Kolik stojí nejlepší přítel člověka?

Kolik stojí nejlepší přítel člověka?
Pes se od vlka oddělil již před více než sto tisíci lety. Od té doby si nejlepší přítel člověka svého páníčka pěkně ochočil. Nyní slouží lidi psům a stojí to dost peněz.

Psi rozhodují o tom, kam rodina pojede na dovolenou, kdy se páneček dostane do postele nebo jaký nábytek se nastěhuje do bytu. Výdaje za chlupatá stvoření navíc neustále rostou a majitelé psích miláčků v Čechách každoročně utratí přibližně dvě miliardy korun jen za krmivo. Výsledkem péče člověka je i více než 360 dědičných nemocí psů způsobených šlechtěním a přešlechtěním.

Existuje zhruba čtyři sta plemen – počínaje pekingským palácovým psem přes ovčáka až po bulteriéra. V dnešní době se větší oblibě těší spíše malé druhy, z větších potom labrador a zlatý retrívr. Cena štěněte čtyřnohého přítele se pohybuje přibližně od 300 do 50.000 korun podle plemena, rodokmenu, stáří, pohlaví a chovu. Pokud se rozhodnete adoptovat pejska z útulku, musíte investovat tři sta, ve větších městech i více korun. Psa dostanete odčerveného, očkovaného a v některých obcích či městech nemusíte za odměnu platit po určitou dobu poplatek ze psů, který může činit až tisíc korun za jednoho psa. V případě, že vám tato povinnost odpuštěna nebyla a zdráháte se platit, dejte si pozor, protože tato částka vám může být zvýšena až o polovinu.

Miska a něco do ní

Jestliže si pořizujete čtyřnohého kamaráda, musíte koupit i výbavičku. Co do takové psí výstroje patří? V první řadě nějaký slušný pelíšek, na kterém váš mazlíček pohodlně zamhouří oko. Na vycházkách se neobejdete bez vodítka, obojku, náhubku a známky pro případ dezerce. Před nepříznivým počasím ochrání vašeho psíka obleček a před blechami a klíšťaty postřik nebo obojek. Dále pro jeho zkrášlování potřebujete vaničku, šampon, hřeben, zubní pastu, pro volné chvíle hračku, pro podávání jídla misku. Měli byste tedy počítat s výdajem od dvou do šesti tisíc korun – více podrobností najdete zde.

"Vstupní náklady" jsme zhruba spočítali. Vraťme se ale ke krmení vašeho přítele, protože prázdná miska by ho jistě moc nepotěšila. Z odborných časopisů o psech se můžete dozvědět, že výživa je jedním z rozhodujících faktorů, ovlivňujících dobrý zdravotní stav zvířete, jeho kondici, výkonnost i délku života. Proto musíme opatrně vybírat ze 40 až 50 značek krmiv, které se u nás prodávají. Cena 15 kilogramů kompletních granulovaných krmiv se pohybuje od 500 do 2.000 korun. Měsíční výdaje na dospělého dvacetikilového psa činí 300 až 1.200 korun. Trpí-li psí kamarád potížemi s pohybovým aparátem, bylo by dobré přidat mu do jídla ještě přípravek k ochraně kostí a kloubů, který vás u psa vážícího 40 kg měsíčně přijde zhruba na 100 korun.

Hurá na cvičiště

K méně příjemným patří pro čtyřnohé miláčky návštěvy veterináře. Určitě se nevyhnete pravidelnému očkování a odčervení, což znamená zahrnout do ročního rozpočtu u psa malého druhu zhruba 400 korun. Další vyhledávání zvěrolékaře závisí na ročním období nebo plemenu vašeho psa, protože pro každé je typická jiná nemoc. Chybný vývoj kyčelního kloubu se často objevuje u větších plemen, degenerace oční sítnice hlavně u pudlů, ztuhnutí páteře u německých ovčáků, boxerů nebo jezevčíků. Majitelé štěňátek často navštěvují veterináře kvůli parazitárním nemocím a také nesprávná výživa čtyřnohého přítele vás může přivést do ordinace. Ceny některých zákroků najdete zde.

Nechcete, aby váš psí kamarád byl rozmazlený a nevychovaný? Zapište se spolu do psí školy. Jedna výcviková hodina ve skupině stojí přibližně 55 Kč a individuální 200 Kč. Bezproblémové začlenění chlupatého stvoření do společnosti můžete podle chytrých knížek podpořit také mazlením. A hlazení vás koneckonců nestojí nic. Ale pozor, nic se nesmí přehánět. Dotěrného psa ve společnosti nikdo vítat nebude! Důležitá pro vás může být nejenom jeho povaha, ale i vzhled. O vizáž vašeho mazlíčka se postarají v psích salonech – například ostříhání malého pudla s dobrou srstí vás může přijít na 250 korun a úprava drápků na 50 korun.

Podtrženo a sečteno

Kolik ročně zaplatíte za dlouhosrstého jezevčíka nebo zlatého retrívra se dozvíte zde.

Zdají se vám tato čísla příliš velká zátěž pro vaši peněženku? Pak vězte, že pokud budete chtít raději odevzdat svého psa do útulku, zaplatíte do 15 kg váhy 1.300 korun, nad 15 kg 1.600 korun a více. Jestliže ještě žádného čtyřnohého kamaráda nemáte a odradily vás výdaje na jeho chov, můžete zajít do hračkářství a koupit si menšího štěkacího chlupáče zhruba za 500 korun nebo, chcete-li mít doma klid, obyčejného plyšového psa, jehož cena se pohybuje od 300 do 2.500 korun.

Souhlasíte s výší poplatku ze psa ve vaší obci? Utratíte za psího kamaráda více než za sebe? Myslíte, že platí: drahé krmivo rovná se kvalitní krmivo? Podělte se s ostatními čtenáři o své zkušenosti!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 51 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2002 22:36, Acer

Čím víc poznávám lidi, tím raději mám zvířata. A řeknu vám, po přečtení některých komentářů, jsem se v tom jen utvrdil.
To je snad přehlídka deprivantů, citových zkrachovanců a nebetyčných pokrytců. Tvrdit, že je hnusné přepočítávat na peníze, kolik mě bude stát, pořídím-li si psa, to může snad jedině debil. Útulky, jejichž provoz je částečně hrazen z veřejných rozpočtů a částečně bojují o přežití jak mohou, jsou plné psů, jejichž bývalí majitelé se nesnížili k těmto ubohým kupeckým počtům. A ono se najednou ukázalo, že to leze nejen do času, ale i do peněz. Flák s čoklem do útulku a je po problému.
Proboha, proč lezete na server, který má peníze už v názvu, když penězi pohrdáte? No, spíš nepohrdáte, ale tváříte se tak. Zakrýváte své citové i jiné mindráky tím, že „je vám pes nadevše“. Nic proti tomu, ikdyž je to v některých případech možná už zralé na psychiatra, ale proč je špatné podívat se na věc i z hlediska peněz? To jste tak bohatí, že peníze nepočítáte? Nebo tak hloupí? Až budete bez peněz, tak si pro ně na sociálku půjdete, pokud tam už mnozí nechodíte. Ale navenek jimi pohrdáte, úžasné gesto. Kdyby lidi alespoň o malinko víc přemýšleli o svých penězích, vedlo by se lépe nejen jim, ale nám všem i našim psům. Myslíte si, že pro svého psa děláte to nejlepší a kupujete mu drahé pamlsky a potravinové doplňky, nesmyslné hračky, pelechy s nebesy, módní doplňky, s každým kýchnutím nebo prdem se ženete honem na veterinární pohotovost, pes chodí na trvalou a obléká se v nóbl salónu, už máme i psí hotely, v zahraničí jsou už i psí psychoanalytici. Kupujete si odpustky pro vlastní svědomí, ale ve skutečnosti se jen stáváte otroky cizího byznisu. A děláte to za každou cenu. Kdo má psa v bytě bez výběhu, je zločinec a měl by být souzen za týrání zvířat. Kdo chodí venčit psa na ulici a nechává tam ležet jeho exkrementy, je dobytek a zasloužil by, aby se s ním podle toho jednalo. A kdo tohle všechno odmítá vidět, je pokrytec.

+45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (51 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik stojí nejlepší přítel člověka v číslech

3. 4. 2002 | Radka Kolínská

Kolik stojí nejlepší přítel člověka v číslech

V těchto tabulkách najdete ceny toho nejdůležitějšího, co bude váš miláček potřebovat. Platíte více nebo méně?

Partners Financial Services