Fondy: To nám ten rok opravdu pěkně začíná

Fondy: To nám ten rok opravdu pěkně začíná
V titulku nehledejte ani špetku ironie. Je to fakt, podílové fondy se letos zřejmě staly módním a žádaným zbožím. Přesto zájem o ně v uplynulém druhém lednovém týdnu přeci jen vyrazil dech.

Novoroční předsevzetí ve stylu "nebudu tolik utrácet a více ušetřím" zřejmě nebylo letos ojedinělé. Těžko si jinak vysvětlit náhlý vzestup zájmu o investování do otevřených podílových fondů. Jen ty české, které se objevují ve statistikách UNIS ČR, nabraly za uplynulý týden více než tři čtvrtě miliardy nových investic. Celkem mohla být do fondů během týdne investována zhruba miliarda korun. Sami představitelé UNIS totiž odhadují, že k jejich členům plyne okolo osmdesáti procent všech peněz investovaných tuzemskými subjekty do fondů, zbývající pětina prý připadá na zahraniční subjekty.

Jak si stály fondy v polovině ledna

Nejvíce se o radostná čísla zasloužil ČSOB výnosový (OFOBICAK) - dříve známý pod jménem Český akciový. Za přílivem 200,5 milionu korun bude pravděpodobně jeden institucionální investor, není vyloučeno, že se jedná o peníze mateřské banky. Ještě více, 335 milionů čistých prodejů, získal Felix IKS KB, tedy IKS Dluhopisový (profil, názory) (+192 milionů korun) a IKS Peněžní trh (profil, názory) (+144 milionů korun). Šedesát procent peněz oproti IKS (profil, názory) získaly podobně koncipované fondy Investiční společnosti České spořitelny (profil, názory) – Sporoinvest (profil, názory) (+106 milionů) a Sporobond (profil, názory) (+90 milionů). ISČS má ale v desítce fondů s nejvyššími čistými prodeji ještě dva další zástupce, zatímco IKS kromě výše zmíněné dvojice již ani jednoho. Úplný Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Dalších více než 12 milionů korun odplynulo z Restitučního fondu (OFPISRES). Přes čtyři miliony korun "utekly" z ISČS Všeobecného (OFICSVSE) a o 3,2 milionu méně spravuje také IKS Globální (profil, názory). Investoři, kteří stáhli své prostředky z ISČS Všeobecného, budou možná brzy litovat. Fond má spolu s 2. OPF (OFICS2) těsně před změnou jména a investiční strategie. Oba se promění v moderní smíšené fondy, stopy nových investičních záměrů lze ostatně v jejich portfoliích najít již dnes. Podívejte se, které další fondy podílníci opouštěli . Celkově týdenní bilance skončila čistými prodeji za 775 milionů korun. Členové Unie investičních společností spravují dohromady 64 miliard korun. K pozitivním čistým prodejům nepřispěly fondy smíšené a fondy fondů. Více zjistíte ve statistice prodejů.


Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám ještě:
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Akciové trhy a na nich investující fondy spíše klesaly, za týden padly kurzy v průměru o 0,58 procenta. Ještě o poznání hůře dopadla především "zásluhou" zástupce IKS kategorie fondů fondů (-1,46 procenta). Měsíční a čtvrtletní zhodnocení je u všech kategorií v průměru kladné. Proti polovině července minulého roku ale ztrácejí kurzy akciových fondů stále patnáct procent a fondy fondů jen o tři procentní body méně. Čelo tabulky fondů s nejnižším zhodnocením obsadil s více než 4,5 procentním propadem premiant předcházejícího týdne - Akro Eurotech (profil, názory). Nedařilo se ani Smíšenému fondu ČP Investu (profil, názory, koupit). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejnižší týdenní výkonností.

Jako jediný zhodnotil majetek o více než jedno procento Sporotrend ISČS (profil, názory) (+1,7 procenta). Oslabování koruny pomohlo Akru Obligace (profil, názory). V desítce fondů s nejvyšší týdenní výkonností je většina dluhopisových fondů. Všechny "plusové" fondy najdete v tabulce nejvyšších výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Získávají členové UNIS ČR opravdu osmdesát procent všech prostředků investovaných do fondů? Stojí za přílivem majetku jen předsevzetí? Nebo něco jiného? Co? Napište svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services