Většina z velkých bank nedodržuje nový zákon

Většina z velkých bank nedodržuje nový zákon
Od ledna vstoupil v platnost zákon, který mimo jiné nově upravuje, jakým způsobem má být spotřebitel informován o nákladech spotřebitelských úvěrů. Banky bohužel zatím zákon ve své většině ignorují.

Počátkem ledna 2002 vstoupil v platnost zákon 321 ze 17. srpna 2001, který mimo jiné nově upravuje, jakým způsobem má být spotřebitel informován o nákladech spotřebitelských úvěrů, určuje jednotný vzorec pro výpočet tzv. Roční procentní sazby nákladů (RPSN), kde je zahrnut nejen roční úrok u úvěru, ale i další poplatky, které zatíží zájemce o půjčky, ať od společností zabývajících se splátkovým prodejem, tak i od bankovních ústavů. Cílem je samozřejmě zjednodušit občanovi orientaci v bludišti čísel, kde s ním tyto firmy a banky ne vždy hrály úplně fér hru.

Ve sdělovacích prostředcích byly a jsou hojně přetřásány především firmy splátkového prodeje a firmy leasingové. Trošku se pozapomnělo na banky, kde bylo uvádění ročního úroku pravda již dříve standardem a úvěry tak byly snáze porovnatelné. Nicméně i u bank existují další poplatky, které mohou celkové náklady úvěru řádně pozvednout, a i pro banky samozřejmě zmiňovaný zákon platí.

V §3 zákona se říká: „Jestliže je nabízen spotřebitelský úvěr nebo zprostředkování smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, reklamou nebo nabídkou zboží nebo služby obsahující úrokovou sazbu nebo jakékoli údaje týkající se nákladů na úvěr, musí být jejich součástí roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr nebo příklad jejího výpočtu…“ Celkem jasná definice, bezezbytku se vztahující i na internetové prezentace bank. Jenže většinu z největších bankovních ústavů u nás, zdá se, zákon nevzrušuje a neobtěžují se vyhovět jeho liteře. Pěkná ukázka úcty k právu v naší republice. Stačí si internetové stránky jednotlivých bankovních domů prohlédnout.

Do malého průzkumu byly zahrnuty stránky těchto bank: HVB (profil, názory), Česká spořitelna (profil, názory), Komerční banka (profil, názory), eBanka (profil, názory), Union banka (profil, názory), GE Capital Bank (profil, názory), ČSOB (profil, názory), Citibank (profil, názory) a Raiffeisen (profil, názory). Ačkoliv je konec ledna, vyhovují znění zmiňovaného zákona jen stránky dvou bankovních domů: GE Capital Bank a ČSOB. Obě kromě běžně uváděných úroků mají přesně jak má být uvedenu i RPSN – Ge Capital Bank v jedné tabulce, ČSOB pak má úplně dole na stránce s úrokovými sazbami dosti malinký odkaz, který otevře stránku s příklady úvěrů a jejich nákladovosti včetně RPSN. Klobouk dolů, i když by to měla být samozřejmost. Zákonu vyhovují i stránky Komerční banky, která pro jistotu o úrocích informuje způsobem, který sice nevyžaduje uvedení RPSN, ale taky případnému zájemci o úvěr nesdělí informace, které jsou asi vždy při úvěru nejpodstatnější, tedy kolik navíc zaplatí. Takové "informace" jsou k ničemu. Velmi obdobně informuje o svých půjčkách i Raiffeisen bank, neuvádí konkrétně ani úrokové sazby, ani RPSN, rovněž tedy zákonu vyhovuje.

Další bankovní ústavy mají stránky v nezměněné podobě z minulého roku, a tedy odporující zákonu. HVB, Česká spořitelna, eBanka, Union banka, Citibank, všechno velké banky, které bohužel nedovedou ohlídat své internetové stránky a včas je dát do souladu s platným zákonem. Zastavil bych se ještě u Citibank – tak má u svých úrokových sazeb šalamounsky uveden nadpis "roční procentní sazba", což jsem nejprve považoval za zmiňovanou RPSN. Pro jistotu jsem zavolal na infolinku této banky, kde mne vyvedly z omylu – na stránkách mají klasicky uvedeny roční úroky, takže opět špatně.

Jak vidno, renomovaným bankovním domům povětšinou asi nezáleží na jejich image, nezajímá je zákon a zřejmě ho považují jen za drobnost, která není hodna jejich pozoronosti. Dohled nad dodržováním zákona včetně možnosti sankcí má Česká obchodní inspekce. Určitě by neškodilo, kdyby zmíněným bankám vysvětlila, že zákon musí dodržovat každý.

Co nakonec přiměje banky vyhovět zákonu? Spotřebitelé? Nebo inspekce? Nebo budou dlouhodobě literu zákona ignorovat? Podělte se s námi o zkušenosti a názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2002 9:27, SkrivanekT

To že jednou GE něco dodržuje jako první mne opravdu překvapuje, čest jim a hanba tajičům :-)

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2002 10:04

A to jste zjistil jak? Je vidět, že systému fungování OK karty vůbec nerozumíte, jinak byste něco takového nemohl vůbec napsat.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services