Byli jste hodní?

Byli jste hodní?
Investiční společnosti si myslí, že ano, a tak vám na nadcházející týdny připravily několik dárků. Máte se na co těšit.

Dva dárky pro vás připravila Investiční společnost České spořitelny (profil, názory), největší správce fondů u nás (nebo aspoň zatím největší, viz rozhovor s Pavlem Pršalou, ředitelem konkurenční IKS KB (ISIKS), a následný návrh sázky o to, jak dopadne rok 2002). ISČS připravila přerod svých dvou postprivatizačních fondů, 2. OPF (OFICS2) a Všeobecného (OFICSVSE). Fondy zůstanou zařazeny v kategorii smíšené a budou mít mírně odlišnou investiční strategii. Tomu ostatně odpovídá i jejich název, Sporomix 3 a Sporomix 5. Fondy se liší poměrem dluhopisů a akcií ve svém portfoliu a číslo za názvem fondu má napovědět, kolik let činí investiční horizont příslušného fondu. Více podrobností o nových fondech vám přineseme v průběhu týdne.

První dvě novinky (a podle ředitele ISČS Petra Zapletala rozhodně ne poslední) jsou po roce letargie, kdy trhu bez větších problémů dominovala IKS KB, prvním viditelným výsledkem změn, které v ISČS loni probíhaly. Snad nejzajímavější je nový styl řízení portfolií - oproti minulosti, kdy každý fond řídil jeden manažer, je dnes každý manažer v ISČS specializován na jednu oblast a fondy mají pevně stanovenu základní alokaci jednotlivých typů aktiv. Tuto novinku zaváděla podzimní nová tvář ISČS, Martin Burda. Uvidíme, jak se nové fondy ujmou a jak porostou prodeje těchto i ostatních fondů ISČS. Loňský rok pro tuto společnost nedopadl vůbec dobře a podle několika zdrojů vládne v Erste s ISČS velká nespokojenost. Velký vliv na zaostávání za plánem měla vedle vyklizení reklamního trhu i špatná výkonnost většiny fondů, včetně Sporoinvestu (profil, názory), na který většina klientů ISČS spoléhala. Martin Šmíd, který fond převzal po Patriku Hochmalovi, nedokázal jít v jeho stopách a Sporoinvest se z čela výkonnostních tabulek fondů peněžního trhu propadl na její konec. Pro většinu sledovaných období se Sporoinvest pohybuje na pátém místě, pouze u zhodnocení za tři a šest měsíců si drží místo druhé. Uvidíme, jak se na Sporoinvestu projeví nový způsob řízení portfolia a zdali se podaří jej opět vytáhnout na čelo žebříčků.

A když už mluvíme o Sporoinvestu, je tady vlastně ještě jedna novinka. Jste-li klientem ISČS, jistě jste dostali s ročním vyúčtováním také brožurku s přehled služeb klientům. Jednou z nich je dlouho připravovaná kreditní karta propojená se Sporoinvestem. Laicky řečeno - měsíc nakupujete a poté je vám ze Sporoinvestu automaticky prodán potřebný počet podílových listů. Ovšem nejásejte předčasně - tuto kartu (Visa Gold Charge) zatím dostane pouze patnáct set klientů, kteří mají ve Sporoinvestu uloženo přes milion korun, zbytek klientely si bude o podobnou kartu moci požádat nejdřív na podzim.

Novinku chystá na příští týden také IKS. Ne, zatím to ještě není onen dlouho očekávaný garantovaný fond (především kvůli neschopnosti KCP povolit v zahraničí běžný a oblíbený typ fondu), ale high-yield dluhopisový fond. Nový fond vznikne přeměnou z postprivatizačního IKS Plus balancovaný (profil, názory) a na trhu bude k dispozici od 4. února jako IKS Plus bondový. Fond bude obdobou úspěšného Trendbondu (profil, názory) z dílny ISČS a bude investovat do zahraničních dluhopisů a zahraničních dluhových cenných papírů krytých finančními aktivy. Více o tomto fondu se dozvíte nejpozději se zahájením jeho prodeje.

Tolik novinky nadcházejících týdnů. Jak ale dopadl týden minulý? Nejlepší zprávou jsou jistě vysoké prodeje - rozdíl mezi uloženými a vybranými penězi činil plných 584 milionů korun, což je na počátek roku víc než nadprůměrný výsledek. Z této částky si plných 354 milionů korun připsaly fondy peněžního trhu, především ČSOB výnosový (OFOBICAK) s plus 126 miliony, IKS Peněžní trh (profil, názory) se 110 miliony a Sporoinvest (profil, názory) s 84 miliony. Velmi dobře si vedly i fondy dluhopisové, které si připsaly 292 milionů korun, především díky IKS Dluhopisovému (profil, názory) se 153 miliony a Sporobondu (profil, názory) se 108 miliony. Ze smíšených fondů především kvůli 1.IN restitučnímu (profil, názory) a ISČS Českému (OFICSCES) odteklo 57 milionů korun, mírné odlivy zaznamenaly také akciové fondy i fondy fondů. Konkrétní čísla najdete v této tabulce.

Z pohledu výkonnosti to příliš úspěšný týden nebyl. Investorům vydělaly pouze fondy akciové a smíšené, ostatní kategorie několik desetin či setin procenta ztrácely. Nejvíce ztratily Akro Eurotech (profil, názory), který se meziročně stále pohybuje okolo mínus šedesáti procent, ČSOB světový akciový (profil, názory), ČSOB evropský akciový (OFPATEA), ŽB-Interkonto (profil, názory) a PPF smíšený (OFPPFSMI). Skokanem týdne se stal Sporotrend (profil, názory), který svůj majetek zhodnotil o 2,6 procenta. Investory potěšily i akciový fond Citicorpu (OFCITAKC), akciový (profil, názory) a středoevropský fond (profil, názory) z dílny První investiční (profil, názory) a Newton Euro (profil, názory), jejichž týdenní zhodnocení přesáhlo jedno procento. Další fondy s příjemným zhodnocením najdete v této tabulce.

Toto i mnohem více ostatně jako vždy najdete i v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Byli jste mezi těmi, kteří minulý týden investovali do fondů? Kam jste investovali? Co si myslíte o nových fondech ISČS a IKS? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 1. 2002 12:52

Pokud bude účtovat nižší úroky než např. karty jež oproti životnímu pojištění vydává Česká pojišťovna nebo jiné organizace např. Home Credit, Cetelem či Multiservis, proč ne? Rotschild Asset Management takovou kartu pro své klienty k fondům vydává už několik let.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 1. 2002 18:02, TGP

Má cenu uvažovat nad rokem 2001, kdy IKS zcela vyměnila management svých fondů a přišli je řídit lidé ze SIS a PIAS. Právě od té doby je zajímavý ten velký propad ve zhodnocení fondů SIS, v posledních třech měsících se zdá, že se SIS vzpamatovala a opět jde nahoru. Ale portfoliomanažerský pohár zatím podle mne stále drží IKS. Samozřejmě uvidíme, jak dlouho :-)

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 1 komentář

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services