Na frontě KTP Quantum zatím klid

Na frontě KTP Quantum zatím klid
Minulý pátek sliboval senzaci. MF Dnes napsala, že KTP Quantum má problémy. Zatím to však spíše vypadá, že si pouze zvolili vlastní interpretaci slov KCP a všechno je jinak.

Text článku sliboval zajímavá odhalení. Podle autorů totiž KTP Quantum vyplácelo výnosy z vkladů nových klientů, formulace dokonce zněla tak, že čtenář mohl dospět k závěru, že jde o zjištění Komise. (Informace KCP najdete zde.) Ta však všechny, kteří by nejraději KTP viděli na kolenou musela zklamat. Prý zde bylo pouze takové podezření, které se nakonec neprokázalo. Podezření vycházelo z faktu, že majetek klientů nebyl striktně oddělen od majetku firmy.

Mnohem lépe podložené (ač stále spíše v rovině spekulací) bylo a je podezření, že hodnota aktiv nakoupených pro klienty zdaleka nedosahuje toho, co klienti do KTP vložili. Téměř polovinu jejich majetku totiž činí akcie lázeňského projetku Médeia Bohemia. Pokud je to skutečně polovina, pak mají klienti akcií Médeii za více než jednu miliardu korun. Autoři textu v MF Dnes uvedli, že ČSOB, která má za skupinou Quantum pohledávku, si nechala lázně (Jáchymov a Teplice nad Bečvou) ocenit a že jejich hodnota je maximálně půl miliardy korun. Tyto dva podniky přitom představují většinu hodnoty Médeii a pokud by ocenění ČSOB odpovídalo skutečnosti, znamenalo by to, že KTP Quantum chybí několik stovek milionů korun. Tím však celý propletenec nekončí. Většinový podíl v Jáchymově má totiž v rámci repoobchodu stále v zástavě kyperská pobočka slovenské skupiny Penta. Jak nám loni v září řekl Karel Takáč, spolumajitel KTP Quantum, šlo o zajišťovací převod použitý při financování jednotlivých akvizic. Pokud byl tedy Jáchymov kupován za půjčku od Penty, tak zde může mít Médeia stále nějaké závazky. Tento dluh by dále snižoval skutečnou hodnotu Médeii.

Ocenění akcií Médeii v portfoliích klientů je další spornou otázkou. Podle Takáče (viz náš rozhovor ze září 2001) jsou oceněny podle zákona pořizovací hodnotou. KTP Quantum tak může nakrásně tvrdit, že zákaznický majetek má stejnou hodnotu jako vklady klientů. Pokud bychom však požadovali tržní ocenění narazíme na problém. Médeia se neobchoduje a tak to není možné, mohlo by se však ukázat, že se jednotlivé strany (zákaznický majetek a vklady) nerovnají. V pro klienty příjemné variantě by zde byl přebytek (čemuž však teoreticky odporuje výše zmíněné ocenění ČSOB), nebo by zde zela velice nepříjemná díra, třeba i v řádu stovek milionů. Na její zacelení samotné KTP nemá, jeho vlastní jmění je totiž pouhých pětatřicet milionů.

28 procent p.a.?

Ocenění Médeii v portfoliích však má ještě jednu důležitou souvislost. Pokud jsou její akcie oceňovány pořizovací cenou, pak (pokud nejsou střídavě kupovány a prodávány za různé ceny) zde neexistuje prostor pro jejich přecenění a tím realizaci jakéhokoliv výnosu. Jestliže jejich podíl na portfoliích je polovina, pak celý garantovaný výnos (u řady klientů stále 14 procent) musí vynést zbývající polovina vkladu klientů. Jednoduchá aritmetika nás tedy dovede k závěru, že výnos části vkladu klientů investovaná mimo Médeu musí činit až 28 procent. Jak k těmto výnosům dochází nikdy nikomu obchodníci z KTP Quantum nevysvětlili… Druhou možností je, že se výnosy vytváří uměle neustálým přeléváním akcií Médeii za různé ceny.

Naši milí klienti, všechno je pojištěné…

V mnoha materiálech společnosti lze nájít krásnou větičku o tom, že peníze vložené do firmy jsou pojištěny Garančním fondem obchodníků. Ten jak známo je stále prázdný a asi bude mít problémy s výplatou peněz klientům Private Investor a Finnexu. Případný krach KTP Quantum by byl pro Garanční fond pořádnou ranou, kterou by asi musela řešit vláda. Pravdou ale také je, že pokud by KTP skutečně připsalo majetek jednotlivých klientům na jejich vlastní účty v SCP (tak jak žádá KCP), mohl by být skutečný „nápor“ na Garanční fond mnohem menší. Tento fakt, že pojištění se možná vztahuje jen na část klientských peněz zatím KTP nikde neuvádí a své klienty o něm rozhodně neinformuje. Asi to zní mnohem hůře než větička o tom, že všechny vklady jsou pojištěny.

"Nejlépe" se však k tomuto problému postavila PR agentura KTP Quantum. Jak si můžete přečíst v jejich vyjádření k článku týdeníku Euro vytahují špínu na každého, kdo se kolem jejich klienta jen mihne. Petr Koblic, který šéfuje Garančnímu fondu je současně zaměstnancem společnosti CAIB. Tu v současnosti vyšetřuje KCP v souvislosti s podezřením na zneužití insider informací při obchodování s akciemi Unipetrolu. Mediální zástupci KTP neváhají tuto skutečnost spojovat s kauzou svého klienta…

Čekat, čekat, čekat

Pokud je v KTP nějaký problém, budeme si muset na jeho odhalení počkat. Nejbližším termínem může být konec února, kdy uplyne lhůta, kterou společnosti poskytla KCP pro odstranění některých nedostatků. Především to bylo striktní oddělení zákaznického majetku od majetku firmy a připsání klientských cenných papírů přímo na účty v SCP. Podle informací Radky Procházkové z KCP už tyto dvě skutečnosti společnost splnila. Dalším požadavkem KCP bylo zlikvidnění portfolií, což v podstatě znamená prodej Médeii. Vzhledem k tomu, jak vágně své požadavky KCP v tomto bodě formulovala (ač se často v médiích tvrdí, že KCP požadovala snížení podílů neobchodovatelných aktiv na 30 procent, není to podle vyjádření Komise pravda), může být pouhá snaha o prodej lázní hodnocena jako splnění požadavku. KCP se tak nažere a KTP Quantum zůstane celé.

Přečtěte si:
dopis právníka KTP Quantum šéfredaktorovi MF Dnes v reakci na článek z 8. února 2001
vyjáření Strategic Consulting (PR agentura KTP Quantum) k článku v týdeníku Euro

Informace, které jsme o KTP Quantum přinesli v září 2001.

Napadá vás nějaký způsob jak vydělat 28 procent ročně? Co si myslíte o KTP Quantum? Podělte se o své názory s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 2. 2002 14:47, Harpagon

Jistý bulvární plátek Hospodářské noviny v dnešním čísle na s. 1-2 uvádí, že se jedná o úvěr ČSOB ve výši 130 mil. (přešel na ČSOB z IPB prodejem podniku) zajištený zástavním právem k akciím Lázní Jáchymov; ČSOB má dále zástavní právo k Lázním Bohdaneč a Teplice. Akcie Lázní Jáchymov (podle HN současně zastavené ve prospěch ČSOB) byly převedeny do majetku společnosti Penta v rámci zajišťovacího převodu k úvěru přes 120 mil. Kč (dlužníkem má být od září 2001 Médea - za kolik akcie Médea od KTP koupila a zda je zaplatila, se neuvádí). KTP odhaduje majetek znehodnocený zástavami na 1,3 mld. Kč. Podle HN vznikl čistý dluh 1 miliarda Kč. Klienti KTP Quantum, čtěte, mám vás rád!

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 2. 2002 17:38, Harpagon

Mám za to, že ze serveru iDnes zmizely inkriminované články proti KTP Quantum. Jinak dočkejme jako husa klasu dne 28.2.2002, kdy má být provedeno opatření k nápravě, uložené Komisí pro cenné papíry, tj. restrukturalizace portfolia. Ovšem Komise nestanovila KTP Quantum konkrétní pravidla pro podíl neregistrovaných cenných papírů v zákaznickém majetku a nestanovila žádné limity pro jednotlivé investiční instrumenty. To je vtipné, že?
Viz: http://www.sec.cz/download/Themes/zpráva%20pro%20zákazníky.rtf

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

KTP Quantum

3. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Významnou firmou se během šestileté existence stal náchodský obchodník s cennými papíry KTP Quantum. Soustředili jsme o ní všechny dostupné dokumenty.

Partners Financial Services