Týden od 11. do 15. 3 na kapitálových trzích

David Petráček | 18. 3. 2002
Týden od 11. do 15. 3 na kapitálových trzích
Trhy v minulém týdnu klesaly. Proti trendu šly jen farmacie a petrolejářské firmy. Kterým titulům nyní investoři věří?

Spojené státy

V pondělí vstoupily trhy do obchodování v defenzivní náladě díky technologickému sektoru, který vykazoval větší tendenci ke korekci hodnot. Sektor paměťových komponentů byl pod vlivem snížení výhledů pro společnosti Emulex a EMC od Banc of America. Další downgrady pro tituly jako IBM, Ebay Inc. nebo Circuit City Stores spolu s vybíráním zisků v polovodičovém sektoru a nejistotou spojenou se situací na středním východě, z čehož těžily hlavně tituly s ropnými produkty, jen nahrávaly defenzivním náladám na akciových trzích. Dobře si vedly softwarové tituly a také společnosti podnikající ve zdravotnictví, internetu a bankovnictví. Technologie se nakonec díky softwaru a internetové tituly dostaly z počátečního tlaku.

Příčinou úterního výrazného oslabení technologického indexu Nasdaq stojí prohlášení šéfů společnosti Nokia, která oznámila nižší prodeje svých výrobků než se čekalo. Rovněž Lucent Technologies varovala, že společnost se do kladného hospodaření dostane později než se původně vyjádřila. Optimističtěji vypadalo obchodování s akciemi zahrnutými do indexů Dow Jones V průběhu obchodování se dostal díky IBM, MMM a GE dokonce do plusových hodnot. Na trhu je cítit, že investoři nyní více věří tzv. "klasické ekonomice" a v oblibě jsou především silné průmyslové podniky, které budou těžit z očekávaného brzkého oživení.

Bohužel ani ve středu americké burze nebylo souzeno růst. Ve 14:30 bylo oznámeno, že maloobchodní tržby sice rostly, ale byly horší než trh očekával. Akcie ihned po otevření začaly klesat a tento trend si udržely po celý obchodní den. Negativní informace přišla rovněž od Intelu, který informoval o tom, že jeho investiční výdaje budou nižší než v roce 2001. Podobně dopadl také největší konkurent AMD, akcie oslabily o výrazných –9,21%. Situace se během dne postupně zhoršovala, když olej do ohně přilil proslov A. Greenspana o tom, že ekonomiku musí nahoru táhnout investiční výdaje a zvýšená produkce. Povzbudivě se v posledních dnech vyvíjely akcie farmaceutických firem, které začali investoři po dlouhé době opět vyhledávat.

Americké trhy povzbuzeny vývojem na ostatních burzách otevřely ve čtvrtek mírně výše. Ovšem během dne se akcie opět dostávaly čím dál více pod prodejní tlak, kterému odolal jen index Dow Jones a to jen těsně. Obchodování bylo víceméně poklidné a indexy se pohybovaly v rozmezí –0,5% až +0,5%. Příčinou nechuti nakupovat byla informace o zvýšení zásob v měsíci lednu, což je poprvé po téměř roce, kdy se tento makro ukazatel zhoršil.

V pátek byla zveřejněna hodnota spotřebitelské důvěry podle University v Michiganu, jehož očekávaná hodnota za měsíc březen byla 93,0 (v únoru 90,7). S velkým napětím se též čekalo na hodnotu průmyslové produkce, která by se měla zvýšit o 0,2 %.

Evropa

Stejně jako v USA i v Evropě technologické tituly silně oslabovaly a táhly tak celé trhy dolů. Už tradičně také zprávy z U.S. trhů ovlivňovaly vývoj na trzích evropských jako např. oznámená hodnota maloobchodních tržeb v USA. Propady v technologické oblasti vyrovnával růst titulů klasické ekonomiky. Výraznějšímu propadu v pondělí zabránila společnost BMW, která zveřejnila pozitivní informace, mezi kterými bylo i oznámení o zvýšení dividend. V ostatních dnech tuto roly hrál např. Adidas a Bayer. Propadu se na druhé straně neubránila Lufthansa.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services