Vydá se euro konečně vzhůru?

Vydá se euro konečně vzhůru?
Euro pokleslo vůči dolaru za tři roky své existence zhruba o dvacet procent. Analytici a ekonomové od té doby takřka pravidelně přicházejí s novými argumenty, že je euro podhodnocené a musí posílit. Ale je to pravda?

Mezi oblíbené argumenty pro posílení eura patřil v minulosti zejména relativně nižší růst cenové hladiny v eurozóně a rekordní deficit běžného účtu USA. Mezi novější argumenty patří vyšší úrokové sazby na peněžním trhu v eurozóně a zavedení fyzického eura do oběhu. Euro se však doposud zdaleka nevrátilo k původní paritě 1:1, natožpak ke své hodnotě z počátku roku 1999. Kurs dolaru a eura bývá dnes často diskutován až s lehkým nádechem mystičnosti a o dolaru se obrazně říká, že "odolává zákonům gravitace" (ostatně podívejte se na grafy kurzu koruny k dolaru a k euru a uvidíte sami).

Na výkonnosti dolaru vůči euru však není nic neobvyklého a nepochopitelného - jenom je potřeba na chvíli opustit svět ekonomických modelů a necht se poučit z historie. Euro totiž postrádá fundamentální faktor, který v historii působil jako jazýček na vahách určující, která měna poroste a která oslabí. Evropská unie a její klíčové ekonomické instituce jako Ecofin (pravidelné měsíční setkání ekonomických ministrů EU, koordinující kursovou politiku) a ECB nemají explicitní konzistentní kursovou politiku. Jenže právě postoj oficiální autority, která má pravomoc k provádění intervencí, je zodpovědná za kursovou politiku a ovlivňuje vnímání tohoto postoje trhem, se v historii ukázalo jako kritický faktor ovlivňující dlouhodobě měnový kurs. Jako příklad nám může posloužit dopad oficiální politiky USA na měnový kurs dolaru vůči jenu.

srpen 1971 - červenec 1973 Politika slabého dolaru: ukončení konvertibility na zlato, devalvace. Dolar oslabil vůči jenu o 25 %.
červenec 1973 - prosinec 1976 Snaha o stabilizaci dolaru: na žádost Fedu jsou prováděny intervence na podporu dolaru. Dolar posílil vůči jenu o 11 %.
leden 1977 - listopad 1978 Politika slabého dolaru: ministr financí M. Blumenthal naznačuje nutnost oslabení dolaru. Dolar oslabil vůči jenu o 33 %.
listopad 1978 - leden 1981 Snaha o stabilizaci dolaru: v listopadu 78 především z obav ze zrychlení inflace začínají masivní intervence na podporu dolaru. Dolar posílil vůči jenu o 5 %.
leden 1981 - leden 1985 Politika silného dolaru: prezident Reagan a ministr financí vyjadřují podporu dolaru a silný dolar vítají jako ekonomicky žádoucí. Dolar posílil vůči jenu o 13 %.
leden 1985 - leden 1989 Politika slabého dolaru: ministr financí J. A. Baker III. naznačuje nutnost oslabení dolaru vůči jenu, intervence proti dolaru. Dolar oslabil vůči jenu o 49 %.
leden 1989 - leden 1993 Bushova administrativa nemá jednoznačnou a konzistentní kursovou politiku. Kurs je ve vleku sekundárních faktorů a japonské oficiální politiky. Od léta 1989 do léta 1990 dolar vůči jenu posílil, poté se vrátil zhruba na úroveň z ledna 1989.
leden 1993 - leden 1995 Politika slabého dolaru: ministr financí naznačuje nutnost oslabení dolaru vůči jenu. Dolar proti jenu oslabil o 20 %.
leden 1995 - červen 1998 Politika silného dolaru: ministr financí R. Rubin slovně vyjadřuje podporu silného dolaru, intervence na podporu dolaru. Dolar posílil vůči jenu o 40 %.
červen 1998 - srpen 1999 Politika slabého dolaru: Rubin hovoří o nutnosti oslabení dolaru vůči jenu, intervence proti dolaru. Dolar oslabil vůči jenu o 19 %.
srpen 1999 – současnost: Politika silného dolaru a slabého jenu: Po opakovaných neúspěších fiskální stimulace poptávky a nízkých úrokových sazeb Japonsko zkouší "quantitative easing": Bank of Japan kupuje dluhopisy a postupně oslabuje jen. Dolar posílil vůči jenu o 17 %.

"Nemít kursovou politiku, a my ji nemáme, neznamená, že jde o přehlížení s pozitivními či negativními úmysly. Prozatím jde o zkrátka o přehlížení," pravil v dubnu 1999 Wim Duisenberg, hlavní evropský bankéř. Jinak řečeno, cílem Evropsé centrální banky (ECB) je cenová stabilita a její postoj k měnovému kursu je "ruce pryč", dokud neohrožuje cenovu stabilitu. ECB zareagovala na pád eura až po jedenadvaceti měsících jeho téměř soustavného poklesu. Proč tak pozdě? Částečně proto, že po určitou dobu nepovažovala depreciaci eura za hrozbu pro cenovou stabilitu, částečně také z důvodu očekávání, že euro se stabilizuje "samo" s tím, jak ve prospěch eura začnou pracovat fundamentální ekonomické hodnoty jako relativně nižší míra inflace vůči USA.

Inflace však nedeterminuje měnový kurs, ale naopak měnový kurs determinuje budoucí inflaci a jak říká David Ranson (H. C. Wainwright Economics), teorie parity kupní síly nefunguje nazpět, ale kupředu. Proč se také růst úrokových sazeb ukázal vzhledem k zastavení depreciace eura jako neúčinný? Růst úrokových sazeb většinou snižuje budoucí výnosy z akcií a obligací a celkově působí negativně na ekonomickou aktivitu, čímž stlačuje poptávku po penězích a eliminuje tak pro měnový kurs jinak pozitivní efekt plynoucí z přílivu kapitálu motivovaného snahou využít vyšších úrokových sazeb pro uložení peněz.

Od zavedení eura v 1999 byl postoj ECB lákadlem pro obchodníky s měnou. ECB a ekonomičtí ministři EU v následujících měsících sice občas zmiňovali, že kurs eura je v rozporu s fundamentálními ekonomickými hodnotami a někdy dokonce vyjadřovali přání mít silnější euro (např. německý ministr financí Hans Eichel, 2. 3. 2000). Absence konkrétních kroků na posílení eura, tedy intervencí, však neinspirovala důvěru trhu v takováto prohlášení. Růst úrokových sazeb ani relativně nižší míra inflace nedokázaly pád eura zastavit. Euro našlo své dno až po intervencích z podzimu 2000. Od té doby se euro nedotklo své rekordně nízké hodnoty z 26. října (0,8234 USD) a jeho průměrná hodnota za posledních šest měsíců činí zhruba 0,89 USD. Znamená to, že se euro vrátí k paritě nebo dokonce k hodnotám z prvního čtvrtletí 1999? Někteří ekonomové poukazují na relativně vyšší úrokové sazby na peněžním trhu v eurozóně a vyrovnání dlouhodobých úrokových sazeb vůči USA jako další indikátor budoucí apreciace eura. Vyšší úrokové sazby však nejsou příčinou silné měny. Jak ukazují zkušenosti ze zemí, jejichž měny devalvovaly, vysoké úrokové sazby jsou důsledkem nedůvěry trhu v danou měnu.

Jak se tedy kurz eura bude vyvíjet do budoucna? Domnívám se, že euro se bude prozatím obchodovat v rozmezí 0,8 - 0,9 USD. Mezi faktory, které by mohly euro výrazně posílit až k paritě, by patřilo zejména případné podlehnutí Bushovy administrativy protekcionistickým tlakům ze strany amerických vývozců. Jinak podle mého názoru ekonomy a investory očekávající výrazné posílení eura vůči dolaru čekat jen zklamání.

A co si o kurzu eura myslíte vy? Má evropská ekonomika vůbec šanci konkurovat americkému motoru? Podělte se s námi o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 2. 2002 10:55, Vavřinec Kryzánek

Omlouvám se všem čtenářům za pravopisné chyby, už se příště nebudou opakovat.

+34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services