České radiokomunikace - je to podivná hra

České radiokomunikace - je to podivná hra
Burza ve čtvrtek obnovila obchodování s akciemi Českých radiokomunikací. Přesto se nezdá, že by vše okolo této firmy bylo vyjasněné.

Obnovení obchodování předcházelo prohlášení představenstva Českých radiokomunikací (profil, názory), které se distancovalo od záměrů navrhovaných minoritním akcionářem a prohlásilo, že si není vědomo faktu, že navrhované kroky jsou záměry majoritního vlastníka. Příliš nových informací sdělení neobsahuje (tedy až na doplňující body k valné hromadě týkající se zrušení veřejné obchodovatelnosti) a zůstává otázkou proč se ve čtvrtek obchodovalo a ve středu to nešlo. Tímto měli být investoři uklidněni a uvěřit skutečnosti, že navrhované změny jsou záměrem minoritního akcionáře a tudíž jde o "výstřel do tmy", který bude na valné hromadě smeten ze stolu a společnost bude dále existovat ve stávající struktuře?

Každý sice ví, že minoritní akcionář by sám navrhované změny neprosadil, ale proč by to vůbec předkládal, vždyť by mu nutně zkomplikovaly situaci. Vkrádá se tedy myšlenka, že za návrhy musí přímo stát majoritní vlastník nebo o nich musí vědět a souhlasit s nimi. BIVIDEON ostatně do této chvíle nevydal žádné prohlášení. Tisková zpráva společnosti Netla, že důvodem svolání valné hromady je skutečnost, že Čra neinformují akcionáře a kapitálové trhy o vývoji ve firmě je dost komická při pohledu na body valné hromady. Motivací režiséra (ať už je to kdokoliv) současné podivuhodné hry kolem Českých radiokomunikací budou jako vždy peníze. Otázkou zůstává, mají li podobné praktiky co dělat v civilizovaném světě.

Co si o plánované valné hromadě Českých radiokomunikací myslíte vy? Stojí za návrhy majoritní akcionář? Podělte se s ostatními o své názory!

Pavel Hadroušek
Autor pracuje jako analytik v burzovní společnosti FIO.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2002 9:45

Celkem srandovní je vyjádření ČRa:"Přesně tak. Mystifikovali veřejnost, že už je vše rozhodnuto," říká mluvčí Radiokomunikací Dagmar Frančíková - má na mysli Netlu. Kdyby ČRa hned v pátek daly úplné vyjádření, kurz by určitě tolik nepadal (jestli vůbec). Takže svou laxností mystifikovaly hlavně ČRa - společnost, která získala 3. místo za informační otevřenost v ČR.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vážený pane předsedo, vážená vládo!

22. 10. 2001 | Pavel Zajíček

Vážený pane předsedo, vážená vládo!

Je možné, že si vzpomenete na mojí živou korespondenci s Vámi ohledně dividendy a vlastního prodeje Českých radiokomunikací. Jsem pouhý nicotný burzovní spekulant, některá konkrétní... celý článek

Bude večeře v Londýně?

18. 9. 2001 | Emil Dočkal

Bude večeře v Londýně?

Kapitálový, potažmo akciový trh nemá v Česku na růžích ustláno. Zatímco mu ale první polistopadové vlády škodily "jenom" pasivním přihlížením, vzala vláda ČSSD věci pevně do rukou.

Odklad privatizace akciím "Rádia" neprospívá

26. 7. 2001 | Petr Vykoukal

Odklad privatizace akciím "Rádia" neprospívá

Prudkým poklesem včera reagovaly akcie Českých radiokomunikací na zprávu, že vláda odložila o dalších několik týdnů rozhodnutí o jejich privatizaci. Investoři tak dávají najevo, že... celý článek

Partners Financial Services