Zázraky neumí ani dluhopis

Zázraky neumí ani dluhopis
Již za úvodních šest týdnů letošního roku vložili lidé do tuzemských podílových fondů své úspory v sumě několika miliard korun. Jako kdyby jim někdo poradil, aby konečně začali počítat, a tak týdně investují 500 až 800 milionů. Ale vědí, kam vlastně peníze dávají?

S obrovským náskokem dominují trhu dvě investiční společnosti: IKS Komerční banky (profil, názory), spravující ve fondech 18 miliard korun a Investiční společnost České spořitelny (profil, názory), která obhospodařuje 26 miliard korun. Je pochopitelné, že se zájem našich velmi konzervativních střadatelů plně soustředí na konzervativní trhy - peněžní a dluhopisový. Fondy peněžního již hospodaří s 30 miliardami, majetku v dluhopisových fondech je kolem 10 miliard korun.

Dochází však k zajímavému vývoji, který jistě o mnohém vypovídá. Zatímco nejkonzervativnější fondy peněžního trhu se letos mohou chlubit již 2,5 miliardami, do dluhopisových přiteklo jen 1,8 miliardy. Něco tu však nehraje, protože oba lídři prodejů vykazují větší prodeje u dluhopisových fondů. Až při bližším zkoumání zjistíme, kdo je to ten "černý vzadu": ČSOB Výnosový (profil, názory) totiž inkasoval od začátku roku také téměř miliardičku. Není to sice "pravý" fond peněžního trhu pro obyčejné smrtelníky, ale u nás zatím speciální versus veřejné (UCITS) fondy nerozlišujeme. Do Výnosového tak nenosí peníze lidé, ale institucionálové.

Naši střádalové od začátku roku rozdávají karty (tedy miliony) ve zkratce takto:

IKS KB ISČS 1.IN ŽB-Trust celkem
celkem 1678 1454 100 160 3392
z toho:
peněžní trh
704 685 40 160 1589
dluhopisové 974 769 60 - 1803

Je zřejmé, jakou mají dva první hráči převahu, a protože celý segment akciových fondů stále skomírá na úbytě (kromě 177 milionů v druhém lednovém týdnu), lze abstrahovat i od něj. AKAT sice vykázal za leden v odvětví fondů "obrat" ve výši 484 milionů korun, ale jde-li o prodej + odkupy, pak jde skutečně a doslova o nicneříkající údaj.

Dluhopisy tedy "vedou"

Zdá se na první pohled, že jde o "první vlaštovku pokroku" mezi většinou našich, přiznejme, poněkud zabedněnych střádalů. Například klienti České spořitelny uložili do dluhopisových fondů od začátku roku 3 miliardy, zatímco do našeho největšího fondu peněžního trhu Sporoinvest (profil, názory) "jen" 685 milionů. V Komerční bance je tomu obdobně. Jde však o to, zda jde o pokrok či jen novou vlnu zabedněnosti?

Rozhodující totiž může být nejen rostoucí zkušenost klientů i lepší kvalifikace či erudice bankovních poradců, ale jistě zejména vyšší výnosy. Ty se nyní za uplynulé šestiměsíční období pohybují u fondů peněžního trhu jen kolem dvou procent, zatímco dluhopisové většinou nyní dosahují půlroční zhodnocení nad pět procent. Jde jistě o vyjimečnou výkonnost, danou velmi příznivým obdobím loňského podzimu, kdy měly tuzemské dluhopisové trhy doslova žně. Kde však loňské sedmi až desetiprocentní sněhy jsou?

Tučné a hubené

Jako biblické roky - jen ne tak pravidelně a nikoli roky - střídají se taková období na každém trhu. Podívejme se jen na uplynulý dluhopisový rok ilustrovaný Sporobondem, největším obligačním fondem: pět hubenych měsíců bylo vystřídáno až koncem srpna pěti tučnými.

Co však přijde, až se inflace i sazby opět začnou tlačit vzhůru? A kdy že k tomu dojde? Podle odhadů společnosti Patria bude inflace ještě celé první pololetí klesat až ke dvěma procentům a pak zase vystoupá ke čtyřem na konci roku. Co udělají naši střádalové, až pocítí první zakolísání svých penízků? Utečou zpátky na peněžní trh, nebo již tuší, za co inkasují prémii? A že pro dlouhodobější úspory je volba dluhopisového fondu jasně racionálnější?

Co si o investicích do dluhopisů myslíte vy? Jde u většiny lidí jen o módní vlnu nebo je to znak lepšího přístupu bankéřů na pobočkách? Podělte se s námi o své názory!

Autor je zaměstnancem Investiční společnosti České spořitelny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services