Svět karet kreditních

Svět karet kreditních
Týden utekl jako voda a už je tu druhá část našeho seriálu o kreditních kartách. Tentokrát se podíváme na nabídku českých bank a poradíme vám, jak se v ní zorientovat. Navíc pro vás máme jednu novinku – elektronickou kreditku pro každého.
V prvním dílu našeho seriálu jste se dozvěděli, že v současné době nabízí kreditní karty šest bankovních domů. Jak se v jejich nabídce zorientovat? Čeho byste si měli při výběru všimnout? Shrnuli jsme pro vás podmínky do několika bodů.

1. Poplatky

Prvním výdajem, který může přijít hned při sepsání smlouvy, je poplatek za vydání karty. Vydání karet standardních je zdarma nebo nejvýše za několik set korun, u modelů vyšší třídy s označením Gold je cena, vzhledem k nadstandardnímu pojištění, vysokým limitům a exklusivitě, ve výši několika tisíc korun. Dalším poplatkem může být měsíční vedení úvěrového účtu spolu s pravidelnými výpisy. Platba kartou u obchodníka vás nestojí nic, a to ani v zahraničí, ovšem výběry z bankomatů jsou obvykle dražší, často několik desítek korun za každý. Banky se tak snaží klienty motivovat k placení u obchodníka místo vybíraní hotovosti.

2. Podmínky vydání

Kredit ale neznamená jen úvěr, ale také důvěru, prověření finanční situace žadatele je tedy nezbytností. Každá banka po vás bude požadovat doklad o výši měsíčního příjmu. Dolní hranice, která je jakousi minimální zárukou, že budete mít z čeho úvěr splatit, se pohybuje přibližně okolo deseti tisíc. Výjimkou je nová karta MasterCard Electronic, na kterou si sáhnou i klienti s šesti a půl tisíci měsíčně. Váš měsíční příjem také ovlivňuje limit čerpání, tedy maximální částku, kterou můžete prostřednictvím kreditní karty utratit. Její výše obvykle odpovídá dvojnásobku potvrzeného měsíčního příjmu. U některých finančních domů se můžeme setkat ještě s podmínkou minimální doby vedení běžného účtu. Z jeho historie totiž banka pozná, jak se u vás točí peníze, jak často jste v mínusu a tedy nakolik vám může věřit.

3. Úročení

Banky často uvádějí úročení na měsíční bázi, úrok pak nevypadá tak hrozivě a rozdíly mezi jednotlivými nabídkami vypadají minimálně. Pokud ale úroky přepočítáme na roční bázi, dostáváme se na úroveň dvanácti až dvacetičtyř procent, a to je už slušné sousto. Pokud hodláte využívat postupného splácení úvěru, bude pro vás úroková míra podstatným argumentem.

Bezúročná lhůta, tedy období, po které neplatíte z dlužné částky žádné úroky, je také velmi důležitým parametrem. Dnes už je pro všechny banky samozřejmostí, pouze karty České spořitelny, které byly vydány před koncem minulého roku, a úvěrová karta ČSOB s režimem splácení 3 měsíce, bezúročné období neznají. Pozor ale na výběry z bankomatu, znamenají totiž čerpání hotovosti a to banky podporovat nehodlají - v tomto případě žádné bezúročné období neplatí.

4. Limity

Výše úvěrového limitu, tedy maximální částka, kterou můžete prostřednictvím kreditní karty utratit, závisí na ohodnocení vaší úvěruschopnosti bankou. Konkrétní postup stanovení limitů banky tají, ale obvykle odpovídá dvojnásobku průměrného čistého měsíčního příjmu. Pokud úvěr splatíte, můžete jej opět čerpat v plné výši.

Přehled podmínek kreditních karet na českém trhu
Kreditní karta Vydání karty (Kč) Měsíční vedení (Kč) Roční úročení (%) Bezúročná lhůta (dny) 1
Citibank Silver

1000

0

26,4

51

Citibank Gold

2000

0

26,4

51

ČS Classic 2

600

0

19,8

45

ČS Gold 2

3000

0

19,8

45

ČPOJ/eBanka 3

500

0

12,0

30

ČSOB Standard/Classic 4

500

7

12,0

30

ČSOB Gold 4

4000

7

12,0

30

HVB Bank Paegas Club

0

60

18,96

45

HVB Bank VISA/ČSA

500

30

18,96

45

HVB Bank Maxim Classic

0

60

23,4

45

HVB Bank Maxim Gold

3000

0

23,4

45

KB Intercard

350

50

22,8

40

CCS Kredo Mastercard Electronic

0

42

22,68

40

Vysvětlivky:
ČS - Česká spořitelna, ČSOB - Československá obchodní banka, KB - Komerční banka

1 maximální bezúročná lhůta; platí pro karty vydané v roce 2002, starší karty nemají bezúročnou lhůtu a jsou úročeny 12,5 resp. 14,50 % p. a.; karta pro klienty České pojišťovny, vydávání zajišťuje eBanka; 4  kata funguje jako charge karta - klient si při sepsání smlouvy vybere, zda chce splácet vše na konci měsíce bez úročení, anebo jednou za tři měsíce s úrokem 12 % p. a.

Detailní informace o jednotlivých kartách najdete v sekci kreditní karty.

A co nákupní úvěrové karty?

I když jde o podobné produkty, nákupní úvěrové karty se od kreditních podstatně odlišují. Nenajdete u nich bezúročné období, placení úroků se tedy nevyhnete. Druhým minusem je fakt, že až na Yeskartu nejsou použitelné v bankomatu a síť obchodů, které je přijímají, je podstatně menší než u bankovních karet. Pokud jde o náklady, neplatíte sice poplatek za vydání, ovšem úroky se vyšplhají na více než pětadvacet procent ročně. Výhodou je prakticky okamžité vyhodnocení žádosti o vydání karty a různé slevy v partnerských obchodních sítích.

CCS Kredo MasterCard Electronic

Včera byla na český trh uvedena zcela nová kreditní karta určená "téměř pro každého". Na Slovensku funguje od listopadu loňského roku a do dneška ji má už dvacet tisíc držitelů. U nás ji jako první přináší prostřednictvím Interbanky společnost CCS, která začátkem devadesátých let začínala s kartami pro placení pohonných hmot. V letošním roce se předpokládá vydání této karty sto tisícům klientů. V čem má být kouzlo jejího úspěchu?

MasterCard Electornic je domácí elektronická karta, což znamená, že ji lze použít pouze na území České republiky a jen u obchodníků s elektronickými terminály, tedy vždy s on-line ověřením. Tento fakt zvyšuje bezpečnost transakcí o řád a pro banku znamená nižší úvěrové riziko. Proto jsou podmínky vydání v porovnání s konkurencí podstatně příznivější - požadovaný minimální měsíční příjem je šest a půl tisíce a nemusíte mít u vydávající banky veden běžný účet. Další příznivou zprávou je nulový poplatek za vydání. Měsíčně však zaplatíte 42 korun za vedení úvěrového limitu a pravidelné výpisy. Bezúročná lhůta je nastavena na 40 dní, pokud ale chcete splácet postupně, připravte si 1,89 procenta měsíčně, což je na horní hranici konkurenčního pole. Vzhledem k nízkému úvěrovému riziku a zaměření karty na mladé rodiny a masový segment vůbec se dalo čekat nižší úročení. Do konce roku by však kartu Mastercard Electronic měly začít vydávat i další banky, které pravděpodobně nabídnou výhodnější podmínky. Máme se tedy na co těšit.

Mají kreditní karty za současných podmínek šanci na rozmach? A co říkáte na první elektronickou kreditku, líbí se vám? Přidejte do diskuse váš názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 3. 2002 13:59, PS

Design CCS Kredo karty je sice zajímavý, ale to je tak vše. Nemohu najít smysl karty typu "Mastercard Electronic". Funkčně je karta totožná s kartou Maestro, která je také vydávaná jako úvěrová (např. YES karta). Nemluvě o tom, že nálepku "Mastercard Electronic" najdete v současné době sotva na několika stovkách obchodů. Karta je přitom zjevně akceptovaná u všech obchodníků Maestro v ČR, takže ať žije přilepování dalších nálapek a chaos u obchodníků.
Další problém je, že karta není použitelná v cizině, takže jsme opět o několik let zpátky....

Pravděpodobně se tedy jedná jen o marketingovou snahu Europay v kartově nepříliš rozvinutých zemích, která se již několik let snaží přesvědčit všechny, že Mastercard=kreditní karta a Maestro=debetní karta, což minimálně v Evropě nikdy platit nebude.

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2002 5:44, Jiri, Toronto (Jirka19@hotmail.com)

Ja jsem v Torontu (Canada) a kdyz tu tak ctu, jake jsou v CR podminky creditek, pripada mi to jako kocourkov. Pokud to mohu porovnat s VISA, MASTERCARD a AMERICAN EXPRESS tady a v CR, je mi az lito lidi v CR, protoze ty carty, co tam mate, nemaji s creditkama skoro nic spolecneho. Navic, CR jeste neni ani vybavena systemy na overeni caret (tzv. tim overenim ONLINE). Semtam se pry daji najit, ale jeste to neni bezne. Myslim, ze by se zezacatku mel vybudovat system, aby vubec provozovani Creditnich caret bylo mozne, protoze kdyz se na to podivam ted, creditky sice v obehu jsou, ale nejsou na ne podminky. Pokud chce CR jit do EU, je to jedna z veci, na ktere by se mela zamerit. CR neni jeste na pouzivani creditek pripravena.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čas karty kreditní

8. 3. 2002 | Dušan Hradil

Čas karty kreditní

Debetní platební kartu má téměř každý klient banky, kreditní karta se zatím u nás moc nezabydlela. Její čas však přichází, letos má totiž zažít svůj boom. První díl seriálu o kreditních... celý článek

Partners Financial Services