Nechme korunu sílit

Vavřinec Kryzánek | rubrika: Analýza | 22. 1. 2002 | 9 komentářů
Nechme korunu sílit
"Rozsah nominálního zhodnocení kurzu proti euru v roce 2001, tedy z hladiny kolem 34 - 35 korun k úrovni 32 korun, vysoce převyšuje tyto odhady a není proto pro ekonomiku žádoucí."</b><i> (Luděk Niedermayer viceguvernér České národní banky 17.1. 2002)</i>

Koruna v posledních měsících mírně posílila, což bylo pro mnohé signálem, že je třeba přitlačit na centrální banku, aby trhům alespoň náznakem ukázala protekcionistický prapor a tento trend zmírnila a nebo podle některých dokonce zastavila. Silná koruna poškozující exportéry, kteří jsou tahounem růstu našeho HDP, říká populární názor. ČNB mu svou politikou dala přinejmenším částečně za pravdu.

V čem spočívá defekt tohoto argumentu? Cílem podniku není maximalizace nominálních účetních zisků, ale dlouhodobé reálné zhodnocení majetku po zdanění. Exportéři by se tedy ještě předtím než začnou volat po oslabení koruny měly zeptat svých akcionářů (a zvláště zahraničních), zda je jím milejší krátkodobý růst nominálních účetních zisků na úkor poklesu reálných dividend a reálného kapitálového zhodnocení. Manažeři možná bohužel pořád ještě odvozují část svých celkových odměn od růstu nominálního účetního zisku, proto pro ně může být důležitý, z hlediska akcionářů je však tato veličina per se irelevantní. Silná koruna tedy možná snižuje výši odměň některých manažerů exportujících firem, ale je dlouhodobě v nejlepším zájmu jejich akcionářů.

Jaký efekt má zastavení nebo zpomalení sílící koruny na zbytek ekonomiky? Silná měna je nejlepší zárukou nízké inflace a je v tomto mnohem účinnější než změny úrokových sazeb. Zkušenost Evropské centrální banky (ECB) z posledních let velmi dobře ilustruje tuto pravdu (ještě lépe ji však ilustruje zkušenost ze zlatého standardu za poslední dvě staletí). Šéf ECB a mnozí další přední ekonomičtí činitelé EU se o měnovém kursu eura vyjadřovali velmi lehkovážně a někteří dokonce depreciaci eura označili za "stimulativní". Koncem roku 1999 začala předtím velmi nízká inflace v EU "zvedat hlavu", ECB odpověděla sérií zvyšování krátkodobých úrokových sazeb, které měly na kurs eura minimální dopad. Kurs se stabilizoval a po něm i inflace až po několika měnových intervencích v druhé polovině roku 2000. Inflaci se sice podařilo zkrotit, ale zbytečné zvýšení krátkodobých úrokových sazeb si vybralo svou daň v podobě zpomalení ekonomické aktivity a destrukce bohatství, o čemž svědčí akciové trhy nebo pro mnohé české podniky nepříjemné zpomalení německé ekonomiky. Depreciace eura byla také samozřejmě doprovázena odlivem kapitálu.

Paralela pro českou ekonomiku je následující: Jakmile se objeví známky stabilizace v zahraničí a zejména v Německu a domácí hospodářský růst bude na solidní úrovni, tak centrální banka ztratí motivaci k tendenci snižovat úrokové sazby. Pokud se zároveň trend sílicí koruny zvrátí, tak se zastaví trend snižování inflace a inflace by mohla začít opět růst. Zkombinujeme-li tuto možnost se skutečností, že někteří významní členové centrální banky věří, že vysoký hospodářský růst s sebou nese inflační rizika, vychází nám, že v druhé polovině roku 2002 by ČNB mohla začít zvyšovat sazby. Zvyšování sazeb ČNB za takových okolností by mělo v závislosti na velikosti jejich růstu stejně negativní důsledky jako stejný přístup ECB před dvěma lety.

Stabilní nebo v současném prostředí lépe mírně posilující koruna je klíčem k růstu bohatství. Silná koruna stlačuje úrokové sazby, udržuje nízkou inflaci a za jinak stejných okolností je magnetem pro zahraniční kapitál. Primárním determinantem kursu koruny však nejsou kapitálové toky (příliv zahraničních investic), jak se často tvrdí. Příliv kapitálu sice posiluje korunu, ale pouze sekundárně - kapitál přichází až tehdy má-li důvěru v sílu měny. Primárním determinantem kursu koruny není trh, ale ČNB a vláda – trh při oceňování koruny reaguje na jejich kroky.

Jak se tedy bude vyvíjet kurs koruny? Domnívám se, že dosavadní kroky vlády a ČNB prozatím, zvláště vzhledem k explicitně deklarovanému postoji ČNB použít apreciaci koruny jako prostředek konvergence domácí cenové hladiny a EU, nepřesvědčily obchodníky s měnou a investory, že přišel čas otočit se koruně zády. Bude-li ČNB a vláda však i do budoucna vyjadřovat své obavy z "příliš" silné koruny, tak by se neblahá paralela s kroky ECB před dvěma lety mohla naplnit.

Co si o posilování koruny myslíte vy? Vyplatí se mít úspory v devizách nebo je to podle vás nesmysl? Napište, co si posilování měny myslíte vy !

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 1. 2002 14:48, TGP

Ano, nechme korunu sílit. Hned se líp nakupuje při cestách ven :-)

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 1. 2002 16:45

Souhlasim, ze tech faktoru je vice. Ale je nutne si uvedomit, silna koruna pro ceske vyrobce stlacuje ceny mezinárodne obchodovanych inputů a dlouhodobe drzi pri zemi celou cenovu hladinu a tedy i mzdy , cimz ziskovou marzi rozsiruje. Mnoha zpusoby take dlouhodobe zvysuje hodnotu a mnozsvi kapitalu a vytvari stabilni prostredi pro ocenovani, cimz umoznuje napr. restrukturalizace ji "postizenych" podniku. Celkove vzato myslim, ze silna koruna je v zajmu vsech.
Vavrinec K.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services