Studentské hrátky s trvalým bydlištěm

Studentské hrátky s trvalým bydlištěm
K formální změně trvalého bydliště se studenti uchylují zpravidla ve snaze získat nějaké naturální výhody, například kolej. Stejným způsobem však lze získat i několik tisíc korun měsíčně v hotovosti.

Při zkoumání nároku na většinu dávek státní sociální podpory se posuzuje, zda příjem osob, které spolu žijí a hradí společně životní náklady, nepřesahuje zákonem stanovenou hranici. Znamená to, že mají-li rodiče vysoké příjmy, student na dávku nemá nárok. Tuto podmínku ale ti, kterým již bylo 18 let a studují, obcházejí právě účelovou změnou trvalého bydliště. V případě společného bydliště s rodiči se totiž příjmy všech členů domácnosti sledují automaticky, v případě bydliště odlišného pouze za předpokladu, že rodina i nadále spravuje své finance společně. Pokud však tuto skutečnost student sám nepřizná, prokazuje se jen velmi obtížně. Částka, na kterou si student takovýmto počínáním může měsíčně přijít, přitom není zanedbatelná:

  • Příklad 1: Štěpánka studuje na vysoké škole a „přestěhovala“ se na chatu rodičů, kde pobývá sama. Škola je od místa trvalého bydliště vzdálena 35 km, Štěpánka je ubytována přes týden na koleji.

Protože Štěpánka nemá žádné vlastní příjmy, náleží jí příspěvek na dítě ve zvýšené výměře, tj.784 Kč.
Dále obdrží příspěvek na bydlení vypočtený podle zjednodušeného vzorce (vzhledem k tomu, že nedosahuje životního minima) částka ŽM nákladů na jednočlennou domácnost – částka ŽM nákladů na jednočlennou domácnost/1,6 tj. 1780 – 1780/1,6 = 668 Kč. Příspěvek na dopravu bude s ohledem na čtrnáctidenní periodicitu dojíždění představovat zanedbatelnou sumu, jelikož se vypočte jako 5 % čtyřicetinásobku obyčejného jízdného v autobusové dopravě za vzdálenost 35 km, tj. 0,05 . 1298 = 65 Kč. Štěpánka obohatí svůj rozpočet o 1517 Kč.

  • Příklad 2: Igor, student vysoké školy, se "odstěhoval" k babičce, přičemž své životní náklady hradí každý samostatně. Babička pobírá šestitisícový důchod. Igor dojíždí denně a novým trvalým bydlištěm se mu škola "vzdálila" na 90 km.

Také Igor dostane zvýšenou výměru přídavku na dítě, tj. zmíněných 784 Kč. U příspěvku na bydlení je třeba počítat i s babiččiným důchodem a Igorovým přídavkem na dítě, ani tyto příjmy nicméně nepřesáhnou životní minimum a je možné využít vzorce částka ŽM nákladů na dvoučlennou domácnost – částka ŽM nákladů na dvoučlennou domácnost/1,6 tj. 2320 – 2320/1,6 = 870 Kč. Příspěvek na dopravu se vypočte jako polovina obyčejného jízdného v autobusové dopravě, tj. 0,5 . 2835 = 1418 Kč. Igor získá měsíčně navíc 3072 Kč.

PŘÍDAVEK NA DÍTĚ – příspěvek pro nezaopatřené děti, který slouží k částečnému krytí nákladů na živobytí, je poskytován rodinám s příjmy do trojnásobku životního minima
PŘÍSPĚVEK NA DOPRAVU – dávka pro nezaopatřené dítě, které dojíždí do školy mimo místo obce, kde je hlášeno k trvalému pobytu, limitem pro výplatu je dvojnásobek životního minima
PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ – dávka vlastníkovi nebo nájemci bytu bez ohledu na formu bydlení, jež má částečně uhradit náklady na bydlení, na rozdíl od předešlých dvou příspěvků se posuzují příjmy všech osob, které v daném bydlišti žijí, vyplácen osobám do 1,6násobku životního minima  

Spoluautorka zákona č. 117/1995 o státní sociální podpoře JUDr. Michaela Kepková z Ministerstva práce a sociálních věcí ve svém vyjádření upozorňuje, že rozdílné místo trvalého pobytu studenta a rodičů automaticky neznamená zánik společné domácnosti. Poukazuje rovněž na možnost využití ustanovení zákona o správě daní a poplatků o výměně informací mezi správcem daní a referátem státní sociální podpory.

Rozpor by bylo nicméně možno zjistit pouze tehdy, pokud by rodič uplatňoval na "odhlášené" dítě nárok na odpočet ze základu daně. Jestliže opatrná rodina raději zaplatí o několik set korun měsíčně více na daních, účelové inkaso tisícových částek na dávkách státní sociální podpory je prakticky nepostižitelné. Předpoklad, že příslušný referát bude z vlastní iniciativy aktivně ověřovat správnost uvedených informací, je nadto v současné praxi spíš utopický.

Kolik znáte účelově přestěhovaných osob ve svém okolí? Co si o stávající úpravě myslíte? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 58 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2002 20:23, Pavla

Ne ne, prvotni pricinou jsou blbci poslanci :o)

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 3. 2002 8:33, Pechr

Pche, a pak že sociálku šidí jen houmlesáci a cikáni. Takhle si trénují budoucí bílé límečky své zločiny, které ovšem nikdy nikdo nenazve "bělošská kriminalita, bohužel.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (58 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services