Kapitálové trhy v týdnu od 19.1. do 25.1.

David Petráček | 28. 1. 2002
Kapitálové trhy v týdnu od 19.1. do 25.1.
Uplynulý obchodní týden začal pro indexy Nasdaq Composite a Dow Jones poklesem, který se jim podařilo v následujících dnech vyrovnat. U Nasdaqu byl tento výkyv celkem velký, zatímco u DJIA šlo jen o mírnou korekci.

Spojené státy
V pondělí se na amerických trzích neobchodovalo v důsledku státního svátku.
V úterý začalo obchodování v optimistickém duchu, ovšem brzy nastal obrat a trhy začaly klesat. Počáteční impuls daly tituly týkající se technologií. Tento trend se brzy rozšířil i na širší trh. Jako důkaz ustupující recese byl růst indexu leading indicators, který vzrostl v prosinci 2001 o 1,2 %. Osm z deseti indikátorů za měsíc prosinec vzrostlo. Avšak ani pozitivní zprávy nezabránily vyprodávání titulů ve většině sektorů, a to hlavně v důsledku obav z ohlašování společností po ukončení obchodování. Obavy byly zaměřeny hlavně do odvětví polovodičů, díky oznámení Intelu (profil, názory), který zamýšlí snížit v tomto roce kapitálové výdaje.
Ve středu se obchodovalo v kladném teritoriu. Dařilo se hlavně technologickým titulům. Růstový trend se méně dotkl DJIA (profil, názory). Důvodem k tomuto vývoji byly hlavně ohlášené hospodářské výsledky, které byly velice pozitivní, komentáře a také na to navazující upgrady. Již úterní oznámení společností Novellus (profil, názory) a Emulex (profil, názory) byly silným impulsem k růstu. V návaznosti na tyto společnosti se ve středu výrazně dařilo polovodičům a výrobcům pamětí. Na trhu též sílí spekulace, že dojde ke snížení produkce ropy, o kterém rozhodne příští zasedání OPECu. Pozitivními sektory byly biotechnologie, bezdrátová komunikace, software a networking. Naopak negativně se dnes vyvíjely akcie internetových společností, hardware-computer a broker-dealer.
Čtvrteční obchodování začalo v silném růstovém trendu. Důvodem k tomu byly pozitivní výsledky hospodaření některých společností. Dále také nečekaně nízká hodnota nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden (došlo k poklesu o 15 tisíc na hodnotu 376 000). Důležitý byl samozřejmě i komentář Alana Greenspana, který vyzníval v pozitivním tónu. Kromě tohoto počátečního nárůstu ovšem nedošlo k přílivu nových peněz v nákupních příkazech a nadšení v průběhu dne vychladlo. V pátek začalo obchodování na amerických trzích ve znamení poklesu, a to v důsledku dalšího oznamování hospodářských výsledků. Tento negativní vývoj byl zapříčiněn ohlášeními z technologického sektoru. Mezi společnosti se špatnými zprávami patřily JDS Uniphase (profil, názory) a zejména Ericsson (profil, názory), který oznámil vyšší než očekávanou ztrátu. Obchodování bylo též ovlivněno spekulacemi o rozhodnutí Fedu o dalším snižování úrokových sazeb, o kterém by se mělo rozhodnout příští týden. Panuje zde názor, že Fed sníží úroveň sazeb na čtyřicetileté minimum a bude ho držet až do druhé poloviny roku.

Evropa
Také na německých trzích došlo v počátku týdne k propadu, který byl poté vyrovnán. Jiný vývoj panoval na londýnské burze, kde index FTSE 100 (profil, názory) celý týden posiloval. Pondělní obchodování bylo trošku netradiční, jelikož v důsledku státního svátku v USA, neměly evropské trhy od koho svůj vývoj odvodit. Například v Německu byla tímto impulsem společnost Infineon Technologies, která oznámila již třetí čtvrtletní ztrátu v řadě. V dalších dnech došlo k oživení, a to hlavně díky pozitivním hospodářským výsledkům společností, které byly zveřejňovány v U.S. 

autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kapitálové trhy v týdnu od 14. do 18. 1.

21. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 14. do 18. 1.

Vývoj indexů Dow Jones a Nasdaq Composite v uplynulém týdnu připomínal houpačku. Co jeden den ztratily, druhy opět získaly. V konečném důsledku ovšem můžeme říci, že oba indexy spíše... celý článek

Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.

14. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

7. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Kapitálové trhy v roce 2001

2. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v roce 2001

První ze série článků bilancujících uplynulý rok 2001. Ohlednutí zpět začínáme kapitálovými trhy.

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

14. 12. 2001 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Partners Financial Services