České podílové fondy: rok 2001 v grafech

České podílové fondy: rok 2001 v grafech
"Historia magistra vitae", říkávali staří latiníci. A přestože investor do podílových fondů všude čte, že: "minulé výnosy (ztráty!) nezaručují výnosy (ztráty) budoucí", nebývá na škodu se na tu minulost trochu podívat.

Fondy českého peněžního trhu

Výkonnost závisí na úrokových sazbách na mezibankovním trhu. Benchmark bývá většinou 6 měsíční PRIBID. V loňském roce dosáhli tyto fondy zhodnocení většinou mezi 4 – 5 %. Z grafu č.1 vyplývá, že klasický fond peněžního trhu je zde jen ING Český fond peněžního trhu (profil, ). Další uvedené fondy mají zřejmě větší průměrnou dobu do splatnosti svého portfolia, což se projevuje jejich vyšší volatilitou.

 


Fondy českých dluhopisů

Rok 2001 byl pro tyto fondy poměrně úspěšný. Nejlepší z nich dosáhly zhodnocení přes 10%. Již od svého založení v srpnu 1997 se na čelo fondů z tohoto segmentu usadil ING Český fond obligací (profil, ) který má určitou výhodu v daňovém zvýhodnění, vzhledem ke svému domicilu v Lucembursku. V minulém roce měl však zdatného soupeře v domácím dluhopisovém fondu IKS (profil, názory) a dalším zahraničním fondu KBC Renta Czechrenta (profil, ). Ve středoevropském prostoru (ČR, Polsko a Maďarsko) investuje úspěšně Conseq Invest dluhopisový fond a bude jistě zajímavé sledovat, jak si v přímém souboji povede jeho nový konkurent ISČS Trendbond (profil, názory), který na středoevropské kolbiště vstoupil koncem října 2001. Graf je doplněn indexem podnikových dluhopisů Patria PRI a dluhopisovým indexem České spořitelny PBICS 100.

 


Fondy smíšené

Doyen tohoto segmentu u nás, smíšený fond Pioneer Trust (profil, názory) prochází poslední dva roky výkonnostní krizí. Nejde samozřejmě o pokles ČOJ jako takový, ale o jeho razanci. Jeho volatilita připomíná spíše agresívní akciový fond, než fond smíšený. V poslední době prý však obměnil akciovou část portfolia směrem k větší jistotě. Je ovšem otázkou, nebude-li právě tato změna brzdit možný rychlejší růst při návratu býka. Tradičně konzervativní ŽB Interkonto (profil, názory) splňuje předpoklady, škodí mu však posilování koruny. Uvádím dva grafy fondů z tohoto segmentu. Graf č.3 sleduje vybrané fondy od počátku roku 1999, graf č.4 ukazuje vývoj fondů v loňském roce. Fondy vzniklé přeměnou z kupónových jsou konzervativnější, vykazují menší volatilitu a zřejmě teprve hledají svou vlastní tvář. Po přeměně jim pomáhaly po určitou dobu i výstupní poplatky vracené do majetku fondů a odprodej zbylých akciových účastí za vyšší ceny než tržní.



 


Fondy akciové

Graf č.5 ukazuje fondy investující do českých akcií - Citicorp OPF akcií (profil, názory) - případně částečně i do akcií polských a maďarských - ISČS Sporotrend (profil, názory) a ING Český akciový fond (profil, ). Porovnání fondů ING Český vs. Sporotrend viz. též stejnojmenný článek. V grafu č.6 jsou tyto fondy doplněny třemi novějšími fondy investujícími převážně do bonitních evropských a světových akcií - ISČS Eurotrend (profil, názory), IKS Fond světových indexů (profil, názory), ŽB akciový fond (profil, názory) a fondem 1.IN akciový (profil, názory), který kromě tuzemských akcií, investuje do akcií a podílových listů zahraničních společností. Graf mapuje zatím pouze minulý rok, takže nelze dosud vynášet žádné soudy. Porovnávat tyto fondy mezi sebou není také příliš korektní, protože investují do jiných, i když dosti korelujících regionů. Přesto je zajímavé sledovat, jak se který fond popral s celosvětovým poklesem.



 


Fondy fondů

Tento u nás nejmladší sektor fondů zastupují zatím zde uvedené tři fondy tuzemské provenience. Nejstarším je 1.IN Fond fondů (profil, názory), který působí od 1.11.1999. IKS Fond fondů (profil, názory) byl otevřen 23.10.2000 a ISČS Globaltrend (profil, názory) startoval 4.září téhož roku. Historie těchto vysoce diverzifikovaných fondů je tedy prozatím velmi krátká. Všechny fondy preferují investice do podílových listů akciových fondů převážně západoevropského a severoamerického teritoria. V menší míře portfolia doplňují dluhopisy, účty v zahraničních měnách a instrumenty peněžního trhu. Mezi fondy fondů lze zařadit i tři fondy KBC ČSOB - dynamický (profil, ), růstový (profil, ) a vyvážený (profil, ) registrované v Belgii.

 


Budou mít dluhopisové fondy také v roce 2002 výkonnost přesahující deset procent? Zůstanou akciové fondy ve ztrátě? Vzpamatuje se Pioneer Trust? Podělte se o svůj názor !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 1. 2002 16:30, prosekt

Co se tyce otazky vykonnosti fondu v roce 2002, predpokladam, ze v prvnim pololeti budou velice vyhodnou investici fondy dluhopisove (snizovani vsech zakladnich sazeb centralnimi bankami). Nekdy kolem poloviny roku by mohlo byt vyhodne presunout vyznamnou cast investicnich prostredku do fondu akciovych. V celorocnim vyjadreni nemyslim, ze by mohly dluhopisove fondy rust v prumeru o vice nez cca 5 % (ovsem bez zapocitani kurzoveho zisku v pripade americkych a nejspis i evropskych fondu!), fondy akciove vypadaji rozhodne slibneji.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 1. 2002 13:08

Článek berte jako orientační přehled vývoje nejznámějších českých fondů v jednotlivých segmentech. Nejpřesnější samozřejmě je, srovnávat fond s jeho benchmarkem. To by však byl, co fond, to graf. Volil jsem proto kompromis mezi přehledností a přesností. Pokud však budu podrobně hodnotit jednotlivé fondy, jsou benchmark, volatilita, pověst správce a poplatky základem. Časová expozice srovnávání je zde vždy celý rok, nebo jeho násobek a je závislá na nejmladším fondu. Za rok bude historie opět o něco delší.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy 2001: Hledání dna

7. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy 2001: Hledání dna

Tuzemské podílové fondy spravovaly na konci roku o patnáct miliard korun méně než na jeho počátku. Peněz je méně, struktura zainvestování je ale rozhodně lepší - a pozitivně lze vykládat... celý článek

ING Český vs. Sporotrend

5. 10. 2001 | Stanislav Volek | 1 komentář

ING Český vs. Sporotrend

Dlouhodobější investování do českých akcií, ať už přímo nebo pomocí otevřených podílových fondů, je spíše námětem na horror než na milostný románek se šťastným koncem. Proto u nás není... celý článek

Jak to bylo doopravdy?

8. 1. 2001 | Tomáš Skřivánek

Jak to bylo doopravdy?

Konstatování, že minulý rok nebyl pro podílové fondy úspěšný, napsali mnozí. My vám jako první přinášíme konkrétní čísla - a zdaleka ne všechna jsou špatná.

Partners Financial Services