Proč poletují miliardy?

Proč poletují miliardy?
Čtyřdenní pracovní a obchodní týden stačil tuzemským fondům na získání bezmála 1,3 miliardy nového majetku. Slovo fondům by ale mělo být spíše uvedeno v jednotném čísle.

Nebylo by to ani tak velké zjednodušení. Přes 1,1 miliardy korun získal opravdu jediný fond – ČSOB výnosový (profil, názory) – fond peněžního trhu pro korporace, jehož kurz je každé pondělí rovný nominálu, vyplácí totiž týdně veškeré zisky formou dividendy. Fond, u něhož nejsou týdenní stamilionové majetkové přírůstky vůbec výjimečné leží hluboko v žaludku konkurentům. Sami jsou znejistělí jeho úspěchem. Plynou peníze jen od mateřské ČSOB, potažmo ze skupiny KBC, nebo se fond opravdu trefil do vkusu tuzemských továrníků, ptají se konkurenti a Peníze.CZ s nimi. Bobtnání fondu a celého OB Investu je skutečně fenomenální. Již nyní se OB Invest díky němu stal s 3,36 miliardami čistých prodejů za rok druhou nejúspěšnější investičkou v zemi, kterou od vítězné IKS KB dělí jen osmdesát milionů – konkurence, se kterou Pavel Pršala z IKS KB ani Martin Burda z ISČS při lednové přestřelce na téma, kdo bude letos největší, nepočítali. Více najdete v tabulce tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností.

Osobně jsem úspěchu ČSOB výnosového skeptický a považuji ho především za odkladiště peněz ČSOB. Jedním z důvodů, proč se banka po letech zanedbávání a nekooperace snaží starat o svou dceru, může být také plánovaná megafúze První investiční, Patria Asset Management a OB Investu. OB Invest donedávna z pár stovkami milionů korun pod správou, navíc v postkuponových fondech, tahal za nejkratší konec provazu. Díky ČSOB výnosovému se postupně stává dospělou investiční společností. Již nyní odsunul z pátého místa žebříčku největších správců Pioneer (profil, názory) a šlape na paty ŽB Trustu (profil, názory). Manažerům ČSOB se vzhledem k úspěchu OB Investu bude jistě snáze vysvětlovat, proč fúze správcovských společností probíhá pod taktovkou OB Investu a ne mnohonásobně větší První investiční nebo prestižní Patrie.

Vedle zmiňovaného ČSOB výnosového získal v prvním dubnovém týdnu nejvíce peněz – 106 milionů korun - IKS peněžní trh (profil, názory), následovaný s malým odstupem Sporoinvestem (profil, názory). S notným odstupem pak následují další dva konkurenti - Sporobond ISČS (profil, názory) (24 milionů korun) a IKS Dluhopisový (profil, názory) (20 milionů korun). Také ostatní fondy z první desítky nejúspěšnějších jsou zaměřené na peněžní trh, případně na dluhopisy. V týdenním horizontu získala ISČS 120 milionů korun nových investic a IKS KB 69 milionů korun. Při dalším pohledu zpět jsou síly obou investičních společností vyrovnanější. V kategorii největšího růstu majetku za měsíc vede (pomineme-li více než miliardu OB Investu) o 115 milionů korun s 530 miliony korun nových investic ISČS.

Nejvíce peněz odplynulo z Restitučního fondu (OFPISRES). Mezi pěticí fondů s největším úbytkem majetku najdete ještě IKS Globální (profil, názory) a Výnosový fond První investiční (OFPISVYN), Pioneer Trust (profil, názory) a PIF První investiční (profil, názory). Podívejte se na další fondy s nejnižšími týdenními čistými prodeji.

Kdeže konvergenční vlna je?

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů s výjimkou peněžního trhu jsou záporné.

Akciové fondy za poslední týden poklesly o 2,4 procenta. V měsíčním horizontu znehodnotily majetek připadající na jeden podíl v průměru o minus 4,2 procenta, za poslední čtvrt rok poklesl majetek každého podílníka v průměru o čtyři procenta a za rok propadl o plných 21 procent. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 0,3 procenty Sporobond následovaný Citicorp OPF dluhopisů (OFCITDL) a fondem peněžního trhu První investiční (profil, názory). Fondy Trendbond (profil, názory) a IKS Plus Bondový (profil, názory), od kterých si správci slibují roční výkonnost přes deset procent ani tentokrát na naplánovanou růstovou trajektorii nenastoupily. Trendbond se naopak po půlroční existenci přiblížil zpět k nominálu.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů.

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy.

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním.

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností.

Co si myslíte o úspěchu ČSOB výnosového? Bude podle vás úspěšný budoucí sloučený ČSOB Invest (OB Invest, První investiční, Patria AM)? Která společnost podle vás poslouží jako slučovací platforma? Proč se nedaří Trendbondu? Podělte se s ostatními o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2002 18:03, BrodackyJ

pak ale mohou konkurenti tiše závidět, SIS a IKS nikdy v retailu nenaberou tolik peněz jako ČSOB v podnicích.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2002 15:16, TGP

Na základech OB Investu? To je hodně zvláštní, zvláště když srovnám kvalitu managementu OBI a PIAS...

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

22. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

Více než rok je Pavel Pršala šéfem Investiční kapitálové společnosti Komerční banky. Za tu dobu stoupl podíl IKS KB na nových prodejích z deseti na padesát procent a stala se druhou... celý článek

Jak zabít fond?

19. 11. 2001 | Tomáš Prouza

Jak zabít fond?

Občas se stane, že některý fond v nabídce nezaujme a nikdo do něj neinvestuje. Co s ním? Zrušit? Změnit? Jedna taková změna se právě odehrává.

Trendbond: Surfař na konvergenční vlně

30. 10. 2001 | Tomáš Skřivánek

Trendbond: Surfař na konvergenční vlně

V Polsku a částečně také v Maďarsku se nejbližších letech díky snižování úrokových sazeb vzrostou ceny dluhopisů. Stojí za to tam teď být. Trendbond Investiční společnosti České spořitelny... celý článek

Partners Financial Services