Kapitálové trhy ve dnech 1. – 5. 4. 2002

David Petráček | 8. 4. 2002
Kapitálové trhy ve dnech 1. – 5. 4. 2002
Co indexy v první polovině týdne ztratily, v druhé půlce zase nabraly. Jasný trend by člověk ani lupou nenašel. Takový byl uplynulý týden na kapitálových trzích.

Spojené státy

V pondělí se akciové trhy ocitly po otevření v záporných číslech, a to hlavně díky negativním komentářům analytiků. Důvodem propadů byly také snížená doporučení pro Nokii a Ford. Po půl sedmé však došlo k neočekávanému obratu a akcie začaly růst a tento trend jim vydržel až do poslední hodiny, kdy došlo k mírné korekci. Tento pozitivní vývoj se však vyhnul leteckým společnostem, automobilkám a také General Electric a Wal-Martu, u kterých bylo sníženo doporučení. To způsobilo, že Dow Jonesův index nakonec uzavřel v mírně červených číslech (-0,4 %). Na pokles DJIA měl též velký vliv vývoj na Středním východě, který vyvolal obavy o cenu ropy. Naopak technologický index Nasdaq si v pondělí polepšil o 0,94 %. Nasdaq za tento růst vděčí hlavně akciím společnosti Sun Microsystems, které výrazně vzrostly po ohlášení podpisu smlouvy a rozvoji a podpoře prodeje (marketingu).

V úterý podlehly kapitálové trhy tlaku, který vyvolal růst cen ropy na šestiměsíční maximum. Silnější propad zaznamenaly technologické tituly (Nasdaq –3,12 %), a to díky již zmiňované ceně ropy a také pochybnému očekávání zisků společností. Např. analytici společnosti Goldman Sachs předpokládají nižší než očekávané zisky společnosti Microsoft během příštího fiskálního roku. Toto prohlášení výrazně ovlivnilo akcie této společnosti. Ovšem i analytici ostatních renomovaných společností varují před větším optimismem ohledně ziskovosti firem. V úterý rostly díky vývoji cen ropy tituly petrochemického a plynárenského průmyslu. Naopak společnost IBM si nevedla dobře a její rating byl snížen. Příčinou byl špatný start v 1.Q a snížené očekávání tržeb a zisků.

Ve středu se zpočátku zdálo, že dnešní obchodování se ponese v optimističtějším duchu než v předchozích dnech. Ovšem po oznámení hodnot indexu ISM ve službách za březen (očekávala se lepší hodnota než 57,3 b., v únoru 58,7 b.) začaly indexy oslabovat. Prohloubení propadu způsobily opět technologie, když varovná prohlášení (I2 Technologies, Interwoven, Commerce One) způsobovala prodejní tlak zejména mezi softwarovými tituly. Výraznější změnu nepřineslo ani pozitivní předohlášení výsledku chemického koncernu DuPont. Pokles nastal i mezi bankovními tituly díky downgradu od Lehman pro Bank of New York. Nejistota na trhu s ropou způsobená situací na Blízkém a Středním východě a nezájem investorů o technologické tituly způsobily, že obchodování se zpočátku neslo v negativním duchu. Nicméně s postupem času se situace vyjasnila a i index Dow Jones se po čtyřdenním oslabování dostal do kladných čísel. Ani tento den se trhu nevyhnuly varování některých významných společností. Farmaceutický sektor byl negativně zasažen zprávou společnosti Bristol-Myers Squibb ohledně snížení předpokládaného zisku. Technologický sektor zaznamenal ztrátu hlavně díky společnostem Check Point Software, Compuware a Inktomi.

Ve čtvrtek byl též oznámen počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který vzrostl o neočekávaných 66tis. na úroveň 460tis. Tento překvapivý růst byl způsoben opakovanými žádostmi o zvýšené dávky pro již propuštěné osoby. I páteční obchodování začalo mírně optimisticky a trhy zpočátku rostly. Makroekonomickou informací dne byla míra nezaměstnanosti, která v březnu vzrostla na 5,7 % (očekávalo se 5,6 %) oproti únorové 5,5 %.

V pátek byly také zveřejňovány výsledky za 1. Q. Jedni z prvních byly společnosti Alcoa a 3M, které pomohly indexu Dow Jones v počátku obchodování vzhůru (Nasdaq naopak po krátkém růstu klesal). První v pořadí oznámila, že její zisk bude 26 centů na akcii, což je podle očekávání trhu. Strach před růstem ceny ropy byl mírně rozptýlen poté, co v Londýně klesla cena černého zlata o 24 centů na 26,57 dolarů za barel.

Evropa

V pondělí byly burzy v Londýně a ve Frankfurtu ještě uzavřené, ovšem v úterý se už vrhly do víru obchodování, jehož vývoj předznamenal už pondělní trend v USA. Ceny ropy a silné propady technologických titulů (tak jako na amerických trzích) spojené ještě s obavami o zvýšení úrokových sazeb ECB způsobily úterní pokles. ECB a CEB Velké Británie ponechaly nakonec úrokové míry na stejné úrovni s odůvodněním, že jsou nutné hmatatelnější důkazy ekonomického oživení. Mírného růstu se evropské trhy dočkaly na konci týdne reagující tak na vývoj v USA.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services