky, nebo víno a Francie? Kam byste rádi jeli? Vyberte si, ještě můžete. Jste-li student VŠ nebo VOŠ, máte trochu peněz a nebojíte se práce, pojeďte pracovat do některé z těchto čtyř zemí.

V České republice pracovní programy pro studenty zprostředkovává několik agentur. Mezi nejznámější patří Servus, C & CI, Student Agency nebo GTS International. Jednotlivé země se liší počátečními náklady a výdělky, ale také jazykovými požadavky.

Hrubý zisk pracovních pobytů, pokud pracujete po dobu 3 měsíců (v Kč)

Program   Počáteční náklady   Náklady na bydlení   Náklady na jídlo  Výdělek za 3 měsíce (nezdaněný)   Hrubý zisk 
WAT USA*   40 000 25 000 25 000 160 000 70 000
Work in France**   25 000   35 000   30 000  110 000  20 000 
WAT Costarica***   20 000 + pojištění a letenka   24 000  24 000  60 000, za 4 měsíce 80 000   Program těžko pokryje své náklady, pracujte proto raději celé 4 měsíce  
WAT JAR****   41600 + pojištění   15 000  10 000  45 000 Kč při hodinové mzdě 18 R Doporučujeme delší, nejméně 6i měsíční pobyt, aby se náklady vrátily  

Poznámka:
* náklady na bydlení a jídlo vypočítány na základě vlastních zkušeností, r.2001 ( ubytování v zaměstnanecké ubytovně 200 USD za měsíc, jídlo 220 USD za měsíc ), výdělek 4000 USD.
** ubytování představuje tříměsíční apartmá v Paříži, jídlo měsíčně 1500 FF, jízdenka v Paříži měsíčně 270 FF, mzda asi 7000 FF za měsíc
*** tříměsíční nájem malého bytu 600 USD, jídlo 200 USD za měsíc, mzda 500 USD za měsíc.
****R je 4,90 Kč. Ubytování ve stanu od 30 R za noc, jídlo 125 % cenové hladiny v ČR, hodinová mzda se pohybuje od 12 do 25 R.

Spojené státy americké

Program Work and Travel (WAT) USA vám nabídnou všechny zmíněné agentury. Probíhá od 1.6. do 18.11., až čtyři měsíce můžete legálně pracovat, pak ještě měsíc cestovat. Je zastřešen mezinárodní organizací Council on International Education Exchange, která jej vytvořila ve spolupráci s americkou vládou.

Podmínkou pro vás je dobrá znalost angličtiny (abyste se domluvili v běžných životních situacích), musíte dále uhradit nemalé počáteční náklady, které činí asi 40 000 korun a do odletu mít zajištěného zaměstnavatele. Toho si hledáte sami pomocí internetových adres, které vám poskytne agentura nebo můžete využít služeb CIEE, jež vám zaměstnavatele za 100 dolarů zprostředkuje. Pracujete většinou v zábavních parcích, ve fast foodech nebo restauracích.

WAT USA je ze všech programů nejziskovější. Vaše náklady se vám vrátí po šesti až deseti týdnech práce, výdělek za 3 měsíce, po odečtení všech nákladů činí asi 65 000 korun. Protože bývá každoročně o Ameriku velký zájem, zaregistrujte se co možná nejdříve. Servus uzavírá přihlášky 20. 4., C & CI 15 .4., Student agency a GTS International do naplnění kapacity.

Francie

CIEE vytvořila ve spolupráci s francouzskou vládou program Work in France. Můžete se jej zúčastnit kdykoli během roku, což je výhoda oproti WAT USA, ale ve Francii můžete pobýt, tedy pracovat a případně cestovat jen devadesát dní. Předpokládá se dobrá znalost francouzštiny, s angličtinou nebo němčinou se nedomluvíte. Program je riskantnější než WAT USA, odjíždíte totiž bez zajištěného zaměstnavatele a práci hledáte sami až na místě. Pak žádáte na francouzském Ministerstvu práce o vízum, které vám vystaví do jednoho týdne.

Cena je nižší než WAT USA (dolarová platba činí asi 490 USD a náklady na dopravu nejsou velké) a čistý výdělek, který vám zůstane po zaplacení všech nákladů, představuje asi 20 000 korun. Do Francie se musíte zaregistrovat nejméně osm týdnů před plánovaným datem odletu.

Kostarika, Střední Amerika

Jediný pobyt organizovaný ve španělsky hovořící zemi je Work and Travel Costa Rica. Pod záštitou kostarické vlády jej zprostředkovává nezisková organizace OTEC International. Pracovat můžete po dobu 4 měsíců (od 1.6. do 30.9.) a potom ještě měsíc cestovat. Stejně jako u WAT USA si hledáte zaměstnavatele ještě před odletem. Jak? Sami na internetových adresách, které vám poskytne agentura, nebo využijete službu organizace OTEC, jež vám práci najde za 100 dolarů.

Cena programu je 19 000 korun, ale na rozdíl od WAT USA nebo Work in France si musíte dále hradit pojištění a vízum, také zpáteční letenku do San Jose. Protože se počáteční náklady a náklady na pobyt vyrovnají čtyřměsíčnímu výdělku (2000 dolarů), doporučujeme program pro studenty, kteří chtějí zemi procestovat a nevadí jim, že domů přijedou s prázdnou. Přihlásit se můžete u GTS international a Student agency nejméně osm týdnů před plánovaným odletem.

Jihoafrická republika

GTS International připravila v tomto roce úplnou novinku, Work and Travel JAR. Zkušenosti s tímto programem agentura zatím nemá, ale vzhledem k cenám a mzdám v Jihoafrické republice, je určen spíše pro studenty, kteří chtějí v této exotické zemi strávit nejméně šest měsíců. Zúčastnit se můžete kdykoli v průběhu roku a pracovní vízum platí až 12 měsíců. Jazykovou podmínkou je angličtina. Zaměstnavatele si hledáte přes internet, nemusíte mít práci již před odletem jako u WAT USA nebo WAT Costa Rica. Za program zaplatíte 20 000 korun, dále je nutné uhradit letenku za zhruba 20 000 korun a pojištění. Výdělky nejsou tak vysoké jako v případě Ameriky nebo Francie, náklady se vám vrátí po šesti měsících práce. Zaregistrovat byste se měli nejpozději osm týdnů před plánovaným datem odletu.

Pospěšte si

Vybrali jste si? Neváhejte tedy, programy se naplňují, některé z nich již budou brzy uzavřeny a zaměstnavatelů ubývá. Zaregistrujte se co nejdříve na stránce příslušné agentury, vyplňte přihlášku a zaplaťte registrační poplatek, který činí asi 300 korun (GTS nevyžaduje). V přihlášce si necháte studijní referentkou potvrdit, že jste student VŠ nebo VOŠ, od učitele stupeň jazykových znalostí a zúčastníte se krátkého pohovoru v agentuře. Do určité doby pak musíte zaplatit cenu programu, určit den odletu, zaplatit letenku a případně si najít zaměstnavatele do odletu (WAT USA, WAT Costa Rica). Hodně práce, že ano? Jestli chcete letos pracovat v cizině, začněte již dnes.

Do kdy se musíte zaregistrovat

 

Servus   C&CI   Student agency   GTS international  
WAT USA   Do 20.4.2002 (i provést platbu)   pro odlety v červnu uzavřeno, pro pozdější do 15. dubna   co nejdříve   již je pozdě 
Work in France   nejpozději 8 týdnů před plánovaným odletem   nejpozději 8 týdnů před plánovaným odletem   nejpozději 8 týdnů před plánovaným odletem   nejpozději 8 týdnů před plánovaným odletem  
WAT Costa Rica  nepořádá nepořádá  nejpozději 8 týdnů před plánovaným odletem   nejpozději 8 týdnů před plánovaným odletem  
WAT JAR   nepořádá  nepořádá  nepořádá  nejpozději 8 týdnů před plánovaným odletem  

Co obsahuje cena pracovních pobytů a co si naopak musíte připlatit
Work in France: 20 000 Kč
V ceně je zahrnuto:
 zdravotní pojištění ACE EUROPE po celou dobu programu
 povinnou informační schůzku po příjezdu tzv. "orientation"
 příručku pro účastníka Work in France, formuláře k vyřízení pracovního povolení, nabídku volných pracovních míst
 podporu a poradenský servis, kanceláře společnosti Council Exchanges v Paříži Navíc budete hradit dopravu. Autobusem 4 500 Kč, letenka do Paříže 5 500 Kč.

WAT USA : 40 000 Kč
V ceně je zahrnuto:
 Poplatek za program
 Úhrada pojištění mezi 1.6. až 18.11. 2002
 Ubytování a snídaně v den příletu do New Yorku
 Poplatek za pracovní vízum typu J-1
 Odvoz z letiště v New Yorku na koleje Columbia University
 Telefonní karta 3$
 Skupinová letenka Praha – New York – Praha
 Seznam adres možných zaměstnavatelů Je možné využít služby mezinárodní organizace CIEE, která vám za 100 USD nalezne zaměstnavatele

WAT Costarica : 20 000 Kč
V ceně je zahrnuto:
 první noc v San José
 asistence OTEC International při vyřizování pracovního povolení po příletu a absolvování "Orientation".
 Asistenční služba a podpora v případě problémů během pobytu v Kostarice.
 Informativní balíček včetně programové příručky "Participant handbook", který studenti obdrží po absolvování "Orientation".

Navíc budete hradit:
 zpáteční letenku do San José
 komplexní pojištění
 poplatek cca 16 USD na imigračním úřadě za vydání pracovního víza.
 V případě služby pro hledání zaměstnavatele prostřednictvím společnosti OTEC international poplatek ve výši 100 USD/3.800,-Kč

WAT JAR: 21.600,- Kč
V ceně je zahrnuto
 účast v programu s pracovním povolením na období do 12 měsíců od příletu
 vyřízení pracovních víz do JAR
 7 dnů ubytování v Kapském Městě
 prohlídku města a blízkého okolí
 povinnou informační schůzku tzv. "orientation"
 uvítací balíček po příletu (mapa, příručka pro účastníka, dopis pro zaměstnavatele)
 databázi aktuálních zaměstnavatelů
 podporu a poradenský servis, využití zázemí centrální kanceláře org. SASTS v průběhu celého pobytu v JAR
 transfer z letiště do ubytovacího centra SWAP Navíc budete hradit
 zpáteční letenku Praha Kapské Město 20 000 Kč
 pojištění zdravotních a léčebných výloh na celou dobu účasti v programu.

Jaké máte zkušenosti s brigádou či prací v zahraničí? Maslíte, že podobní průprava zvyšuje cenu člověka na trhu práce? Podělte se s ostatními o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services