Vývoj kapitálových trhů ve dnech 2. - 8. 3. 2002

David Petráček | 11. 3. 2002
Vývoj kapitálových trhů ve dnech 2. - 8. 3. 2002
Trhy šly po dlouhé době radostně nahoru. Proč - a kdo na tom nejvíce vydělal?

Spojené státy

V pondělí předvedly americké kapitálové trhy impozantní růst. Tento den nedošlo k oznámení žádných makrodat a trhy tedy dále absorbovaly čísla oznámená minulý týden. Výrazně stoupaly hlavně letecké společnosti, automobilky (General Motors i Ford slušně získaly) i technologie, kde především díky společnosti Cisco vzrostl Nasdaq o více než 3 procenta. Nepříjemně tento den překvapil investory šéf společnosti Oracle, který vyjádřil znepokojení nad dalšími hospodářskými výsledky, a poslal tak svými výroky akcie společnosti výrazně dolů.

V úterý se indexy Nasdaq a Dow Jones vydaly opačným směrem. Zatímco DJIA se celý den pohyboval v záporných číslech, Nasdaq opět posiloval. Odpoledne však oslabil, a proto nedošlo k výraznějšímu růstu. Výrazně vyšší než se očekávalo byl tento den index ISM pro nevýrobní sektor a dal tak předpoklad pro další mírný růst.

Začátek středečního obchodování byl ve smíšeném duchu, kdy technologické tituly spíše oslabovaly, a to vlivem negativních zpráv a vybírání zisků po pátečním a pondělním růstu. Dow Jonesův index naopak posiloval, a to díky bankovnímu sektoru a cyklickým titulům. Hlavní podíl na růstu však měl bezdrátový sektor, kde např. společnost Sprint těžila z potvrzení výhledu, kterým reagovala na downgrade od SoundView. Dobře se tento den dařilo i leteckým společnostem, kde společnost UAL zažehnala hrozící stávku mechaniků. Ani biotechnologie se ve středu nedržely zpátky. V odpoledních hodinách byla zveřejněna zpráva o nových objednávkách pro tovární zboží, které vzrostly podle očekávání o 1,6 procenta. Tento den byly také zveřejněny informace z "béžové knihy", které ovšem nebyly nijak převratné.

Ve čtvrtek bylo před začátkem obchodování k dispozici mnoho pozitivních informací. Byl to příznivý vývoj na zahraničních trzích, makroekonomická data potvrzující zlepšování ekonomického vývoje (produktivita za 4Q vzrostla o 5,2% a dodatečné žádosti klesly o 5 tis.) a pozitivní zprávy o prodejích v obchodních řetězcích za únor, kdy např.u Wall Martu prodeje rostly o 10,3%. Tyto informace vedly po otevření k růstu, avšak vybírání zisků před projevem A. Greenspana před senátem USA trhy oslabilo. Ani po ní se trhy nevzpamatovaly, a to i přes její optimistický ráz týkající se oživení americké ekonomiky. Mezi obory, které tento den vykazovaly pozitivní vývoj a vyčnívaly tak nad jinak stagnujícím trhem, patřil maloobchod, ropa, automobily a železnice.

V pátek byl před zahájením obchodování oznámen vývoj nezaměstnanosti, který dopadl nad očekávání dobře. Za uplynulý měsíc vytvořila zvýšená poptávka po pracovní síle ve stavebnictví, maloobchodě a hlavně ve službách 66 tis. nových míst (očekávalo se 12 tis.) a míra nezaměstnanosti klesla na 5,5% (ekonomové očekávali 5,8%). Tato neočekávaná zpráva vnesla mezi investory optimismus a zapříčinila růst indexů Nasdaq a DJIA na začátku obchodního dne.

Evropa

Vývoj na dvou hlavních burzách v Evropě (v Londýně a ve Frankfurtu) byl téměř totožný, když obě burzy ve stejné dny rostly a ztrácely. Ve svém konečném důsledku byl tento týden pro evropské trhy pozitivní. V Evropě začíná převažovat názor o ekonomickém oživení. Svědčí o tom i nezměněné úrokové sazby ECB po jejím zasedání ve čtvrtek a nezaměstnanost v Německu, která v únoru vzrostla o jeden tisíc (čekávalo se 20 tisíc), což je nejméně za posledních 14 měsíců.

Mezi lákadla patřila uplynulý týden společnost Siemens. Po vzoru USA rostly i letecké společnosti a některé dny se velice dařilo i bankovnímu sektoru

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services