Šéfové investičních společností: Letos bude lépe

Šéfové investičních společností: Letos bude lépe
Majetek pod správou tuzemských fondů vzroste letos zhruba o deset procent a počet spravovaných fondů se moc nezmění, tak se dají shrnout výsledky ankety mezi šéfy tuzemských investičních společností.

Vedoucím manažerům tuzemských investičních společností jsme položili následující otázky:
1. Kolik fondů a majetku pod správou budete mít na konci roku 2002?
2. Jak se do konce roku 2002 změní celkový objem majetku pod správou v českých podílových fondech?
3. Co se podle vás stane trendem nebo událostí nadcházejícího roku?
Zde jsou jejich odpovědi:

Petr Zapletal, Investiční společnost České spořitelny
1.
Nepočítáme se změnou počtu fondů, takže v podstatě stejně jako v loňském roce, ale dojde k úpravě privatizačních fondů včetně jejich jasné investiční strategie do budoucnosti. Čili doplníme nabídku fondů tak, aby jejich spektrum bylo atraktivnější pro naše klienty. Co se týče našeho plánu na letošní rok, kvůli konkurenci ho nebudu uvádět, ale máme ambici jasně potvrdit naše vedoucí postaveni na trhu.
2.Vzhledem k velmi nízkým úrokovým mírám, poměrně vysoké výkonnosti dluhopisových fondů a optimistické náladě na akciových trzích očekávám prudký nárůst objemu investic do podílových fondů v desítkách miliard korun za rok 2002. Největší příliv zaznamenávají fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy, přičemž ale tržní podíl dluhopisových fondů naroste na úkor fondů peněžního trhu. Akciové fondy by se mohly stát zajímavými v druhé půlce roku.
3. Obecně lze očekávat, že největší společnosti na trhu budou vytlačovat malé hráče. Českému trhu budou dominovat správcovské společnosti se zázemím silné retailové banky. Určitě se začnou objevovat některé inovace. Zajímavým produktem pro tento rok by se mohly stát garantované, případně zajištěné fondy. Ale také bychom už mohli zaznamenat zájem o více rizikové fondy včetně akciových, zejména ke konci roku, ale hlavní vlna nás ještě bude čekat.

Pavel Pršala, IKS Komerční banky
1.
sedm nebo osm
2. 85 - 90 mld Kč (mluvíme o českých podílových fondech)
3. zřejmě dluhopisové fondy - mluvíme stále o Česku (široká investorská veřejnost má tendenci k určité setrvačnosti)

Za skupinu ČSOB Vítězslav Vojáček, pověřený řízením společnosti OB Invest
1.
Otázku lze zodpovědět až po finalizaci právě probíhajícího procesu integrace firem ze skupiny ČSOB (OBI, PIAS) a KBC (Patria) působích v ČR. Cílem integrace je soustředit pod jednu střechu aktivity spojené s managementem portfolií a aktiv. Cílem je nabídnout domácí, tak zahraniční fondy různých typů. V tomto ohledu má ČSOB group velký potenciál. Pokud se týká konkrétní přípravy nových fondů, ČSOB je vždy připravena reagovat na požadavky trhu (viz příklad z poslední doby – ČSOB výnosový) a nové fondy jsou představovány v okamžiku svého založení. Představovat teď naše záměry by znamenalo připravit se o možnou konkurenční výhodu.
2. Lze očekávat, že objem majetku v českých podílových fondů poroste a to ze dvou důvodů . Zvýší se zájem podílníků investovat do již existujících fondů s převažujícím akciovým i dluhopisovým portfoliem, tak i do nových typů otevřených podílových fondů orientovaných na vybrané segmenty trhu.
3. Rozšiřující se konkurenční nabídka zahraničních fondů na domácím trhu povede ke zvýšení efektivnosti obhospodařovaných fondů domácími společnostmi. V souvislosti s ukončením privatizace českých bank dojde i ke stabilizaci podílu zahraničních podílových fondů na českém trhu.

Vladimír Fichtner, Pioneer Investments
1.
Ke konci roku 2002 budeme nabízet českým klientům několik desítek fondů a pokud jde o majetek ve správě, pak dovolte, abych nehádal. Raději budeme myslet na rozšíření servisu pro klienty a v této oblasti bychom chtěli výrazně pokročit.
2. Majetek ve správě fondového byznysu? Podezírám Vás, že tuto otázku nemyslíte až tak zcela vážně - tedy pokud jde o předpověď přesného čísla. V tom procesu se přece účastní účastní mnoho faktorů a přesná čísla tady lze jen hádat.
Myslím si, že v každém případě majetek ve správě fondů stoupne. Skončí pokles a úspěchy americké ekonomiky rozhýbou trhy. S jistým zpožděním za oživením bude asi následovat nárůst majetku ve správě fondů. Drobní investoři, bohužel, většinou nakupují v euforii z růstu a tedy draho, aby pak při poklesu nebo korekci prodávali v depresi a tedy příliš levně. Zatím u nás není příliš zažito pravidelné investování, které je pro investory mnohem výhodnější. Další faktory, které se budou působit na růst majetku ve správě fondů - nízké úrokové sazby, větší dostupnost fondových produktů, více komunikace o nich. Za závažný faktor považuji i volby a volební kampaně. Ty by mohly zdramatizovat otázku pensijního systému a vzrůstající odkázanost každého z nás na to to, jak se sám zabezpečí. Tedy - pokud budou volby reflektovat skutečné problémy. Do Evropy vstupuje změna - říká se tomu ekvitizace finanční kultury. Věřím na ni. Myslím, že jde o nezvratný trend. Projeví se i v tomto roce.
3. Bezesporu dojde k rozšíření fondové nabídky o různé typy. To bych však pokládal za, řekněme, normální vývoj. Myslím, že nejvýraznější událostí tohoto roku bude diskuse o pensijní reformě. Podle všech známek se zdá, že odkládání seriozní diskuse o ní, posléze politické odkládání jí samé....by mohlo vést k dalekosáhlým důsledkům mezi nimiž patří k nikoliv těm nejmenším - ohrožení finanční zajištěnosti mladé é generace ve věku, kdy budou nejvíc potřební. Tento problém sám je jen předzvěstí velkých změn. Čím dříve na ně budeme připraveni, tím lépe. Diskuse o pensijní reformě je jen začátek. Bude čím dál více platit, že v životě nás všech bude velmi rychle přibývat situací, kdy nás zachrání jen vlastní peníze nebo.... ekvitní a balancované strategie. Pokud společnost pokročí na cestě v úvahách o reformě sociálního zabezpečení, pak to bude znamenat velkou změnu pro fondový trh. A měla by.

Jiří Brabec, ŽB Trust
1.
6 otevřených podílových fondů, zhruba 5,5 miliardy Kč
2. Celkově vzroste. Odhadovat dnes, o kolik to bude, je velmi obtížné. Byl bych rád, kdyby to bylo nejméně o 10%.
3. V globálním pohledu oživení ekonomiky USA. V České republice může (ale i nemusí) situaci dosti významně ovlivnit výsledek voleb, respektive povolebního uspořádání naší politické scény. Oblast fondů ovlivní masový vstup zahraničních fondů a zavedení některých nových produktů, mezi které budou letos jistě patřit platební karty navázané na otevřené podílové fondy.

Pavel Semrád, Newton Investment
1.
Investiční společnost NEWTON Investment obhospodařuje v současné době šest otevřených podílových fondů. Pro období do konce letošního roku předpokládám mírné snížení počtu spravovaných fondů, a to na pět podílových fondů. Společnost bude, prostřednictvím fondů, nabízet čtyři typy investičních strategií, vysoce konzervativní dluhopisový fond, fond globální balancovaný a dva typy akciových strategií. Cílem společnosti v oblasti objemu spravovaného majetku je dosahovat nárůstu na úrovni procentního meziročního růstu dosaženého v rámci fondů se stejnými typy investičních strategií (pro účely výpočtu společnost využívá výhradně statistik generovaných v rámci UNIS).
2. Vývoj objemu ve fondech bude značně závislý na sentimentu na finančních trzích, nicméně jsem přesvědčen, že dno bylo dosaženo v minulém roce a rok letošní může být dobrou investiční příležitostí. Očekávám meziroční růst majetku otevřených podílových fondů v objemu 5 až 15 mld. Kč.
3. V letošním roce očekávám další pokrok v možnosti využití e-technologií pro obchodování podílových listů. Další trendem by mohlo být vytváření různých investičních programů, kterou budou vytvořeny kombinací jednotlivých fondů. Z důvodu poklesu výnosů na peněžním a dluhopisovém trhu předpokládám také postupný přesun zájmu investorů na sektor balancovaných a akciových fondů.

Vít Vařeka, Akro investiční společnost
1.
Očekávám, že AKRO investiční společnost bude na konci roku 2002 spravovat 10 až 12 fondů s celkovým majetkem okolo 600 milionů Kč
2. Věřím, že v roce 2002 dojde k nárůstu majetku v českých podílových fondech o 10 až 15%.
3. Celosvětovým trendem bude rozšíření nabídky investičních společností o tzv. alternativní fondy, tj. hedge fondy, které zatím byly nabízeny především velkým investorům mimo široce dostupné distribuční kanály. V ČR očekávám růst popularity akciových fondů v souvislosti s očekávanou změnou trendu na kapitálových trzích.

Jak byste na položené otázky odpověděli vy? Co si myslíte o odpovědích kapitánů fondového průmyslu? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2002 10:24, TGP

Ad Pioneer a jeho tvrzení "pokud jde o majetek ve správě, pak dovolte, abych nehádal. Raději budeme myslet na rozšíření servisu pro klienty a v této oblasti bychom chtěli výrazně pokročit". Jinými slovy, když už k vám nikdo nové peníze nedá, tak se aspoň budete hezky starat o těch pár zoufalců, kteří jsou v tak hluboké ztrátě, že u vás zůstanou? Moc hezky a kulantně řečeno :-)

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2002 9:09, TGP

A divíte se? Jen si vzpomeňte, co vše v minulosti naslibovali a jak to dopadlo... Je to škoda, protože jinak si myslím, že Pioneer je velmi dobrá firma, jen zvolila velmi špatnou investiční strategii a neuměla se s ní dostatečně rychle rozloučit.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

22. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

Více než rok je Pavel Pršala šéfem Investiční kapitálové společnosti Komerční banky. Za tu dobu stoupl podíl IKS KB na nových prodejích z deseti na padesát procent a stala se druhou... celý článek

České podílové fondy: rok 2001 v grafech

16. 1. 2002 | Stanislav Volek | 1 komentář

České podílové fondy: rok 2001 v grafech

"Historia magistra vitae", říkávali staří latiníci. A přestože investor do podílových fondů všude čte, že: "minulé výnosy (ztráty!) nezaručují výnosy (ztráty) budoucí", nebývá na škodu... celý článek

Fondy 2001: Hledání dna

7. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy 2001: Hledání dna

Tuzemské podílové fondy spravovaly na konci roku o patnáct miliard korun méně než na jeho počátku. Peněz je méně, struktura zainvestování je ale rozhodně lepší - a pozitivně lze vykládat... celý článek

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

7. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

Investičnímu procesu v Investiční společnosti České spořitelny šéfuje Martin Burda - věkem i funkčně – nejmladší náměstek. Do ISČS přišel třicetiletý Burda teprve před dvěma měsíci.... celý článek

Jak to bylo doopravdy?

8. 1. 2001 | Tomáš Skřivánek

Jak to bylo doopravdy?

Konstatování, že minulý rok nebyl pro podílové fondy úspěšný, napsali mnozí. My vám jako první přinášíme konkrétní čísla - a zdaleka ne všechna jsou špatná.

Partners Financial Services