Kapitálové trhy v týdnu od 14. do 18. 1.

Kapitálové trhy v týdnu od 14. do 18. 1.
Vývoj indexů Dow Jones a Nasdaq Composite v uplynulém týdnu připomínal houpačku. Co jeden den ztratily, druhy opět získaly. V konečném důsledku ovšem můžeme říci, že oba indexy spíše klesaly.

Spojené státy
V pondělí indexy kapitálových trhů většinu dne klesaly. Dow Jonesův index dosáhl svého minima na konci obchodování. Tento vývoj panoval i přesto, že před začátkem obchodování byly zveřejněny pozitivní informace, např. Salomon Smith Barney oznámil, že očekávání trhu ohledně výsledků společnosti Intel jsou příliš pesimistická atd. To však nepomohlo větší aktivitě investorů, kteří spíše držely své pozice v očekávání zveřejňování hospodářských výsledků. Tento den byl již šestý v řadě, kdy DJIA oslaboval a Nasdaq oslabil v těchto dnech pětkrát.
V úterý začaly trhy po otevření růst. Tento trend byl důsledkem pozitivních company/analyst komentářů a lepších výsledků maloobchodních prodejů v prosinci(-0,1 % oproti očekávaným –1,2 %). Během dne začaly trhy ztrácet v důsledku prodejů. Na konci obchodování však došlo opět k obratu a vyrovnání ztrát. Mezi růstová odvětví patřily airlines, potraviny a tabák. Oslabovaly hlavně odvětví telecom, networking, a to hlavně díky společnosti Marconi, která oznámila snížení pracovních míst o 4 tis.
Ve středu bylo obchodování jednoznačně ve znamení poklesu. Téměř katastrofální vývoj nastal v poslední půlhodině, kdy trhy prudce klesly, a to bez zjevné příčiny, jelikož oznámené makroekonomické zprávy byly podle očekávání nebo pozitivní. Béžová kniha potvrdila růst amerického hospodářství od poloviny roku 2002, CPI byl ještě nižší než se očekávalo. V prosinci došlo také k poklesu průmyslové produkce o 0,1 procenta (očekávala se nulová změna). Poklesy trhu zapříčinily nejen akcie Intelu, které oznámily nepříznivé zprávy na 1Q ohledně vývoje hospodářských výsledků, ale i další společnosti – J. P. Morgan, 3M.
Čtvrtek byl oproti středě výrazně růstovým dnem. Během dne se pouze měnilo procento růstu s ohledem na nové informace. Vliv na to měly ohlášené hospodářské výsledky za 4Q a předpovědi vývoje na 1Q společností Apple, Compaq, Citigroup, General Eletric,… Dále také optimistický vývoj žádostí o pracovní podporu za poslední týden, uprgrade společnosti Lehman Bros. pro IBM a pokles cen ropy. Na Nasdaqu rostly hlavně PC, softwarové a internetové tituly. Na širším trhu se pak dařilo hlavně dopravě.
V pátek docházelo k dalšímu zveřejňování hospodářských výsledků. Dále byl oznámen ukazatel spotřebitelské důvěry podle University of Michigan, jehož očekávaná hodnota pro měsíc leden 2002 je 89,6, oproti předcházející 88,8.

Evropa
Vývoj indexů DAX a FTSE 100 se mírně lišil, když index FTSE 100 víceméně kopíroval vývoj v USA, ale DAX se nechal "přemluvit" k růstu až ve čtvrtek, a to v důsledku vývoje ve Spojených státech. V pátek ovšem došlo opět k obratu a trhy své pozice opouštěly.
Klesajícími odvětvími byly jako v USA telekomunikace a technologické tituly, které ztrácely hlavně díky zprávám týkajícím se společnosti Intel. V Německu také jako v USA byl ohlášen pozitivní vývoj maloobchodů, kdy došlo k růstu o 0,5 % v reálném vyjádřené oproti minulému roku.

David Petráček, ABN AMRO Asset Management

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.

14. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

7. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Kapitálové trhy v roce 2001

2. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v roce 2001

První ze série článků bilancujících uplynulý rok 2001. Ohlednutí zpět začínáme kapitálovými trhy.

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

14. 12. 2001 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Partners Financial Services