Kde budete danit?

Kde budete danit?
Odjeli jste pracovat do zahraničí, přežili jste kulturní šok i své jazykové nedostatky? Potom už zbývá pouze promyslet, zda bude výhodnější podat daňové přiznání doma či v cizině, a vypořádat sociální a zdravotní pojištění.

Českým úřadům neuniknete. Rozhodnete-li se pracovat u cizí firmy v tamní zemi, měli byste vědět, jakým způsobem splnit své daňové povinnosti, včetně zdravotního a sociálního pojištění. Některé administrativní záležitosti je dobré vyřídit ještě před odjezdem, další vás čekají po návratu. Jestliže už nejste v tomto směru nováčky a v zahraničí jste třeba před třemi lety byli zaměstnáni, možná budete překvapeni, kolik se od té doby změnilo v souvislosti se zdaňováním příjmů ze závislé činnosti. Česká republika má s některými státy uzavřenu dohodu o zamezení dvojího zdanění a s jinými nemá a právě tato dohoda určuje, jak byste měli postupovat.

Jedeme do Evropy

Češi si nejčastěji vybírají nejbližší sousedy ze střední Evropy jako je Německo, Rakousko, Slovensko, Polsko. Pár stovek kilometrů od domova není tak daleko, aby se nedalo jezdit jednou za čas domů a přiznejme si, mnohde chvíle odloučení utuží rodinné vztahy. Téměř se všemi státy Evropy uzavřela Česká republika dohodu o zamezení dvojího zdanění. Hojně se podepisovalo také v Asii, na ostatních kontinentech jen s několika státy. Platy, které dostanete během roku od zahraničního zaměstnavatele z této skupiny zemí, zdaní tento zaměstnavatel. Na vás, daňové rezidenty ČR, ovšem čeká povinnost vyrovnat se s českým finančním úřadem, správou sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnou. Co se týče daně z příjmů, současná česká právní úprava (platná od 1.ledna 2001) se striktně odkazuje na příslušnou dohodu o zamezení dvojího zdanění a všechna ostatní ustanovení upravující dvojí zdanění v zákoně o dani z příjmů byla touto novelou zrušena. Změnou oproti dřívější době je, že poplatník si již nemůže vybrat pro sebe výhodnější metodu zdanění (mohl se rozhodnout mezi metodou zápočtu a tvz. vynětí s progresí). Je proto dobré si danou dohodu sehnat, nejpohodlněji stažením z internetových stránek, a pročíst minimálně pasáže týkající se závislé činnosti. Nebojte, příliš času vás to stát nebude, protože smlouvy nejsou obsáhlé. Nechcete-li podávat v ČR daňové přiznání a probírat se zmíněnými dohodami, můžete zvolit možnost, kdy se přihlásíte na zahraniční finanční úřad a v ČR už se daněmi nemusíte zabývat. Tato možnost se zdá na první pohled jasně nejlepší, vždyť je bez práce. Jenomže porovnáte-li míru zdanění v zahraničí a u nás, výši odčitatelných položek, bude pro vás u některých států výhodnější podat přiznání doma.

Trocha exotiky

Jiný způsob vypořádání daní z příjmů vás čeká, jestliže se vydáte za prací např. do Mexika, Turecka, Libye, Alžíru nebo na Nový Zéland. S těmito, ani většinou afrických a amerických zemí, dohodu ČR neuzavřela. Bude pro vás výhodnější přihlásit se na zahraniční finanční úřad, jinak byste v podstatě danili jak tam, tak doma (základem daně v českém daňovém přiznání by byl rozdíl mezi celkovými příjmy od zahraničního zaměstnavatele a daněmi zaplacenými v cizině a tudíž by k opětovnému zdanění vždy něco zbylo). Upozorňuji, že již nelze použít starou a složitou metodu, tvz. vynětí s progresí.

  zařídit před odjezdem   co zařídit po návratu  
Daň z příjmů   nic   podat daňové přiznání
(pokud nevyřídíte v zahraničí)  
Sociální pojištění   a) povinně nic
b) při dobrovolném placení se přihlásit na OSSZ 

odhlásit se na OSSZ
(nechcete-li dále platit dobrovolné příspěvky)  

Zdravotní pojištění   prohlášení o odjezdu u své zdravotní pojišťovny   znovu se přihlásit k pojištění  

Sociální a zdravotní pojištění

O sociální pojištění se obecně starat nemusíte. Nemáte-li v ČR příjmy, nejste povinni ho platit. Dobrovolnosti se ale, jak známo, meze nekladou, a proto chcete-li nadále přispívat určitou částkou na své důchodové pojištění, stačí se před odjezdem přihlásit na OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení), kde vám přidělí variabilní symbol a sdělí číslo bankovního účtu, kam budete prostředky posílat.

Náš tip: je-li vám pod 30 let, neplaťte. Výše důchodu se totiž propočítává až z pojistného placeného později. Podle zákona o zdravotním pojištění není pojištěnec povinen platit pojistné, pokud se dlouhodobě zdržuje v cizině a je tam pojištěn nebo cestuje-li do země, se kterou má ČR uzavřenu smlouvu o poskytování péče bez přímé úhrady. Na rozdíl od sociálního pojištění však povinnost platit nezaniká automaticky. Musíte své pojišťovně předem sdělit, že opouštíte zemi.

Seznam zemí, se kterými má ČR podepsanou dohodu o dvojím zdanění, najdete zde.
O daních se více dozvíte v naší stejnojmenné sekci.

Co by pro vás bylo hlavním motivem, abyste odjeli pracovat do zahraničí? Peníze? Jazyk? Profesní zkušenosti? Jaká země by pro vás byla nejpřijatelnější a proč? Napište svůj názor!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2003 10:09

Nazdar, potřeboval bych poradit. Jsem skoro rok doma, dělal jsem v Německu kuchaře. A chtěl bych si tam udělat daňový přiznání, ale nevím koho mám kontaktovat, protože tak dobře německy neumím. Už jsem jednoho chlapíka zkoušel, ale po té co mi sdělil, že chce originál smlouvu z Německa, jsem domýšlel Waltra - podvod. Od té doby se neozval, to mluví za vše. Děkuji za radu, buď na můj mail, anebo sem. Díky. Jay Bee

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2002 7:38, Lenka M.

Seznam statu se kterymi mame dohody uzavrene je dobry, potrebovala bych ale cely text a zneni. Poradil by mi nekdo jak ho nejjednoduseji stahnout? Konkretne mi jde o Svedsko. Diky.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services