Měnící se podoba zajištění

redakce Peníze.CZ | 3. 4. 2002
Měnící se podoba zajištění
Keith Nicholson, zodpovědný za oblast pojišťovnictví v KPMG ve Velké Británii, a Chris Swift, který obdobnou funkci vykonává ve Spojených státech, přední osobnosti oblasti pojišťovnictví v KPMG celosvětově, uvádějí své prognózy a doporučení změn ve sféře zajištění v důsledku událostí 11. září.

Zajistné sazby se výrazně zvyšovaly již před 11. zářím. Události ve Světovém obchodním centru (WTC) toto zvyšování dále urychlí a dramaticky změní působení všech zúčastněných v oblasti pojišťovnictví. Je pravděpodobné, že události 11. září budou katalyzátorem, který budoucí podobu zajištění změní.

Řízení rizika v krátkodobém horizontu

Je možno se obávat, že upisovatelé zajištění nedokončí jednání o nových smlouvách, které mají být obnoveny k 1. lednu včas a že se tato jednání povedou do začátku roku 2002. Důvodem bude především projednávání základního krytí. Kromě toho pravděpodobně dojde k náročným jednáním o cenách mezi zajistiteli a pojistiteli.

Tyto záležitosti mohou způsobit zpoždění realizace smluv a vystavit pojistitele (a možná i pojištěné) katastrofickým ztrátám bez jakékoliv ochrany. Většina společností bude podle našeho názoru spěchat, aby získala zajistné krytí pro rok 2002 včas, což bude mimořádně důležité pro účely plánování a také pro uklidnění ratingových agentur a jiných poskytovatelů finančních prostředků.

Využití výhod ze vzestupu trhu

Mnoho společností se již pokoušelo získat výhody z posilujícího se trhu. Události 11. září však vedly k rychlému nárůstu počtu nových zajistitelů, kteří nejsou vystaveni ztrátám z události ve WTC. Nový zajistitelé již získali kapitál ve výši přibližně 13 mld. USD (veřejně i soukromě).

Goldman Sachs se spojil s AIG a Chubb a vytvořili tak novou zajistnou společnost sídlící na Bermudách. Ve Velké Británii jsme byli svědky toho, jak společenství Lloyd´s získává peníze na krytí očekávaného růstu pojistného v příštím roce.

Vytváření modelů

Klasické modelování neštěstí je založené na pasivní straně rozvahy, dochází k odhadování nákladů a potenciálních ztrát. Modely odhadovaných ztrát z událostí obdobných neštěstí ve WTC již vytvořeny byly, ale žádný zajistitel ještě nevytvořil model při paralelním zhroucení trhu. Ještě nikdo nezvažoval potenciální vliv neštěstí na obě strany rozvahy, což je situace, která po 11. září nastala. Trhy se ze šokujících událostí 11. září vzpamatovaly, ale určení potenciálních ztrát na aktivní straně rozvahy bude nějaký čas trvat. Vzhledem ke globálnímu ekonomickému zpomalení se může jednat o ztráty dosti značné.

Události ve WTC změní přístup k modelování neštěstí. Bude zapotřebí přizpůsobit praxi vytváření modelů tak, aby byl vyhodnocen vliv na aktivní i pasivní stranu rozvahy. Bude nutno více přemýšlet o dopadu potenciálních neočekávaných událostí stejně jako těch obvyklejších, jakými jsou např. zemětřesení a letecké nehody.

Zvýšení kvality dat

Úřad pro finanční služby ("FSA") ve Velké Británii v nedávné době zdůraznil problém, který se týká zajistitelů na celém světě – kvalitu dat dostupných zajišťovatelům pro účely vyhodnocení míry, do jaké jsou vystaveny ztrátám zapříčiněným katastrofami. Netýká se to pouze základních rizik, ale způsobu krytí za nejrůznějších okolností. Ve srovnání s nedávnou zkušeností by tedy měly být mnohem přesnější již první odhady.

Je zapotřebí získávat kvalitnější informace od postupitelů (pojišťoven), aby zajistitelé mohli rychleji vyhodnotit míru, do jaké jsou vystaveni ztrátám způsobeným katastrofami. Pokud by se například státem Carolina přehnal hurikán, měl by zajistitel být schopen identifikovat všechny stávající smlouvy, které jím budou pravděpodobně ovlivněny. Rozsah ztrát nebude znám okamžitě, mělo by ovšem dojít k upřesnění odhadu ztrát.

K vytvoření účinnějšího modelu dojde využitím lepšího přístupu k datům.

Nová řešení u krytí proti teroristům

Na počátku se objevovaly mnohé spekulace o výjimkách v případě teroristických útoků, ale většina pojistných smluv v USA tyto výjimky neobsahuje. Všechny společnosti tohoto odvětví jsou připraveny krýt své ztráty z událostí ve WTC. V současné době se však tyto výjimky připravují a můžeme je tedy v budoucnosti očekávat. Probíhají důležité rozhovory s americkou vládou, týkající se zajištění chybějícího krytí.

Jednou z možností by bylo napodobení systému zavedeného společností Pool Re ve Velké Británii v roce 1993. Tento systém byl zaveden po bombovém útoku v Londýně, který zničil Baltic Exchange a vážně poškodil okolní budovy. Byla by založena pojišťovna financovaná ze soukromých zdrojů a řízená státem, která by zajišťovala pojistná rizika plynoucí z terorismu pro pojistitele a zajistitele podnikající v USA a potom, výměnou za pojistné, pořídila vlastní zajištění od americké vlády.

V současné době získává podporu alternativa, která je časově omezená a může poskytnout odvětví dostatek času nezbytného k opětovnému rozmístění kapitálu a stanovení cen nových rizik. Toto nepoměrné postupné řešení zajištění federální vládou skončí po třech letech.

Podoba budoucnosti

V poslední době se výrazně změnil charakter rizik a změny, probíhající v oblasti zajišťovnictví se budou nepochybně stupňovat. Tradiční sdílení rizik mezi zajistiteli a pojistiteli je na ústupu a hledají se alternativní přístupy.

Systém zajišťování se začal přibližovat bankovním postupům a v budoucnosti bude tento trend pokračovat. Podoba smluv se přibližuje smlouvám o náhodných půjčkách – vklady mají formu pojistného a úvěrem je pojistné krytí, které se platí z akumulovaných a budoucích vkladů. Očekává se, že se tato podoba smluv společně s vydáváním obligací pro případ neštěstí se v několika následujících letech rychle rozšíří.

Tyto změny způsobí rozdělení zajistného odvětví mezi globální subjekty, které mohou působit jako „bankéři“ a menší skupiny pokrývající mezery na trhu. Tento proces byl již zahájen. Na celém světě se v současné době pohybuje méně než deset skupin, které jsou považovány za schopné poskytovat finanční plány.

Diskusní body pro vedení společností

  • Měli bychom vyvinout techniky a strategie řízení aktiv a pasiv k podpoře formulování podnikatelských strategií a kapitálového plánování?
  • Víme do jaké míry jsme vystaveni riziku ztrát v hrubé i v čisté výši?
  • Co by se stalo, kdyby současně došlo k neštěstí a zhroucení trhu?
  • Můžeme očekávat podporu od našich bank v tomto novém prostředí a jaká opatření by se měla zavést?

Myslíte si, že české pojišťovny budou dostatečně připravené a budou schopny zavést potřebné změny? Podělte se s ostatními čtenáři o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services