Kéž by FED byl pasivní

Kéž by FED byl pasivní
To nejlepší, co by si investoři po celém světě pro rok 2002 mohli přát, je dlouhodobě pasivní Fed, pak by se totiž znovuoživení boomu z druhé poloviny devadesátých let stalo jistotou.

V druhé polovině 90. let prožívaly USA období zrychlujícího hospodářského růstu, klesající inflace a prosperujících kapitálových trhů. Politika silného dolaru snižovala inflaci a Fed tak mohl zůstat relativně pasivní. Silný dolar stlačoval dlouhodobé úrokové sazby, čímž prodlužoval investiční horizont. Dlouhodobější růstové akcie získávaly relativně na hodnotě, což otevíralo prostor k dalším investicím do nových technologií zvyšujících v delším období produktivitu a hospodářský růst. Relativní nízká proměnlivost krátkodobých úrokových sazeb v důsledku pasivity Fedu přispěla k nízké cykličnosti ekonomiky. Kapitálové zisky a dividendy, tak nejenže byly diskontovány klesající úrokovou mírou, ale také jejich růst se stal méně cyklickým. Rostoucí akciové trhy byly beneficiantem tohoto příznivého klimatu.

Jak inflace postupně mizela, tak Fed jakoby ztrácel smysl své existence, namísto boje s inflací si však bohužel našel jiný cíl. Novým cílem se stala – absurdně - sama prosperita. Podobně jako v letech 1988-89 začal Greenspan vyjadřovat své obavy z "příliš" vysokého ekonomického růstu - z "přehřátí" ekonomiky. Ironií je, že jej podpořily nejen významná média jako The Economist, ale i mnozí finanční analytici, jejichž články zejména z roku 1999 volající po "ochlazení" ekonomiky se pro portfolia jejich klientů staly zpěvem sirén. V období od léta 1999 do jara 2000 Fed zvýšil úrokové sazby o 175 bodů. Výsledkem bylo v roce 2000 zpomalení ekonomiky, zvýšení inflace a masivní destrukce bohatství v podobě poklesu hodnoty akcií.

V poslední třetině roku 2000 s tím, jak rostly známky zpomalení ekonomiky, začaly trhy očekávat změnu postoje Fedu, kterou Greenspan však explicitně vyjádřil až v prosinci 2000, a to pouze slovně. V lednu 2001 přešel Fed od slov k činům a začal snižovat krátkodobé úrokové sazby, trhy reagovaly zpočátku pozitivně. Při březnovém snížené o 50 bodů (20. března) však S&P500 index poklesl o 2% a Nasdaq o 3%. Snižování přišlo pozdě a bylo příliš pomalé. Trend směřující ke stále nižším hodnotám nebyl důsledkem progresivně se zhoršujících aktuálních výsledků a předběžných oznámení firem ani zhoršujících se makroukazatelů. Trhy se dívají do budoucna a pro ocenění akcií je klíčová očekávaná budoucnost, nikoliv současná nebo blízká účetní a makroekonomická data. Makroekonomické ukazatele jsou relevantní pro investory pouze do té míry, do jaké ovlivňují postoje centrálních bank a vlád, které jim přikládají váhu. Fed namísto, aby snížil své sazby v co nejkratším období a jednorázově, postupoval gradualisticky a odsouval tak ekonomickou aktivitu do budoucna.

V dubnu Fed opět snížil úrokové sazby o dalších 50 bodů, dlouhodobé úrokové sazby však začaly mírně růst. Pohyb na dlouhém konci výnosové křivky nebyl způsoben rostoucími inflačními očekáváními, historicky snižování úrokových sazeb bylo následováno snížením inflace a také cena zlata – zřejmě nejlepší indikátor budoucí inflace- zůstávala relativně stabilní. Pohyb směrem vzhůru u dlouhodobých úrokových sazeb zřejmě vyjadřoval nedůvěru v pasivitu Fedu, trh jednoduše očekával, že jakmile se objeví první známky oživení, Fed stáhne úrokové sazby zpět, což je pro centrální banky celkem typické.

V květnu, červnu a srpnu Fed snížil úrokové sazby celkem o dalších 100 bodů, dlouhodobé úrokové sazby se však směrem dolů téměř nepohnuly. Tragická událost z 11. září krátkodobě zvýšila nejistotu a poslala akciové trhy výrazně směrem dolů. Poměrně důrazné kroky a odhodlaní Bushovy vlády vojensky zasáhnout proti teroristickým organizacím a státům, které je podporují, v několika týdnech obnovily důvěru a během listopadu akciové trhy překročily svou hodnotu z období před teroristickým útokem. Greenspan do prosince snížil úrokové sazby až na 1,75, což je hodnota nevídaná od doby, kdy byl dolar napojen na zlato. Dlouhodobé úrokové sazby však zdaleka nedosáhly "bretton-woodských" hodnot, mírně sice poklesly, ale koncem prosince se vrátily zpět k hodnotě mírně překračující 5 procent.

Rok 2001 "díky" gradualistické politice Fedu a absenci důvěry trhu v dlouhodobě nízké a zejména necyklické krátkodobé úrokové sazby byl ve znamení poklesu hodnoty akciových trhů a celkovému ztlumení ekonomické aktivity a tvorby bohatství, jak dokazuje i dramatický pokles počtu IPO, snížení aktivity venture kapitálu a LBO´s.

Pozitivní signály pro rok 2002 však existují: dolar zůstává stabilní a udržuje tak nízkou inflaci, krátkodobé úrokové sazby klesaly sice postupně, což bylo špatné pro rok 2001, ale klesly na konec velmi výrazně, což je dobré pro rok 2002. To nejlepší co by si investoři po celém světě pro rok 2002 mohly přát, by však byl dlouhodobě pasivní Fed, který nepovažuje prosperitu za anomálii a výsledek "irrational exuberance", pak by totiž za jinak stejných okolností (silném dolaru) klesly i dlouhodobé úrokové sazby a znovuoživení boomu z druhé poloviny devadesátých let by se stalo jistotou.

Co si o tomto názoru myslíte, opravdu by trh vyřešil ochlazení ekonomiky lépe než centrální banka? Napište, co si myslíte !

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 1. 2002 14:11, TGP

Příspěvky nikdy nerušíme, i když poukazují na naši chybu nebo nejsou lichotivé. Naše chyby na naši hlavu :-)

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2002 13:20, <A href="mailto:ales.vavra@email.cz">Aleš Vávra</A>

krátce k bublině (89-99):
Nemohu s Váma souhlasit, že ..Vysoká P/E však byla důsledkem nízké inflace, klesajících úrokových sazeb, rostoucí ekonomiky a nízké volatility krátkodobých úrokových sazeb
Investoři totiž podlehli iluzím, že skoro každá firma, která má v názvu .com s 20 zaměstnanci může změnit svět. Např. tržní kapitalizace některých firem pracujících v IT službách tesně po svém IPO dosahovala větší hodnoty než firmy, za kterými byl konkrétní prodkut, zákaznici a především několikanásobně větší tržby. (je to sice obecné, ale jestli to nebude stačit, tak budu samozřejmě příště konkrétní).
Samozřejmě netvrdím, že všechny IPO byly k ničemu to ne.
... Jistě mnoho nových technologickým firem by nenaplnilo očekávání investorů,... A tady je podle mne ten problém, jaká ta očekávání byla a zda byla reálná. Nelze donekonečna udržet několikanásobný nárůst tržeb. Na začátku roku 2000 začaly firmy informovat, že se jim nepodaří splnit OČEKÁVANÝ nárůst tržeb či předpokládaný zisk a indexy se rozjely... (ne jenom proto)
Jestli to vyznělo, tak že ...bez zásahu Fedu byla recese za rohem..., tak to je nedorozumění, ba naopak, cena peněz se zákonitě musela v ekonomice snížit, aby podpořila růst pomocí investic, protože podle mého názoru, to je hlavní problém současného markoprostředí v USA, slabé podnikové výdaje (je to sice obecné, ale jestli to nebude stačit, tak budu samozřejmě příště konkrétní).
Velice rád bych podotknul, že ne vždy jsem měl tento názor a že vývoj amerických akciových trhů byl za posledních pár let pro mne osobně velkým poučením.
Prosím omluvte můj pravopis
Hezký víkend (on-line budu až v úterý)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Všechno co jste chtěli vědět o Fedu III

1. 2. 2001 | Tomáš Janča

Všechno co jste chtěli vědět o Fedu III

FOMC americké centrální banky ukončil své dvoudenní zasedání. Klíčová úroková sazba na federální fondy byla snížena z šesti na 5,5 procenta. V třetím dile vám odhalujeme historii a... celý článek

Všechno co jste chtěli vědět o Fedu II

31. 1. 2001 | Tomáš Janča

Všechno co jste chtěli vědět o Fedu II

Druhým dílem pokračuje seriál pojednávající o historii Federálního rezervního systému – americké centrální banky. Ta právě dnes rozhodne o poklesu úrokových sazeb, opatření, které ovlivní... celý článek

Všechno, co jste chtěli vědět o Fedu, ale báli jste se zeptat

30. 1. 2001 | Tomáš Janča

Všechno, co jste chtěli vědět o Fedu, ale báli jste se zeptat

V poslední době se může zdát, že investor, který nesleduje kumpány z Fedu, jako by nebyl. Proto stojí za připomenutí, co to ten Fed vlastně je, jak funguje a co dělá tak velkého, že... celý článek

Partners Financial Services