Finanční úřad je lépe nedráždit

Finanční úřad je lépe nedráždit
Finanční úřady patří v České republice, alespoň ve vztahu k drobným plátcům, k nejrazantněji a nejúčinněji fungujícím správním orgánům. Rozhodně tudíž není na škodu seznámit se se škálou sankcí, které mohou v případě nesplnění daňových povinností použít.

Protože se blíží konec lhůty pro podávání přiznání k dani z příjmu, na aktuálnosti nabývá § 68 zákona o správě daní a poplatků. Na jeho základě lze v případě pozdního podání zvýšit vyměřenou daň až o 10 %.

Dlužník, jenž neodvede částku daně do doby její splatnosti, musí počítat s penalizací za každý den prodlení ve výši
• 0,05 % nedoplatku u daně doměřené podle dodatečného přiznání nebo hlášení dlužníka
• 0,2 % nedoplatku v případě, že úřad zjistil zkrácení daně a daň dodatečně vyměřil
• 0,1 % nedoplatku v ostatních případech.

Uvedené procento se vypočítává maximálně za 500 dní, po jejich uplynutí zaplatí dlužník penále v rozsahu 140 % diskontní úrokové sazby České národní banky (ta v současnosti činí 3,25 %). Penále se stanovuje platebním výměrem, proti němuž je možné se do 30 dnů od doručení odvolat. Daňové nedoplatky do 50 Kč se nevymáhají a nepředepisuje se ani penále, jehož výše činí za jedno zdaňovací období maximálně 100 Kč.

Neuhradí-li dlužník penále ve stanoveném termínu, vyzve ho finanční úřad k zaplacení v náhradní lhůtě (minimálně osmidenní), po jejímž uplynutí následuje exekuce. Proti této výzvě se lze odvolat do 15 dnů, ovšem bez odkladného účinku. Jestliže je úspěšné vymáhání ohroženo, může exekuce započít i bez výzvy. Neplatiči jsou pak předepsány k úhradě i náklady exekuce, jež obsahují náhradu za výkon zabavení ve výši 2 % z nedoplatku (minimálně 200 Kč), náhradu za výkon prodeje, která představuje rovněž 2 % (minimálně 200 Kč) a náhradu hotových výdajů správce daně.

Pro zajištění své pohledávky může úřad využít taktéž zástavy věcí, pohledávek či majetkových práv. I proti tomuto rozhodnutí je možné se do 15 dnů odvolat. Příjemnější je pro dlužníka skutečnost, že se povinnost hradit nedoplatky promlčuje po šesti letech, během nichž neprovedl finanční úřad žádný úkon k jejich vymáhání, maximálně celkem po dvaceti letech. Promlčecí lhůta se prodlužuje v případě uplatnění zástavy na nemovitost na třicet let, drží-li věřitel v zástavě věc movitou, stává se závazek nepromlčitelným. Úřad také může nedoplatek částečně či úplně prominout, pokud ohrožuje schopnost dlužníka živit sebe nebo osoby závislé, nebo pokud by jeho vymáhání vedlo k dlužníkovu hospodářskému zániku, při němž by výnos z likvidace byl pravděpodobně nižší než vytvořená daň v příštím období.

Prominutí může být zrušeno, jestliže zmíněné důvody pominou. Dlužník je pak oprávněn podat odvolání jen proti rozhodnutí o pominutí důvodů, nikoliv proti samotnému rozhodnutí o prominutí nedoplatku. Ve zvlášť tíživých situacích přichází v úvahu i posečkání daně nebo její úhrada ve splátkách. Takovou alternativu povoluje finanční úřad na žádost , přičemž je oprávněn vázat odklad na splnění stanovených podmínek, a dlužník hradí úrok ve výši 140 % diskontní sazby České národní banky (u částky nižší než 50 Kč se úrok odpouští).

Daňový subjekt se nevyhne pokutám ani tehdy, když neplní povinnosti nepeněžní povahy plynoucí z daňových zákonů. Finanční úřad mu je může ukládat i opakovaně do maximální výše 2 milionů Kč. Odvolání je v tomto případě přípustné do 30 dnů a má odkladný účinek. Promlčecí lhůta na uložení pokuty činí 2 roky, na její vymáhání 5 let. Nejtěžší sankcí, ukládanou při dobrovolném neplnění a opakovaném porušování povinností, je pozastavení podnikatelské činnosti až na dobu 30 dnů.

Už na vás někdy přišla daňová kontrola? Jaké máte s úředníky berňáku zkušenosti? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2002 16:30, TSC

dejte volovi kulaté razítko a už je to hotovo. V podstatě proti nim není efektivní obrany a ze zakonů si dělají srandu.
Poslal bych jich 70 tisíc do výroby, do dělnických profesí jako to udělali komunisti v 50 letech a byl by klid ... možná !

+59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services