A co mé zlaté zuby

A co mé zlaté zuby
V kanceláři sedí tři lidé. Manažer, sekretářka a já coby žadatel o zaměstnání. Inzerát nesliboval desetitisícové částky měsíčně ani závratnou budoucnost ve službách nadnárodní společnosti. To jsem ani nechtěl, vlastně jsem jen zkoušel, co obnáší zaměstnání s honosným názvem "finanční poradce" u novodobých lichvářů.
Cesta k pohovoru nebyla jednoduchá. Letáček odkazoval na zelenou linku. Tam ovšem jakmile zjistili, že nemám zájem o nejrychlejší hotové peníze, ale o zaměstnání, vyprchalo nadšení operátorky. Slova: "Já vás přepojím na personální oddělení" vyzněla naprázdno. Na druhém konci drátu totiž nastalo definitivní ticho. Ani žádosti o číslo nebylo vyhověno. Naštěstí existuje telefonní seznam. Trvalo zhruba jednu minutu než se stanovil termín schůzky, přesně v den i hodinu, jak jsem navrhl.

Nenechte se odradit

"Nejdříve budete roznášet letáky s vaším kontaktem," řekli mi. Pak prý potenciální klient kontaktuje jejich centrálu a já jako obchodní zástupce budu pověřen poskytnutím půjčky. A to kompletně, tedy prověřením bonity klienta, sepsáním smlouvy, poskytnutím šeku na požadovanou částku a výběrem splátek. "Nejdůležitější je vydržet," upozorňuje manažer v modré košili se žlutou kravatou. Prý zpočátku si musím vybudovat své teritorium, a pak se klienti a tedy i provize jen pohrnou.

Takový finanční poradce nemusí mít vysokoškolské vzdělání, ba ani ze znalosti produktů mě nezkoušeli. A co tedy má mít dealer půjček a výběrčí v jednom? Osobní šarm. Co si však pod tímto kouzelným slovem představit? Praxi nemám. Ovšem při představě výběru hotových peněz od lidí, kterým nikdo jiný nepůjčí, mě napadají hlavně veliké svaly, tmavé brýle a kožené pouzdro v podpaží. To zdůrazněno nebylo. Možná pomáhá hrozba soudů a exekuce majetku. Takový proces je ale poměrně zdlouhavý, naše soudy pracují tempem, že oproti nim i šnek pádí. To, zda je klient schopen půjčku splácet, musím odhadnout vizuálně. Prý "když tam ten člověk nebude mít ani ledničku, není co řešit."

Úrok do nebe

Ve středověku mohli půjčovat peníze pouze židé. Ti takový monopol vskutku dokázali využít. Půjčovali i králům. A když vládcové nemohli dluhy splácet, nechali židy v lepším případě vyhnat, v horším zabít. Nyní v tradici vysokých úroků pokračují specializované firmy, novodobí lichváři. Oproti bankám nevyžadují ručitele ani složité vyplňování formulářů, jsou flexibilnější a při půjčování peněz celkově ochotnější. Za to vše si nechávají bohatě zaplatit. Na našem trhu působí například firmy Provident Financial nebo Fast Finance.

O místo jsem žádal v jedné z nich. Její základní jmění zapsané v obchodním rejstříku činí třicet milionů korun a stoprocentním vlastníkem firmy je akciová společnost Multicredit Group se základním kapitálem jeden milion korun. V Čechách podle našich informací fungují zhruba od října loňského roku, ale již dříve, prý úspěšně, působili na Moravě. V Praze mají asi sto zaměstnanců, většina z nich jsou dealeři, kteří pracují na vlastní živnostenský list.

Úroky, respektive roční procentní sazby nákladů (pozn. zveřejnění RPSN ukládá zákon 321/2001, více zde), dosahují astronomických výšin. RPSN u krátkodobé půjčky dosahuje až sta procent. Splatnosti těchto půjček jsou maximálně 21 nebo 26 týdnů. Pro ilustraci, půjčka dvaceti tisíc na půl roku vás bude stát dalších deset tisíc navrch. Splácení se realizuje týdenními, respektive měsíčními splátkami. Můžete sice žádat o půjčku až do výše padesáti tisíc korun, ale napoprvé dostanete maximálně dvacet tisíc. Firma též poskytuje hypotéky. Nepleťte si je s hypotéčním úvěrem u bank. V tomto případě se jedná o středně až dlouhodobý úvěr (splatnost 1 – 5 let) s ručením nemovitostí. Roční úroky činí až čtyřicet procent.

Přírodní selekce

Tak nazval přijímání pracovníků výše zmiňovaný manažer v modré košili. Reagoval na mou otázku, proč přijímají tolik nových finančních poradců. "Ne každý se na tuto práci hodí a já to při setkání nepoznám," řekl mi. Hlavním důvodem se však zdá, že firma potřebuje velký počet roznašečů letáků, kteří pracují zdarma. Finanční příjem se objeví až tehdy, kdy dealer začne vybírat splátky. A doba, než se k tomu dopracuje, může prý trvat až půl roku. Navíc neexistuje žádná jistota, že klient, který volá na základě mého letáku, mně bude skutečně přidělen. Co když firma jen hledá bláznivé důvěřivce, kteří budou po určitou dobu pracovat proto, aby smetanu slízl někdo úplně jiný?

Na otázku, jak vysoká je tedy odměna dealera, jsem zpočátku konkrétní odpověď nedostal. Prý to závisí na intenzitě mojí práce a zčásti i na náhodě. Požadoval jsem konkrétnější vyjádření. Tedy finanční poradce (dealer) dostane patnáct procent z celkové částky, kterou vybere od dlužníků. Tato suma se však ještě krátí podle procenta neplatičů. Aby si člověk tímto "povoláním" vydělal na slušný život (řekněme 18 tisíc korun hrubého), musel by měsíčně vybrat 120 tisíc korun. A kolik průměrně dostanou dealeři? Opět to samé: "Závisí to na tom, jak usilovně pracují." Prý příjem některých činí až 150 tisíc korun.

Neméně podivný byl dotazník, který jako uchazeč o zaměstnání prý musím vyplnit. Obsahuje mimo jiné i položku "Adresa příbuzných či známých, na kterou má být v případě mimořádné události podána zpráva". Co je to mimořádná událost? Třeba se jedná o velmi rizikové povolání, ale bez příplatku. Nebo otázka: "Je proti členům vaší domácnosti vedeno soudní řízení?" Asi respektují přísloví, že jablko nepadá daleko od stromu. A konečně, proč je zajímají moje majetkové poměry, včetně movitých věcí jako počítač, umělecká díla či vzácné kovy. Co zlaté zuby, ty také musím přiznat?

Přečtěte si i jiné články o tomto tématu (Neupisujte se ďáblovi, Staňte se milionářem).

Máte i vy zkušenosti s hledáním práce na inzeráty, které mnoho slibují, ale málo říkají? Půjčili byste si někdy peníze u lichvářů? Podělte se s námi o své zážitky a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 55 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2002 15:37, Roman Janda

V tomto konkrétním případě by asi nebylo co řešit, většinou ty úroky ale nejsou tak nehorázné a obchodní zástupci mi navíc argumentovali tím, že v ceně je rovněž zahrnuta služba "až do domu" - doručení půjčky a osobní vybírání splátek. V případě např. invalidní důchodkyně - a prý jim také v pohodě půjčují - se pak při těchto službách již asi nedá mluvit o "hrubém nepoměru". Osobně si myslím, že tyto firmy ukrojí jistý podíl ze zisku bankám, a pokud by to jen trochu šlo, banky by osočení z lichvy jistě rády a s plnou parádou již dávno udělaly... Stále jsem ale toho názoru, že při volné tvorbě cen nemá slovo "lichva" v Trest. zákoně co dělat. Pokud ve velkoobchodě koupím televizor za 10.000,-Kč, přivezu ho k Vám domů a prodám Vám jej za 20.000,-Kč na 10 měsíčních splátek po 2.000,-Kč, jsem proto lichvář? Zkuste se podívat na půjčované peníze jako na zboží...

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 2. 2002 13:08, GEKKO99

Prestoze jiz byly vyneseny nektere rozsudky a dokonce pokud by jste sledoval Novu asi mesic zpet mohl by jste najit dalsi postrehy k tomuto tematu. Slovo hruby nepomer se mi jevi dost jasne nicmene vyklad zakona v oblasti lichvy je opravdu dost vagni. A navic uvedene rozsudky jsou spise vyjimkami. Osobne jsem slysel zhruba asi o ctyrech pripadech rozsudku. Coz povazuji opravdu za ostudne vyhledm k rozsirenosti lichvy. Problemem je, ze nejsou presne definovany limity onoho hrubeho nepomeru resp "nemoralniho" zisku a navic je znacne obtizne ziskat dukazy vyhledem k sorte zakazniku. Nicmene rade techto "makleru" a "pujcovatelu" by teplaky velmi slusely dle meho nazoru.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (55 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vážená redakce Peníze,

1. 2. 2002 | redakce Peníze.CZ

dnes jsem četla dopis Vaší čtenářky "Jak jsem hledala práci". Píšete, že byste uvítali další názory. Tak se tedy připojuji.

Z redakční pošty: Jak jsem hledala práci

24. 1. 2002 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Z redakční pošty: Jak jsem hledala práci

Hledáte práci? Nic složitého. Personalističtí supové se o Vás poperou, ale pravděpodobnost, že najdete opravdu zajímavou práci je minimální. Tisk se hemží atraktivními inzeráty, z www... celý článek

Staňte se milionářem

3. 12. 2001 | Eva Hníková | 1 komentář

Staňte se milionářem

Nadprůměrný výdělek, pracovní doba dle vašich potřeb, odměna až 50 000 korun měsíčně… lákají do blíže neurčené práce inzeráty na internetu či v denním tisku. Rozhodla jsem se zjistit,... celý článek

Partners Financial Services