Nové příležitosti pro investování v USA

Nové příležitosti pro investování v USA
Americké trhy zažily v posledních týdnech poměrně solidní růst. Ten ale podle mého názoru ještě není u konce, ceny akcií jsou stále nízko, a proto se vyplatí mnohé akcie nakoupit, a to jak ke krátkodobému, tak i dlouhodobému držení.

Co mne vede k takto razantnímu prohlášení? Několik důležitých faktorů, na které se stojí za to podívat podrobněji. Co stojí za současnou nízkou úrovní akcií? Jsou to nejasné účetní praktiky některých firem a především nejistota s tím spojená. Některé společnosti totiž dokázaly nestandardními účetními postupy výrazně přikrášlit své účetní zisky.

Nechvalně známému Enronu se to dokonce dařilo několik let a celkově navýšil zisky o stovky milionů dolarů. Pochopitelně se ostatní akcionáři obávali, aby se něco podobného nestalo i jejich firmě a spekulanti raději své podíly prodávali. Vlna nejistoty tím rozpoutaná poslala Nasdaq k 1700 bodům. Byla ale tato úroveň opodstatněná? Podle mého názoru nikoliv. Zaprvé účetní nekalosti se zřejmě týkaly pouze omezeného počtu firem, a to takových, které obvykle příliš neovlivňují vývoj celkového trhu s technologickými tituly. Samozřejmě lze nalézt i výjimky. Toto období je zřejmě již překonáno, doufejme, že se neobjeví ještě další kostlivci. Domnívám se, že ne. Zdá se, investoři pochopili relativní nesmyslnost předchozích propadů a hnáni pozitivními informacemi o vývoji americké ekonomiky se chopili příležitosti k nákupu levných akcií. Tím vyhnali ceny vzhůru. Nasdaq Composite se během krátkého období vyšplhal z minim okolo 1700 bodů až k 1900 bodům. Ceny mnohých technologických titulů jsou ale stále velice nízko, najdou se i takové, které jsou pouze mírně nad svými ročními minimy.

Domnívám se, že akcie mají v krátkodobém i dlouhodobém horizontu prostor pro růst. Odpovídal by tomu historický vývoj kurzů. Podívejme se na předchozí minima indexu Nasdaq Composite, zaznamenaná v loňském roce. V dubnu 2001 propadl Nasdaq na 1600 bodů, což byl ale důsledek hromadného propadu předtím výrazně nadhodnocených akcií. Téměř s jistotou se dá říct, že pokles byl přehnaný, o čemž jasně hovoří prudká vlna následných nákupů. Ta vystřelila Nasdaq až vysoko přes hranici 2200 bodů. Zajímavé bylo, že trhy posilovaly čistě technicky a na základě negativních informací, jimiž byl tehdy trh zaplaven. Investoři přesto vstupovali na trh a nakupovali akcie především kvůli jejich nízké ceně. Poté následovalo relativně klidné období, kdy Nasdaq osciloval okolo hranice 2100 bodů.

Další propady přišly po teroristickém útoku v září loňského roku. Byly ještě výraznější, Nasdaq poklesl dokonce na 1400 bodů kvůli nejistotě ohledně dalších útoků, světové ekonomické a politické krize, či očekávanému růstu ceny ropy. Naštěstí ani jeden z katastrofických scénářů se nekonal, útok měl pouze krátkodobou působnost na reálnou ekonomiku. Z těchto důvodů trhy brzo obrátily a Nasdaq se postupně dostal zpět nad hranici 2000 bodů. Pro mnohé to bylo jistě překvapením, nicméně historie hovoří jasně. Nasdaq se již delší dobu pohybuje v relativně úzkém koridoru, řekněme 1900 - 2100 bodů. Pokud se z něj odchýlí, tak pouze na základě jistých velice nestandardních informací. Po případném poklesu se ale relativně brzy vrací zpět.

Domnívám se tedy, že investoři v současnosti vnímají hranici okolo dvou tisíc bodů na Nasdaqu jako jakousi fair value a podvědomě se snaží k ní přiblížit. První důvod pro současný růst by měl být tedy technický, investoři by měli tlačit Nasdaq k dvoutisícové hranici, tedy středu koridoru. Druhý a patrně ještě důležitější důvod k růstu hledejme v budoucím vývoji ekonomiky Spojených států, potažmo jednotlivých společností. Alan Greenspan, předseda americké centrální banky FEDu, očekává růst ekonomiky v letošním roce o 2,5 až 3 procenta.

Růst by měl postihnout většinu sektorů. Podle mého názoru je možné předpokládat ještě solidnější růst podpořený spotřebitelským optimismem. To by se samozřejmě mělo odrazit v hospodářských výsledcích společností, které jsou hlavním tahounem vývoje cen akcií. Je pravdou, že existují signály, které pozitivní vývoj americké ekonomiky potvrzují a toto očekávání se do určité míry již odráží v cenách akcií. Stále se ale jedná spíše o náznaky oživení než o konkrétní reálná čísla. Pro akcie bude důležitý okamžik, kdy se pozitivní vývoj ekonomiky začne odrážet v růstu zisků konkrétních společností. To by mělo být jasným signálem pro vstup nového kapitálu na trhy a výrazný růst. Mohlo by dojít k posunutí koridoru možného vývoje Nasdaqu a to zhruba o 200 bodů vzhůru. Nový koridor by měl být nastaven někde v rozmezí 2100 - 2300 bodů.

Jaký bude pravděpodobný vývoj cen akcií? Lze očekávat růst, který by měl probíhat v několika fázích. Ta první bude relativně krátkodobá, pouze v rozsahu několika málo týdnů. Měla by technicky posunout podhodnocený Nasdaq mírně nad hranici 2000 bodů, tedy do prvního koridoru. Druhá vlna by měla být dlouhodobější, v rozmezí jednoho roku. Akcie by měly posilovat z důvodu pozitivního stavu americké ekonomiky a především pozitivních hospodářských výsledků společností. Nasdaq by se měl postupně posunout do druhého koridoru. Růst by měl být pozvolný, přerušený několika sériemi vybírání zisků. Je možné, že vlna optimismu může dostat Nasdaq až k hranici 2500 bodů, kde ale znovu začne být horká půda a příliš dlouho se zde neudrží. Poté se dá očekávat opět návrat na úroveň 2300 bodů.

Co si myslíte o tomto článku? Je příliš optimistický? Nebo se vám zdají argumenty autora logické a pravděpodobné? názory.

Autor je analytik burzovní společnosti FIO.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2002 0:51, Vaclav Stehlik

Predpovidat smer trhu NELZE. Na tom se asi shodneme.
Nasdaq dnes zavrel na 1,743. Jestli se nejdriv dostane
pod 1,600, nebo nad 1,900, vi jen Buh.
Nicmene nakupovat ted - at uz index (QQQ), nebo jednotlive
akcie, ktere nejsou groteske precenene - je mnohem
rozumejsi, nez kdyz se Nasdaq vyhoupl nad 5,000. Tehdy
kazdy odbornik nakup doporucoval. Mam par kamaradu v Praze,
kteri nakoupili QQQ kolem $100 (ted zhruba $33).

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services