Za málo peněz málo muziky

Za málo peněz málo muziky
Rozhodnutí vedení havířovského ČSAD odstranit kvůli platbám za šíření hudební produkce ze všech vozů rozhlasové přijímače znovu podnítilo debaty o smyslu a spravedlnosti těchto poplatků. Znamená naplňování autorského zákona, že se země ponoří do ticha, kde ani ptáček nezazpívá?

Je skutečností, že autorský zákon ukládá všem uživatelům chráněných hudebních děl opatřit si předem souhlas k užití a zaplatit autorskou odměnu. Vztahuje se tedy i na šíření reprodukované hudby v obchodních domech, restauracích, halách, fitcentrech, společenských místnostech a také zmiňovaných autobusech. Placení legálně ujdou pouze ty vozy, v nichž je řidič oddělen uzavřenou kabinkou, a poslouchá tak rozhlas jen pro sebe.

V praxi zprostředkovává smluvní vztahy s autory Ochranný svaz autorský (OSA), jenž poplatky inkasuje a rovněž stanovuje jejich výši. Rozhlasový přijímač určený k veřejnému šíření hudební produkce přijde měsíčně na 50 Kč, televizor na 90 Kč a hifi věž na 100 Kč. Za přítomnost televizoru v hotelovém pokoji získá OSA 50 Kč, za rozhlas 30 Kč.

Provozovatelé koncertů, plesů, diskoték a obdobných akcí musí dokonce s předstihem předložit repertoárový list všech skladeb, které zazní, a uvést cenu vstupenky a kapacitu sálu. Z posledních dvou údajů se vypočte poplatek podle tabulky:

Průměrné vstupné * kapacita   Výše poplatku (%)  
do 1000   10 %  
1001 - 5000   7,5 % + 5 Kč  
nad 5000

5 % + 130 Kč

Zvláštní sazba je vytvořena rovněž u některých speciálních případů užití hudby:

Druh akce  Výše poplatku 
Velkoplošná stěna   500 Kč / měsíc  
Výstavy a veletrhy se vstupným mezinárodní   4000 Kč / den  
Výstavy a veletrhy se vstupným nad 1000 vystavovatelů 2400 Kč / den  
Výstavy a veletrhy se vstupným se 100 – 1000 vystavovatelů 1400 Kč / den 
Výstavy a veletrhy se vstupným s méně než 100 vystavovatelů 500 Kč / den  
Výstavy a veletrhy bez vstupného   50 % sleva z uvedených částek  
Kasina do 200 m2   2400 Kč / měsíc  
Kasina nad 200 m2 1200 Kč / měsíc  
Aerobic a jiná cvičení   10 Kč / cvičební hodina  
Pouťové atrakce   400 Kč / měsíc  
Letadlo   1300 Kč / měsíc  
Pouliční hudební produkce   80 Kč / den  
Místní rozhlas   35 Kč / ústředna / měsíc,
5 Kč / reproduktor / měsíc  
Jukebox   750 Kč/měsíc  
Sportovní akce  2 % ze vstupného
nebo 1 Kč / divák  

Padesátiprocentní slevou z autorské odměny je pamatováno na provozovatele koncertů vážné hudby a tanečních kursů. Stejně tak se OSA snaží motivovat provozovatele k řádnému plnění svých povinností slevami odstupňovanými podle velikosti obce. V obcích do 1000 obyvatel zaplatí vzorný provozovatel o 20 %, v obcích do 10 000 obyvatel o 15 % a ve městech do 100 000 obyvatel o 10 % méně.

Nastíněné sazebníky ukazují, že v neúměrné výši poplatků potíž až tolik nespočívá. Mnohem větší rozpaky totiž vyvolávají některé jiné skutečnosti:

  • Poplatek Ochrannému svazu autorskému se v případě produkcí s živou hudbou a diskoték vypočítává z celkové kapacity sálu nebo prostranství. Kolik míst je naplněno reálně, se vůbec nezohledňuje. Průměrné vstupné se také počítá podle velmi zjednodu-šeného vzorce součet cen / počet druhů vstupenek, takže není brán v úvahu podíl jed-notlivých druhů. Je-li v prodeji 95 % vstupenek za 20 Kč a 5 % vstupenek za 100 Kč, je průměrné vstupné stanoveno na 60 Kč a tečka. 
  • Odevzdání repertoárového listu v předstihu znemožňuje odchýlit se od stanoveného programu. Kdo by chtěl potěšit návštěvníky sérií písniček na přání, dopouští se přestupku. 
  • V repertoárovém listu je nutno udat všechny uváděné skladby, tedy i těch autorů, kteří nejsou sdruženi v OSA. Chce-li však autor participovat na ziscích z poplatků, prakticky mu nezbývá nic jiného než do OSA vstoupit.

Potíže současné úpravy tak víc než v čemkoliv jiném spočívají v monopolizaci šíření hudby a komplikaci života provozovatelům, drobným autorům i návštěvníkům.

Co si myslíte o vysílání reprodukované hudby na veřejných místech? Vadí vám hudba z rádia v tuzemských restauracích? Co si myslíte o monopolu OSA? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2002 10:53, Katerinka

Hudba v telefonní ústředně

Za tu chvilku hudby, co slyšíte při přepojení hovoru, musí provozovatel ústředy zaplatit 300,- Kč měsíčně, a to i když je sebemenší.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2002 10:41, Katerinka

Lepsi reseni
kdyby podnikatele misto davani penez vybercim je dali ukrajincum jit vybercim a kontrolorum polamat nohy ,prestala by tahle stupidni diskuze zda li nekdo ma pusteny radio u holice.


-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services