Bez inflace garantovaný fond nepostavíš

Bez inflace garantovaný fond nepostavíš
Mnohaměsíční boj s Komisí o schválení byl nakonec na přelomu roku korunován vítězstvím. Místo rychlého uvedení odsouhlaseného produktu na trh ho ale nyní čeká uložení do skříně v deskách se štítkem "pozastavené projekty".

Řeč je o garantovaném fondu IKS Komerční banky. O záměru této investičky uvést garantovaný fond na trh jsme psali již mnohokrát. Například v tomto pravidelném fondovém komentáři loni na počátku léta, kdy náměstek IKS KB Pavel Hoffman prezentoval jejich výhody na investičním semináři. Naposledy se o garantovaném fondu zmínil v rozhovoru Pavel Pršala. Nyní je všechno jinak, projekt se odkládá a na vině není Komise, ale trh. "Při současné úrovni úrokových měr bychom byli schopni nabídnout maximálně padesáti procentní participaci na akciovém indexu. Taková odměna za riziko je podle našeho názoru nedostatečná, výnos pro podílníka by se i v letech, kdy se budou kapitálové trhy vyvíjet příznivě, pohyboval zhruba na úrovni dluhopisového fondu," vysvětlil již zmiňovaný Pavel Hoffman, proč fond na trh neuvedou.

Komu není jasné, jaká je vazba mezi participací a bankovními úrokovými sazbami, doporučuji si přečíst článek Udělej si sám, vysvětlující konstrukci garantovaného fondu. Stručně jen připomeňme, že většina peněz se uloží na peněžní trh a za zbytek se nakoupí opce na akciový index. Když se loni IKS do boje o schválení garantovaného fondu pustila, vynášel peněžní trh v průměru 5 procent ročně. Správci by tak stačilo uložit na peněžní trh osmdesát procent portfolia fondu. Z něj by se za 4,5 roku stalo díky úrokům 100 procent nominální investice. Nižší úroky ale znamenají nižší výnosy peněžního trhu, nutnost vložit na garanci více než osmdesát procent portfolia a tedy také nižší podíl na výnosech kapitálových trhů. No a dostat z případného slušného patnáctiprocentního ročního růstu indexu Dow Jones jen 7,5 procenta, to opravdu za rizika a omezení garantovaného fondu nestojí. Jelikož se všechny prognózy shodují, že posilování koruny hned tak neskončí a centrální banka proti němu nemá jiný efektivní nástroj, než snižování úrokových měr, nelze očekávat, že by projekt garant byl v tomto nebo příštím roce aktuální.

Prodává se jako o život

Klesající sazby ale jinak mají na investiční společnosti blahodárný účinek. Realita termínovaných vkladů s ročním výnosem od dvou do tří procent donutila k hledání jiných spořících a investičních nástrojů i ty největší konzervativce. Někteří určitě padli do sítí Oranžového konta ING (profil, názory), většina ale přichází do fondů. V důsledku toho jen za minulý týden nabobtnaly tuzemské fondy o neuvěřitelných 816 milionů nových investic. Nejvíce z tohoto koláče získal OB Invest do svého ČSOB výnosového (OFOBICAK) - fondu peněžního trhu pro korporace. Souboj ISČS versus IKS vyhrála o dvacet milionů ISČS. V měsíčním hodnocení ale stále výrazně vede IKS KB. Ta za poslední měsíc získala 1,05 miliardy korun nových investic oproti 837 milionům ISČS.

Špatnou výkonnost mají i dluhopisy

Kromě fondů peněžního trhu majetek připadající na podílový list u ostatních kategorií poklesl. Fondy s největším týdenním propadem kurzu se rekrutují převážně z kategorie akciových. Za zmínku stojí propad Trendbondu ISČS (profil, názory) o 1,27 procenta. Fond tak smazal bezmála polovinu výkonnosti získané během tříměsíční existence. Trendbond zřejmě doplatil na svou angažovanost v Polsku, o kterém se mezi portfolio manažery stále více mluví jako o evropské Argentině. Krátkodobí investoři tamní trh opouštějí a zlotý v důsledku toho klesá.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Proč se fondům letos tak daří? je Polsko Argentinou? Jaká participace na indexu by pro vás byla u garantovaného fondu zajímavá? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

22. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

Více než rok je Pavel Pršala šéfem Investiční kapitálové společnosti Komerční banky. Za tu dobu stoupl podíl IKS KB na nových prodejích z deseti na padesát procent a stala se druhou... celý článek

Udělej si sám

15. 6. 2001 | Petr Vykoukal

Udělej si sám

Garantované fondy jsou často prezentovány jako složitě konstruovaný produkt, který lze jednoduše nabízet. Správce totiž slibuje po uplynutí stanovené doby navrácení celé vložené částky... celý článek

Spořitelní peníze v hrsti, komerční holub na střeše

11. 6. 2001 | Tomáš Prouza

Spořitelní peníze v hrsti, komerční holub na střeše

Spořitelna minulý týden učinila další krok k získání peněz, které má v některých fondech SIS, zatímco IKS si může spokojeně mnout ruce. Zdá se, že Felix zatím slaví úspěchy. A brzy... celý článek

Partners Financial Services