Návod: daytraderem snadno a rychle

Návod: daytraderem snadno a rychle
Technik denního obchodování je celá řada, v článku z klávesnice zkušeného spekulanta se máte možnost seznámit s těmi nejrozšířenějšími.

Scalping

Principem je otevírání a uzavírání pozic ve velmi krátkém čase, zpravidla v řádech minut. Tradeři techniku využívají v čitelných trendových pohybech, přičemž se snaží využít změn ceny o pár desítek centů. Minimální změny cen kompenzují pomocí velkých objemů, minimálně v řádu tisíců kusů akcií. Technika je značně riziková a náročná z hlediska disciplíny a psychické odolnosti. Je určena opravdu těm nejzkušenějším.

Trading on News

Je založena na kursových výkyvech, které vyvolá zveřejněná makroekonomická nebo podniková zpráva. Investor používající tuto techniku se snaží buď spekulovat na interpretaci zprávy nebo se snaží předvídat chování trhu po zprávě. Různé interpretace lze sledovat u některých makrodat, například z doprovodného textu při zasedání FEDu. Předvídat lze také reakce trhu na hospodářské výsledky či firemní prezentace spojené s novým produktem či službou. Obojí je samozřejmě velice obtížné a zpravidla se jedná pouze o "tipovací soutěž". Díky pokročilým technologiím, které se mohutně rozvíjejí především za posledních několik let, je velice nepravděpodobné, aby spekulant měl informaci rychleji než trh. To ovšem neplatí v případě, že tato informace patří do kategorie insider (neoficiální, nezveřejněné informace od zdroje, který je dobře obeznámen s konkrétní situací). Investiční doporučení jednotlivých investičních domů nelze brát zcela vážně, protože současná realita je taková, že tato doporučení jsou v některých případech účelově vydávána kvůli manipulaci s kurzem.

Market Making

Trader používající tuto metodu se vždy snaží mít u jednoho titulu svůj příkaz jak v nejlepší nabídce tak i v nejlepší poptávce, přičemž vydělává na rozdílech kotovaných cen (tzv. spread). Simuluje tak činnost tvůrců trhu – market makerů. Market making lze buď aplikovat na velmi likvidních stabilních titulech s minimálním spreadem - pak se spekuluje na principu scalpingu - nebo na málo likvidních akciích, kde je rozdíl kotovaných cen široký. U málo likvidních akcií je ale riziko značné. Podle mého osobního názoru je metoda dlouhodobě prakticky nerealizovatelná, neboť trader vždy bojuje proti robotům – počítačovým programům market makerů - které jsou pro tento způsob spekulace přímo vyvíjeny.

Klasický daytrading

Princip tohoto stylu, který je u většinu traderů nejpoužívanější, vychází z teorie, že daytrading je rutinní činnost, která se dá naučit. Typický daytrader se systematicky připravuje každý den, přičemž používá svou vlastní obchodní strategii, která je definována jako soubor zásad pro otevíraní a uzavíraní pozic, realizování zisků či ztrát. Společně s vlastními pravidly používá daytrader obvykle nástroje technické analýzy.

Každý spekulant používá kromě techniky obchodování ještě svůj vlastní risk management. Je to jakýsi soubor pravidel, pomocí kterých se snaží maximalizovat zisky a současně minimalizovat ztráty. Více o risk managementu a jeho aplikaci si přečtete zítra. Svůj názor ale můžete přidat již dnes!

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2002 16:38, Gekko

Ne, nezlobte se, ale já se živím trochu konzervativnějším způsobem, než pan Vávra.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2002 16:31, Gekko

Vím, že nejde o návod ke zbohatnutí. Chtěl jsem pouze vědět, co všechno obnáší situace, kdy je člověk specifikován jako: "Živí se jako burzovní spekulant na amerických kapitálových trzích." Díky za Vaši odpověď.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

19. 12. 2001 | Aleš Vávra

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

"V současné době, kdy se americký kapitálový trh pohybuje v nejistém prostředí, z hlediska ekonomického i politického, je krátkodobé investování založené na denních spekulacích - tzv.... celý článek

Po měsíci vykazujeme zisk pět až deset procent

29. 11. 2001 | Petr Vykoukal

Po měsíci vykazujeme zisk pět až deset procent

V pokračování rozhovoru s forexovým obchodníkem Ondřejem Náglem si můžete kromě jiného přečíst, jakým způsobem minimalizuje riziko a kolik svým klientům za měsíc vydělá.

Partners Financial Services