Finanční dravci jsou dobří vlastníci

Finanční dravci jsou dobří vlastníci
Vláda hodlá přijmout při rozhodování o prodeji kontrolního balíku akcií Českého Telecomu nabídky finančních investorů pouze tehdy, budou-li mít pro koupi partnera z řad telekomunikačních firem. Slovy ministra Schlinga vláda nemá zájem o "nějakého překupníka".

Existuje nějaký racionální důvod, proč takto diskriminovat firmy jako Warburg Pincus či Spectrum Equity (jednu dobu se dokonce hovořilo o proslulé KKR –Kohlberg Kravis Roberts & Co.), o kterých se spekulovalo, že mají o Český Telecom zájem?

Jmenované firmy spadají do kategorie private equity investorů, což je způsob investování zahrnující zejména venture kapitál a LBO (leveraged buyouts –"pákové odkupy"). Private equity investoři jsou charakterističtí vysokým majetkovým podílem ve firmách do nichž investují, což jim ve spojení s obrovskou zkušeností umožňuje vykonávat účinný dohled na management firmy, a jak sám název napovídá většinou investují do firem, které nejsou veřejně obchodovatelné, nebo které jsou následně staženy z veřejného trhu.

Experti na restrukturalizaci

Z hlediska právní formy jsou private equity firmy organizované jako limited partnerships, což je právní forma velice podobná naší komanditní společnosti. Účastníky limited partnerships jsou general partners, kteří se zabývají řízením firmy a za její závazky ručí celým svým majetkem, a limited partners – bohatí jednotlivci a institucionální investoři - kteří dodávají firmě většinu kapitálu. General partners private equity firmy jsou zkušení profesionálové z oblasti podnikových financí, bankovnictví a managementu, k dispozici však mají řadu poradců z technologických oborů. Private equity firmy dále disponují sítí kontaktů na manažery specializované na provádění firemních restrukturalizací. Portfolio jejich investic může mít široký záběr a zahrnovat množství různých oborů, někdy se však specializují jen na určitá odvětví. Jejich dlouhodobá výnosnost při vysokém riziku převyšuje většinu ostatních typů investic, například podle Venture Economics byl průměrný roční výnos private equity firem za posledních 20 let (do prosince roku 2000) 19,7% ve srovnání s S&P 500 15,7% za stejné období. Škála technik, které používají, je velmi široká. Např. KKR je jedním z pionýrů v LBO, které spočívají v agresivní substituci vlastního kapitálu dluhem. Typickým objektem LBO je firma ve vyspělém odvětví se stabilním cash flow, nevyužitými dluhovými kapacitami a případně s managementem, který chybně alokuje kapitál do projektů, jejichž výnosnost nedosahuje nákladů na kapitál. LBO investor odkupuje od akcionářů jejich podíly a cash flow namísto do nevýnosných projektů směřuje do splácení dluhu. LBO vytváří hodnotu tím, že s jeho pomocí je zachráněn kapitál akcionářů před destrukcí investováním do nízko výnosových projektů a nahrazením dražšího vlastního kapitál levnějším (díky daňovému zvýhodnění ) dluhem.

Management musí investovat

Významným efektem je koncentrace akciových podílů v rukou sofistikovaných investorů, kteří mají schopnosti a motivaci důrazně dohlížet na management a povzbouzet jej k maximálním výkonům. Pro private equity firmy je typické, že na managementu požadují investování vlastních nebo půjčených peněz do akcií firmy. Jejich mottem je: "Motivaci vlastníka nemůže nic nahradit" a "Chcete-li jako management zastupovat akcionáře, musíte být sami akcionáři." LBO v 80. letech v USA byly podle mnoha odborníků jednou z hnacích sil vlny restrukturalizace amerických firem. Špatně řízené firmy s klesající hodnotou akcií byly nucené ke změně, jinak by se staly "obětí" LBO specialistů a jejich managementu by hrozila výměna. Hrozba převzetí se vznášela i nad velkými firmami, protože LBO byly částečně financovány emisemi rizikových obligací, jejichž trh se v 80. letech rozvíjel zejména pod rukou Micheala Milkena z Drexel Burnham Lambert a byl schopný generovat dostatečné množství kapitálu. Relativně novou technikou jsou např. minibuyouts, kdy private equity firma získá technologii od jiné firmy, která ji původně vyvinula, avšak nemá zájem ze strategických důvodů ji rozvíjet a aplikovat. Private equity firma dále vytvoří a financuje novou firmu, která bude technologii rozvíjet do stádia, kdy bude komerčně využitelná. Nezbytnou a klíčovou součástí celého projektu je nalezení schopného manažera, který by firmu vedl, a týmu odborníků, kteří budou rozvoj technologie realizovat.

V médiích byly private equity firmy zejména v minulosti popisovány jako finanční piráti, kteří z firmy "vysají" všechno hodnotné a co nejrychleji se takto znehodnocené firmy zbaví. Nic však není dále od pravdy, private equity firmy vydělávají peníze tím, že vytvářejí hodnotu kontrolou a motivací managementu, zbavením firmy nevýnosných aktivit, prodejem špatně využívaných aktiv, volbou vhodné kapitálové struktury a vysoce rizikovým financováním vývoje nových technologií v případě venture kapitálu.

Maximalizace bohatství akcionářů, nic jiného

Private equity investory nezajímá růst či stabilita tržeb, zisku nebo technologická prvenství per se, primárně je pro ně důležitá pouze schopnost firmy vytvářet výnosy přesahující náklady na kapitál a tím vytvářet hodnotu pro akcionáře. Private equity firmy se na rozdíl od některých firem podnikajících ve výrobě řídí principem, který je základem ekonomické aktivity a který říká, že cílem firmy je maximalizace bohatství jejích vlastníků. Vláda nemá žádný rozumný důvod, proč jim ztěžovat účast v soutěži.

Co si o finančních dravcích myslíte vy? Jsou vhodným akcionářem pro Český Telecom? Nebo preferujete vstup některého tradičního telekomunikačního operátora?  Napište, co si o prodeji Českého Telecomu a potenciálních akcionářích myslíte vy !

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2002 15:31

Nejsou toho schopni a nikdy nebudou, ledaze by stat byl schopen pretahnout ty nejlepsi lidi a take je zaplatit.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2002 14:16, TGP

Opravdu? Drobnohled investorů? V Čechách? Průhledná společnost, která není ochotna rozklíčovat tržby z jednotlivých aktivit? Výsledky zveřejňuje, to ano, ale jaké jsou a jaké by byly pod schopným vedením, kterému netikají hodiny? Většina těch lidí po privatizaci vypadne, takže hrabou, dokud můžou a nikdo s tím nehne.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services