Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.

David Petráček | 14. 1. 2002
Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.
Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Spojené státy
Akciové trhy můžeme za uplynulý týden charakterizovat vysokou volatilitou, která však v konečném důsledku neměla velký vliv na vývoj indexů. Dow Jonesův index (profil, názory) se v uplynulém týdnu nedostal z červených hodnot a Nasdaq Composite (profil, názory) střídal pohyb mezi kladnými a zápornými vývoji. Pondělí začínalo s pozitivní náladou, která byla zapříčiněna doporučeními k nákupům a též upgrady společnosti Microsoft (profil, názory), Dell (profil, názory) a Bea Systems (profil, názory). Vypadalo to, že Nasdaq tento den nic nezastaví, ale po dosažení pondělního maxima 2080 bodů začal padat až k hodnotě 2040 bodů. Jedním z důvodů poklesu, který je spíše spekulací, je ústup financí do Treasuries. Nejde ovšem o trend, který by měl nějak výrazně ovlivnit vývoj, jelikož se jedná spíše o snahu vybrat krátkodobé zisky a umístit je výhodněji.
Úterní vývoj obchodování se pohyboval okolo otevíracích hodnot, a to v důsledku negativních i pozitivních zpráv finančních analytiků. V důsledku těchto zpráv klesaly například akcie výrobců telekomunikačních zařízení - Ericsson (profil, názory), Nokia (profil, názory), Motorola (profil, názory). Oproti tomu akcie leteckých společností vykazovaly tento den pozitivní vývoj. Předpokládá se, že do konce roku 2002 by se mohl obnovit počet přepravených osob a zboží. V úterý byla také oznámena hodnota továrních objednávek, která přinesla jejich větší než očekávaný propad o 3,3% v měsíci listopadu.
Ve středu trhy nejdříve rostly a Nasdaq se přiblížil k hranici 2100 bodů. Ovšem pak tento růst vystřídal pokles a oba zde zmiňované indexy se dostaly do červených čísel. Celkově negativní trend ve středu měly odvětví energie a maloobchodu. Spekulace o důvodech poklesu se týkaly třeba obav z vysokých hodnot některých akcií, strachu ze čtvrtečního projevu Alana Greenspana.
Ve čtvrtek začalo obchodování na akciových trzích poklesem, a to i přesto, že byly předtím mírně podpořeny futures a byla zveřejněna pozitivní zpráva o mezitýdenním vývoji nových žádostí, které se snížily o 56 tisíc. Další pozitivní zprávou zveřejněnou v průběhu dne byla změna hodnoty velkoobchodních zásob, která v listopadu klesla o 1,1 procenta. Posilujícím odvětvím byly ve čtvrtek hlavně maloobchodní řetězce. Na druhou stranu těžké chvíle zažily akcie automobilek .
Na páteční obchodování mělo vliv vyjádření Alana Greenspana ke stavu ekonomiky a zveřejnění PPI za prosinec.

Evropa
Indexy DAX (profil, názory) a FTSE 100 (profil, názory) opět kopírovaly vývoj na amerických trzích. DAX v pondělí ztrácel poprvé po sedmi dnech. Pozitivně ovlivňovaly vývoj indexů letecké společnosti, negativně naopak akcie automobilek. V Německu byl oznámen vývoj nezaměstnanosti, který vzrostl v prosinci na 9,6 procenta z listopadových 9,2 procenta. Na tento vývoj má hlavní vliv snižující se výkonnost německé ekonomiky. Kurzy akcií se na evropských trzích vyznačovaly volatilitou. Co jeden den získaly druhý den ztratily.

David Petráček, ABN AMRO Portfolio Management

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

7. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Kapitálové trhy v roce 2001

2. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v roce 2001

První ze série článků bilancujících uplynulý rok 2001. Ohlednutí zpět začínáme kapitálovými trhy.

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

14. 12. 2001 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Partners Financial Services