Ruský medvěd v roli býka

Ruský medvěd v roli býka
Uplynul rok 2001, rok neblahý pro světové akciové trhy. Jestliže byl rok 2000 ve znamení vyvrcholení technologické euforie, následného vystřízlivění a těžké kocoviny, pak ten uplynulý signalizoval rostoucí hospodářské potíže vedoucích ekonomik světa.

Přesto i loni došlo k významným růstům akciových trhů v některých zemích, což zjevně souvisí s pozitivními změnami v jejich hospodářském i politickém vývoji.

Vítězové roku 2001

Tabulka uvádí výkonnost akciových trhů zemí v uplynulém roce 2001. V cílové rovince bylo následující pořadí:

pořadí   stát   výkon (%)  
1.  Čína   91,9  
2.  Rusko   81,5  
3.  Turecko   46,1  
4.  Korea   37,5  
5.  J.Afrika   25,4  
6.  Taiwan   17,0  
7.  Mexiko   13,0  
8.  Thajsko   12,9  
9.  Chile   9,1  
10.  N.Zéland   8,0  
11.  Austrálie   6,5  
12.  Rakousko   6,3  
13.  Malajsie   2,4  
14.  Izrael   0,9  
Pramen: Merrill Lynch

Kromě Číny, která je pro vyspělý demokratický svět tak trochu "terra incognita", je to zejména Rusko, které dalo zapomenout na vážnou finanční krizi ze srpna roku 1998 a opět přilákalo portfoliové i spekulativní investory z celého světa. Přestože dnes není Rusko v centru pozornosti českých investorů, myslím že vývoj jeho kapitálového trhu je zajímavý i poučný.

Trh ruských cenných papírů RTS a jeho index

Burza cenných papírů RTS je první, největší a nejpoužívanější ruský elektronický burzovní parket. Je zde obchodována asi polovina celkového objemu ruského trhu s cennými papíry. Tento obchodní systém vznikl v polovině roku 1995 a spojil jednotlivé regionální trhy do jednoho organizovaného celku. Burza RTS pracuje v reálném čase a obchoduje se zde přes 350 akcií a obligací ruských emitentů. Oficiální indikátor burzy RTS je akciový index RTSI, který je dnes považován za hlavní ukazatel vývoje ruského akciového trhu. Poprvé byl stanoven 1.9.1995 a jeho výchozí hodnota byla 100. Tento index je založen na principu celkové tržní kapitalizace akcií (v USD) zařazených do báze indexu. Tuto bázi dnes tvoří 62 akcií významných ruských společností. Index je stanovován každých 30 minut v průběhu celé obchodní seance a v reálném čase je publikován na serveru RTS.

Ruské vzestupy a pády

Po celý rok 1996 a větší část roku 1997 byl ruský akciový trh vyloženě módní záležitostí a optimismus trhu vůbec neodpovídal parametrům ruské ekonomiky. Obrovská vnitřní i vnější zadluženost byla však časovanou bombou, která v srpnu 1998 explodovala a ovlivnila i ostatní země. Rusko ztratilo schopnost splácet své závazky. Rubl výrazně devalvoval. Nastal krach ruského dluhopisového a následně i akciového trhu. Ten se zřítil na zlomek hodnot z poloviny roku 1997 a investoři s velkými ztrátami houfně opouštěli tuto velkou a nevypočitatelnou zemi. Nakonec byla situace, hlavně díky finanční pomoci mezinárodních institucí stabilizována a hrozící dominový efekt na ostatní trhy zažehnán. Již v průběhu roku 1999 dochází k růstu ruského akciového trhu a tento růst byl, po stagnaci v roce 2000, potvrzen v průběhu roku minulého.

V současné době je již ruská ekonomika v lepší formě, nachází se na růstové trajektorii a pozvolna získává důvěru investorů. K tomu samozřejmě přispívá stabilnější vnitropolitická situace a díky pragmatickému prezidentu Putinovi i lepšící se vztahy s USA. Nedojde-li k nečekaným vnitřním nebo globálním problémům, má ruský kapitálový trh předpoklad k růstu i v příštím roce. Jde ovšem o trh stále dosti rizikový, v budoucnosti však perspektivní, který má velký růstový potenciál.

Co letos očekáváte od emerging markets? Co od Ruska? Investovali byste do ruských akcií? Kolik procent svého portfolia? Znáte v tuzemsku investičního specialistu na Čínu? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2002 9:52

Merrill Lynch ke své tabulce uvádí, že jde o vedoucí indexy jednotlivých zemí v místních měnách. Jde tedy o pohled z hlediska domácího investora. Akciový index RTSI v grafu je však v dolarovém vyjádření. Měnové riziko na emerging markets je ovšem pro vnější investory vždy značné.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 1. 2002 11:10, Bouček Antonín

Možná je to tak trochu od věci, ale má to s pochopením trhu něco společného. Schválně, jestli víte, jak se má správně číst v pinyinu napsané renminbi?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy 2001: Hledání dna

7. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy 2001: Hledání dna

Tuzemské podílové fondy spravovaly na konci roku o patnáct miliard korun méně než na jeho počátku. Peněz je méně, struktura zainvestování je ale rozhodně lepší - a pozitivně lze vykládat... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2001

2. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v roce 2001

První ze série článků bilancujících uplynulý rok 2001. Ohlednutí zpět začínáme kapitálovými trhy.

Partners Financial Services